Sve je lepše uz fetu
17. 06. 2018. u 09:15
Retko ko ne voli ovaj ukusni sir. Predlažemo nekoliko recepata za ukusna jela s fetom
Shutterstock
PLjESKAVICE OD TIKVICA
Potrebno je:
* 3 srednje tikvice
* 250 g feta sira
* pola veze mirođije
* 3 jaja
* 100 g brašna
* 50 g prezli
* 4 struka mladog luka
* so
* biber
* ulje
Operite i narendajte tikvice. Stavite ih u cediljku, posolite i ostavite oko pola sata da se ocede. U međuvremenu, iseckajte mladi luk i pomešajte ga sa izmrvljenim feta sirom. Dodajte sitno iseckanu mirođiju i brašno, biber i so, ali ne previše jer je feta slana. Dodajte umućena jaja i sve dobro sjedinite. U ovu smesu dodajte oceđene tikvice i sve još jednom promešajte. U većem tiganju zagrejte ulje, pa sipajte po kašiku smese od tikvica i pržite oko pet minuta na svakoj strani. Stavite na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće.
KROMPIR SALATA SA SLANINOM
Potrebno je:
* 4 krompira
* 3 struka mladog luka
* 100 g maslina
* 100 g feta sira
* 100 g slanine
* ulje
Preliv:
* 8 kašika gustog jogurta
* 2 kašike soka od limuna
* 5 kašika maslinovog ulja
* kašičica peršuna
* so i biber

Krompir operite, pa ga skuvajte u kori. Dok se krompir kuva, propržite slaninu na malo ulja i sklonite na ubrus da se ocedi od viška masnoće. Kad se krompir skuva, ocedite ga, ogulite, narežite na komade i stavite u činiju. Dodajte naseckani mladi luk, masline, slaninu i feta sir. U činiju stavite jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna i peršun, posolite, pobiberite i dobro promešajte. Začinite salatu pripremljenim umakom i poslužite toplu.
AROMATIČNI MAFINI
Potrebno je:
* 3 jajeta
* 1/2 šolje ulja
* 70 g brašna
* 1/2 praška za pecivo
* 200 g feta sira
* šaka zelenih maslina
* 2 veze blitve
* kašičica soli
* 1/2 šolje listova bosiljka

Mikserom umutite žumanca i dodajte ulje pa nastavite da mutite. Dodajte izgnječen sir, isečene masline, blitvu koju ste oprali, osušili ubrusom i iseckali na trake, bosiljak, so, brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve lepo promešajte varjačom, zatim mikserom umutite belanca, dodajte ih smesi i lagano promešajte. Pecite u kalupu za mafine oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
PUNjENE PEČURKE
Potrebno je:
* 15 šampinjona
* maslinovo ulje
* struk mladog luka
* šolja feta sira
* kašika seckanog bosiljka
* biber
* tikvica
* 50 g parmezana

Operite pečurke, izvadite drške i propržite na malo ulja i sa jedne i druge strane minut-dva. Izvadite iz tiganja na tanjir. Na istom ulju propržite sitno naseckani mladi luk, zatim dodajte naseckane tikvice i sve zajedno propržite nekoliko minuta dok tikvica ne omekša. Izručite smesu u činiju, dodajte feta sir i naseckani bosiljak, zalijte sa nekoliko kašika maslinovog ulja i pobiberite. Napunite pečurke, pospite sa narendanim parmezanom. Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
narode moj...
17.06.2018. 09:56
...drage nam Novosti.Ima sira i sireva po zemlji Srbiji.Nista protiv Fete!Uzice,Pester,Toplica,Homolje(Jelovacki sir!)...Gde su ostali?Prodadosmo i unistismo stada.Znajuci da ce biti Fete?Nista protiv!Ali od tolikih silnih stranih recepata,ostavismo nase i nasu tradiciju...Ovo sam doziveo,kunem Vam se u sve zivo!Kafana "Grand" u Svilajncu.Narucujemo dve riblje corbe.Pored mene je zena,koja se rodila na Kritu...Boze!Ja u zivotu nisam jela bolju riblju corbu?!A njena majka kuva najbolju na Kritu!!
Komentari (1)