Najlepše letnje osveženje

Ž. P.

29. 05. 2018. u 09:23

Leto je vreme za ledene poslastice. Prelažemo nekoliko recepata za sladoled koji možete pripremiti sami

Најлепше летње освежење

Shutterstock

ŽUTO-CRVENI HLADIŠA

Potrebno je

za sladoled od višanja:

500 g višanja

850 g voćnog jogurta od višnje, jagode ili maline

300 ml slatke pavlake

100 g šećera u prahu

Za sladoled

od banana:

4 banane

4 kašičice ceđenog soka od limuna

4 ravne kašičice šećera u prahu

400 ml slatke

pavlake

Višnje u blenderu usitnite, ali ne previše. Slatku pavlaku ulupajte do pola, dodajte šećer u prahu, pa nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šlag. Usitnjene višnje pomešajte sa izabranim voćnim jogurtom pa sjedinite sa ulupanom slatkom pavlakom. Krem prebacite u veću plastičnu posudu sa poklopcem i stavite u zamrzivač. Napola zamrznuti sladoled izvadite, kratko izmiksajte pa vratite. Potom nastavite da pravite sladoled od banana. Banane iseckajte na kolutiće i stavite u blender. Dodajte sok od ceđenog limuna i šećer u prahu, pa sve izblendirajte u glatku smesu. Krem prebacite u drugu posudu, pa ulupajte slatku pavlaku u čvrst šlag. Obe smese sjedinite, prebacite u posudu sa poklopcem i stavite u zamrzivač. I ovaj sladoled napola zamrznut izvadite, kratko izmiksajte pa vratite u zamrzivač. Vađenjem smese iz friza i kratkim miksanjem razbija se led koji se formira u toku hlađenja, a sladoled postaje fino kremast. Oba sladoleda držite desetak minuta u zamrzivaču pa ih izvadite i mikserom sjedinite, pa ponovo vratite do potpunog zamrzavanja. Možete u predviđenoj posudi i da ih ređate naizmenično. Prilikom služenja sladoled dekorišite po želji.


MALINA I MANGO ZA UŽIVANjE

Potrebno je:

300 g malina

2 manga

2 kašičice šećera

200 ml kisele pavlake ili milerama

250 ml pavlake za šlag

100 g šećera u prahu

U blenderu umutite maline sa 2 kašičice šećera, a posebno mango bez šećera, pa sve sjedinite. U voćnu mešavinu dodajte kiselu pavlaku ili mileram, a potom pavlaku za šlag, prethodno umućenu sa šećerom u prahu. Stavite u plastičnu posudu pogodnu za zamrzavanje, a mogu kutije i od "kvatro" sladoleda. Sladoled prvo odložite u frižider i tri puta na svakih pola sata masu promešajte da bude što kremastija. Potom kutiju stavite u zamrzivač, a prilikom služenja sladoled možete ukrasiti svežim malinama.


MIRISNA ČOKOLADNA FANTAZIJA

Potrebno je:

300 ml pavlake za šlag

500 ml mleka

50 mg čokolade za kuvanje

100 mg šećera u prahu

mala kašičica ruma

Na pari rastopite čokoladu za kuvanje sa mlekom i šećerom u prahu. Ostavite da se ohladi pa dodajte rum. Povremeno promešajte da ostane kremasto. Pavlaku za šlag umutite da bude čvrsta pa dodajte mešajući kašičicom ohlađenoj čokoladnoj smesi. Ujednačite smesu, prebacite u odgovarajuću posudu, pa stavite u zamrzivač. Pre služenja, u zamrzivaču treba da stoji barem četiri do pet sati. Po želji sladoled možete posuti čokoladnim mrvicama, mlevenim lešnikom, preliti rastopljenom čokoladom, služiti sa šlagom...


STRASTVENA JAGODA

Potrebno je:

3 jaja

3 kašike šećera

kesica šlaga

mleko za šlag

jagode u čaši od 200 ml

Ulupajte šlag pa ostavite u frižider da se ohladi. Belanca ulupajte u čvrst sneg, a onda dodajte šećer i ponovo sve ulupajte do čvrste pene. U tako dobijenu penu polako stavljajte jedno po jedno žumance, pa sve varjačom polako pomešajte. Dobijenu penastu masu spojite sa ohlađenim šlagom i sve zajedno sjedinite. U ovako dobijeni sladoled dodajte naseckane jagode, a cele jagode mogu da posluže i kao spoljna dekoracija.


NEODOLjIVI PISTAĆI

Potrebno je:

300 ml mleka

3 kašike šećera

100 g mlevenih, očišćenih, pistaća

3 žumanca

ekstrakt vanile

ekstrakt badema

250 ml slatke pavlake

70 g seckanih, očišćenih, pistaća

U šerpu sipajte mleko, šećer i mlevene pistaće, pa na umerenoj temperaturi kuvajte do vrenja. Mleko potom procedite dobro pritiskajući pistaće da što više arome ostane u njemu, pa vratite na ringlu da provri, a onda u laganom mlazu sipajte i prethodno umućena žumanca. Na laganoj vatri smesu kuvajte stalno mešajući, dok ne počne da se zgušnjava. Smesu prebacite u odgovarajuću u činiju i ostavite u frižideru da se dobro ohladi, najbolje da prenoći. U dobro ohlađenu masu dodajte umućenu slatku pavlaku, žumanca, ekstrakte vanile i badema, seckane pistaće. Sve dobro promešajte, sipajte u činiju za sladoled i ostavite u friz nekoliko sati da se u potpunosti stisne. Pri serviranju možete takođe posuti seckane pistaće. Ukoliko želite intenzivno zeleni sladoled u smesu možete dodati malo zelene boje za kolače.

Savet plus:Kombinujući različite sladolede možete da napravite i banana split. Na odgovarajuću tacnu bočno stavite po dužini rasečene ili cele banane, pa odozgo poređajte i dekorišite odabrane sladolede.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije