Boranija na više načina

Ž. P.

15. 06. 2018. u 14:45

Ukoliko ste ljubitelj boranije, predlažemo nekoliko recepata za pripremu ovog ukusnog povrća

Боранија на више начина

Shutterstock

ZAPEČENA U RERNI


Potrebno je:

800 g boranije

2 paradajza

50 g slanine

50 g prezli

100 g kačkavalja

glavica crnog luka

3 češnja belog luka

2 kašike ulja

so i bosiljak po potrebi


Na ulju prodinstajte sitno isečen crni luk, pa u to dodajte na kocke isečen paradajz i iseckan beli luk. Promešajte, dodajte so, bosiljak i proceđenu, 15 minuta kuvanu boraniju. Sve to dinstajte 10 minuta, potom sipajte u vatrostalnu činiju posutu prezlama, a po vrhu poređajte komade kačkavalja i tanke režnjeve slanine. Zapecite u rerni 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni.



SALATA SA ORASIMA


Potrebno je:

400 g boranije po izboru

šaka oraha ili sirovog kikirikija

maslinovo ulje

jabukovo sirće

so

mrvljeni ili sir isečen na kockice kao nadev


U ključalu vodu stavite boraniju da se skuva, potom procedite i dodajte šaku iseckanih ili celih oraha, odnosno kikirikija. Začinite salatu po sopstvenom ukusu maslinovim uljem, jabukovim sirćetom i solju, a nakon toga pospite sirom po želji. Uz ovu salatu možete da servirate i kockice prepečenog hleba.


DINSTANA SA PARADAJZOM


Potrebno je:

500 g boranije

3 paradajza

5 čenova belog luka

glavica crnog luka

2 kašičice mlevene crvene paprike

mleveni biber

malo iseckanog peršunovog lišća

so, soda bikarbona, ulje


U odgovarajuću posudu ili dubok tiganj sipajte ulje i stavite sitno iseckan crni luk da se dinsta dok ne postane staklast. Na luk sipajte očišćenu, opranu i krupnije isečenu isceđenu boraniju, kao i paradajz prethodno poparen vrelom vodom, oljušten i isečen na sitne komadiće. Preko toga sipajte malo sode bikarbone, posudu poklopite i na laganoj vatri dinstajte pola sata. Nakon toga viljuškom probajte da li je boranija mekana. Ukoliko jeste, dodajte sitno iseckan beli luk, peršunov list, mleveni biber, so, univerzalni začin i mlevenu crvenu papriku. Poklopac ostavite po strani i nastavite sa dinstanjem jela još 20-30 minuta, odnosno dok ne ispari postojeći sok.


UKUSNA MUSAKA


Potrebno je:

700 g žute boranije

300 g grubo mlevenog mešanog mesa

glavica crnog luka

2 čena belog luka

nekoliko šargarepa

3 jajeta

300 ml mleka

50 g margarina

1,5 kašičica brašna

kašičica mlevene crvene paprike

200 ml pavlake za kuvanje

kašičica kurkume

kašičica seckanog peršuna

ulje, univerzalni začin, so, biber


Iseckajte sitno luk i šargarepu, a boraniju na kraće komade. Luk pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu, a nakon nekoliko minuta mleveno meso i sitno iseckan beli luk. Sve promešajte pa dodajte boraniju, univerzalni začin, biber i kurkumu. Nakon kratkog dinstanja dodajte margarin, mlevenu crvenu papriku i brašno, sve dobro promešajte, pa sklonite sa vatre. U manju posudu stavite jaja, posolite ih i umutite, pa dodajte kiselu pavlaku i mleko.Sve zajedno dobro izmešajte. Vatrostalnu posudu premažite uljem, rasporedite boraniju sa mlevenim mesom, zalijte mešavinom jaja, kisele pavlake i mleka, pa stavite u rernu na 200 stepeni. Pecite do 90 minut. Služite uz kiselo mleko ili pavlaku.


GRILOVANA PILETINA


Potrebno je:

700 g boranije

glavica crnog luka

2 pileća filea

3 čena belog luka

univerzalni začin, biber, peršun


Ispecite isečenu piletinu na grilu, a boraniju očistite i stavite da se dinsta. Dodajte piletinu, pa nakon tri minuta i seckani beli luk. Nalijte toplu vodu da sastojci ogreznu, pa ostavite jelo da se krčka na laganoj temperaturi. Začinite po sopstvenom ukusu, pobiberite, dodajte iseckan peršun, poklopite i nastavite sa krčkanjem dok boranija ne omekša. Kada se jelo skuva, ocedite od vode i poslužite. Radi boljeg ukusa možete preliti barbikju sosom.


KUVANA SA JUNETINOM


Potrebno je:

450 g boranije

400 g junetine

3 osrednje šargarepe

2 glavice crnog luka

čen belog luka

začini po želji


Sitno iseckajte crni luk i dinstajte dok ne dobije staklast izgled. Šargarepu iseckajte na kolutove, junetinu na komade, pa pomešajte sa krupnije isečenom boranijom i stavite u dinstan luk. Sve zajedno promešajte, sipajte vodu da ogrezne i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 45 minuta. Na kraju dodajte biber, so i začine - majčinu dušicu, mirođiju, peršun, vrlo malo đumbira, malo paradajz soka. U to sipajte zapršku napravljenu od aleve paprike pomešane sa malo mlake vode i brašna.


POHOVANI ŠTAPIĆI


Potrebno je:

500 g boranije

2 jajeta

200 g brašna

200 ml mleka

so i biber po ukusu

1/2 veze peršuna

šolja brašna za pohovanje


Očistite, operite i blanširajte boraniju u posoljenoj vodi oko 5-6 minuta. Ocedite i ostavite da se ohladi. U posudi umutite jaja, mleko i brašno. Dodajte začine i sitno naseckani peršun. U drugu posudu sipajte brašno za pohovanje. Uvaljajte potom boraniju prvo u brašno, zatim u smesu od jaja pa stavljajte u zagrejano ulje. Pržite do zlatne boje i odložite na kuhinjski papir. Poslužite uz sos od belog luka. Ovo izuzetno ukusno predjelo prija svima, a naročito ljubiteljima piva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije