Uz meso, ribu, salatu...
04. 06. 2018. u 21:58
Sos je postao nezaobilazan deo jela. Predlažemo nekoliko recepata za ukusne dodatke
Shutterstock
POMODORE SALSA
Potrebno je:
* 1 dl ulja
* 2 luka
* čen belog luka
* vezica peršuna
* vezica celera
* 2-3 šargarepe
* 1,5 kg paradajza
* so, šećer, biber
Sve povrće iseckajte i stavite na hladno ulje. Na najjačoj temperaturi sačekajte da počne da cvrči, pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 1 sat, dok sok ne uvri toliko da se vidi trag varjače po dnu tiganja kada promešate. Pri kraju posolite, pobiberite i dodajte šećer (količina po ukusu). Ako želite lepšu teksturu stavite u blender. Ova salsa odlično ide uz meso i ribu.
AURORA SOS
Potrebno je:
* 50 g putera
* kašika limunovog soka
* 50 ml slatke pavlake
* tabasko
* 100 g paradajza za kuvanje
* mleveni biber, so, začin
* 250-300 ml mleka
* 20 g oštrog brašna
* sveži bosiljak
* muskatni oraščić

U posudu na rastopljeni puter stavite brašno, malo ga propržite, zalijte hladnim mlekom i kuvajte oko 5 minuta neprestano mešajući.
Dodajte muskatni oraščić, malo soli, začine, paradajz, tabasko i pavlaku. Sve još kratko prokuvajte pa na kraju umešajte limunov sok i bosiljak. Po potrebi sos možete da razredite sa malo vode. Odličan je uz prženu ili kuvanu belu ribu i povrće.
CEZAR DRESING
Potrebno je:
* 3-4 kašike majoneza
* 2 čena belog luka
* 2 kašičice senfa
* 1 limun
* teglica inćuna
* maslinovo ulje
* so
* biber

Dobro izgnječite inćune viljuškom, zatim dodajte ostale sastojke i sve dobro promešajte. Ako je sos previše gust slobodno dodajte još malo ulja, a ako želite nešto laganiju varijantu, umesto ulja dodajte jogurt. Ostavite 15 minuta u frižideru da se ohladi. Cezar dresing je odličan za salate, ali i kao preliv za pileće belo meso.
PRELIV OD RIKOTE I PARMEZANA
Potrebno je:
* pola patlidžana
* pola crvene paprike
* pola tikvice
* manji paradajz
* manji crveni luk
* 2 čena belog luka
* 100 g rikote
* 50 gr parmezana
* maslinovo ulje
* začini

Sve povrće operite i posušite, pa stavite na pleh sa papirom na najjaču temperaturu da se ispeče. Kada je pečeno, ohladite pa ogulite koru sa patlidžana, paprike i paradajza. Stavite povrće u posudu, izmiksajte ga štapnim mikserom. Dodajte sireve, začinite solju, biberom, alevom paprikom, maslinovim uljem, ustinjenim peršunom, vlašcem i bosiljkom. Sve još jednom izmiksajte. Prelijte sa još malo maslinovog ulja. Stavite u frižider. Odlično ide uz testeninu.
SOS OD LEBLEBIJA
Potrebno je:
* 70 g prepečenih oraha
* 500 g leblebija
* 65 ml kupovnog preliva za salatu
* pola kašičice ljute paprike

Sve sastojke stavite u blender i napravite gladak krem. Posklužite sa raznim krekerima ili ako imate sveže povrće (celerove stabljike, šargarepa, štapići od krastavca ili paprike). Ako kupujete sveže leblebije, treba da ih prethodno skuvate u vodi sa malo začina, a umesto leblebija možete da koristite pasulj.
DžIMI KARI SOS
Potrebno je:
* 6 paprika (crvene, žute, zelene)
* 1 l ulja
* 200 g peršuna
* 100 g ljutog čilija
* 50 g biljnog začina
* 200 g crvenog luka
* 200 g crnog luka
* 100 g vlašca

Očistite paprike i iseckajte na kockice. Isto uradite i sa lukom, peršunom i vlašcem. Sve zajedno pomešajte, dodajte začine i sipajte litar ulja. Na kraju dodajte čili ako volite ljuto. Možete da poslužite uz glavno jelo ili uz prepečen hleb.
SIR I ZAČINI
Potrebno je:
* 100 g svežeg posnog sira
* 100 g rikote
* čen belog luka
* veza bosiljka
* veza peršuna
* veza vlašca
* 1-2 grančice svežeg ili kašičica sušenog majorana
* kašičica origana
* kašičica limunovog soka
* so, biber
* po želji kašika kisele pavlake

Iscekajte sitno beli luk. Obe vrste sira i beli luk stavite u višu posudu i malo izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte limunov sok, so, biber i opet malo izmiksajte. Na kraju dodajte začinsko bilje i izmešajte ručno. Namaz stavite u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite na sat vremena u frižider. Pre serviranja ukrasite vlašcem i listićima bosiljka. Odlično ide uz sirovo povrće ili tost, a možete ovim namazom da punite paradajz.
PESTO SOS
Potrebno je:
* šolja listova peršuna
* 125 g proprženih badema
* 125 g parmezana
* 2-3 čena belog luka
* kašika limuna
* 5 kašika maslinovog ulja
* so, biber
* 2-3 zelena dela mladog luka
* 2 kašike kajmaka (po želji)

Sve sastojke osim maslinovog ulja stavite u blender. Dodajte maslinovo ulje uz stalno mešanje, pa začinite solju i biberom.
Ako volite da pesto bude malo krupnije teksture nemojte previše da miksate. Ako stavljate kajmak, dodajte ga na kraju. Najbolje je da ga odmah služite, ali i u frižideru može da stoji nekoliko dana.
Odličan je za paste i salate.