Uz meso, ribu, salatu...

04. 06. 2018. u 21:58

Sos je postao nezaobilazan deo jela. Predlažemo nekoliko recepata za ukusne dodatke

Уз месо, рибу, салату...

Shutterstock

POMODORE SALSA

Potrebno je:

* 1 dl ulja

* 2 luka

* čen belog luka

* vezica peršuna

* vezica celera

* 2-3 šargarepe

* 1,5 kg paradajza

* so, šećer, biber


Sve povrće iseckajte i stavite na hladno ulje. Na najjačoj temperaturi sačekajte da počne da cvrči, pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 1 sat, dok sok ne uvri toliko da se vidi trag varjače po dnu tiganja kada promešate. Pri kraju posolite, pobiberite i dodajte šećer (količina po ukusu). Ako želite lepšu teksturu stavite u blender. Ova salsa odlično ide uz meso i ribu.



AURORA SOS


Potrebno je:

* 50 g putera

* kašika limunovog soka

* 50 ml slatke pavlake

* tabasko

* 100 g paradajza za kuvanje

* mleveni biber, so, začin

* 250-300 ml mleka

* 20 g oštrog brašna

* sveži bosiljak

* muskatni oraščić

U posudu na rastopljeni puter stavite brašno, malo ga propržite, zalijte hladnim mlekom i kuvajte oko 5 minuta neprestano mešajući.

Dodajte muskatni oraščić, malo soli, začine, paradajz, tabasko i pavlaku. Sve još kratko prokuvajte pa na kraju umešajte limunov sok i bosiljak. Po potrebi sos možete da razredite sa malo vode. Odličan je uz prženu ili kuvanu belu ribu i povrće.



CEZAR DRESING

Potrebno je:

* 3-4 kašike majoneza

* 2 čena belog luka

* 2 kašičice senfa

* 1 limun

* teglica inćuna

* maslinovo ulje

* so

* biber

Dobro izgnječite inćune viljuškom, zatim dodajte ostale sastojke i sve dobro promešajte. Ako je sos previše gust slobodno dodajte još malo ulja, a ako želite nešto laganiju varijantu, umesto ulja dodajte jogurt. Ostavite 15 minuta u frižideru da se ohladi. Cezar dresing je odličan za salate, ali i kao preliv za pileće belo meso.



PRELIV OD RIKOTE I PARMEZANA

Potrebno je:

* pola patlidžana

* pola crvene paprike

* pola tikvice

* manji paradajz

* manji crveni luk

* 2 čena belog luka

* 100 g rikote

* 50 gr parmezana

* maslinovo ulje

* začini

Sve povrće operite i posušite, pa stavite na pleh sa papirom na najjaču temperaturu da se ispeče. Kada je pečeno, ohladite pa ogulite koru sa patlidžana, paprike i paradajza. Stavite povrće u posudu, izmiksajte ga štapnim mikserom. Dodajte sireve, začinite solju, biberom, alevom paprikom, maslinovim uljem, ustinjenim peršunom, vlašcem i bosiljkom. Sve još jednom izmiksajte. Prelijte sa još malo maslinovog ulja. Stavite u frižider. Odlično ide uz testeninu.



SOS OD LEBLEBIJA

Potrebno je:

* 70 g prepečenih oraha

* 500 g leblebija

* 65 ml kupovnog preliva za salatu

* pola kašičice ljute paprike

Sve sastojke stavite u blender i napravite gladak krem. Posklužite sa raznim krekerima ili ako imate sveže povrće (celerove stabljike, šargarepa, štapići od krastavca ili paprike). Ako kupujete sveže leblebije, treba da ih prethodno skuvate u vodi sa malo začina, a umesto leblebija možete da koristite pasulj.



DžIMI KARI SOS

Potrebno je:

* 6 paprika (crvene, žute, zelene)

* 1 l ulja

* 200 g peršuna

* 100 g ljutog čilija

* 50 g biljnog začina

* 200 g crvenog luka

* 200 g crnog luka

* 100 g vlašca

Očistite paprike i iseckajte na kockice. Isto uradite i sa lukom, peršunom i vlašcem. Sve zajedno pomešajte, dodajte začine i sipajte litar ulja. Na kraju dodajte čili ako volite ljuto. Možete da poslužite uz glavno jelo ili uz prepečen hleb.



SIR I ZAČINI

Potrebno je:

* 100 g svežeg posnog sira

* 100 g rikote

* čen belog luka

* veza bosiljka

* veza peršuna

* veza vlašca

* 1-2 grančice svežeg ili kašičica sušenog majorana

* kašičica origana

* kašičica limunovog soka

* so, biber

* po želji kašika kisele pavlake

Iscekajte sitno beli luk. Obe vrste sira i beli luk stavite u višu posudu i malo izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte limunov sok, so, biber i opet malo izmiksajte. Na kraju dodajte začinsko bilje i izmešajte ručno. Namaz stavite u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite na sat vremena u frižider. Pre serviranja ukrasite vlašcem i listićima bosiljka. Odlično ide uz sirovo povrće ili tost, a možete ovim namazom da punite paradajz.



PESTO SOS

Potrebno je:

* šolja listova peršuna

* 125 g proprženih badema

* 125 g parmezana

* 2-3 čena belog luka

* kašika limuna

* 5 kašika maslinovog ulja

* so, biber

* 2-3 zelena dela mladog luka

* 2 kašike kajmaka (po želji)

Sve sastojke osim maslinovog ulja stavite u blender. Dodajte maslinovo ulje uz stalno mešanje, pa začinite solju i biberom.

Ako volite da pesto bude malo krupnije teksture nemojte previše da miksate. Ako stavljate kajmak, dodajte ga na kraju. Najbolje je da ga odmah služite, ali i u frižideru može da stoji nekoliko dana.

Odličan je za paste i salate.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije