Kako birate restoran kad ste u poseti nepoznatom gradu? Po ceni, izgledu toaleta, fotografijama jela? Ako to radite, velika je verovatnoća da ćete pogrešiti, tvrdi Entoni Borden.

A treba mu verovati jer je ovaj kuvar zahvaljujući snimanju emisija o svetskim specijalitetima posetio 130 zemalja i bezbroj restorana od Amerike do Australije.

Najbolji su restorani u kojima jedu lokalci, kaže Borden, pa ako možete, raspitajte se gde je takvo mesto. Ako ne govorite jezik ili ste kratko u mestu, obratite pažnju na druge znakove. Ne sedajte u restoran koji se reklamira slikama hrane, kao ni u onaj gde vidite velike turističke grupe, savetuje kuvar. Meni sa mnogo jela je takođe loš znak. Birajte restoran koji na meniju nudi tri jela jer to znači da kuvar zna šta radi. Dobar znak je i ako se neka jela stalno vrte ukrug jer praksa stvara čuda pa je velika šansa da ćete uživati u ukusnom obroku.

Prljav toalet sigurno nije nešto što gosti vole da vide u restoranu, ali Borden kaže da ne bi trebalo odmah otpisati takvo mesto. Kako kaže, neke od najboljih specijaliteta jeo je upravo u objektima koji se ne mogu pohvaliti higijenom.