Najlepše letnje osveženje
29. 05. 2018. u 09:23
Leto je vreme za ledene poslastice. Prelažemo nekoliko recepata za sladoled koji možete pripremiti sami
Shutterstock
ŽUTO-CRVENI HLADIŠA
Potrebno je
za sladoled od višanja:
500 g višanja
850 g voćnog jogurta od višnje, jagode ili maline
300 ml slatke pavlake
100 g šećera u prahu
Za sladoled
od banana:
4 banane
4 kašičice ceđenog soka od limuna
4 ravne kašičice šećera u prahu
400 ml slatke
pavlake
Višnje u blenderu usitnite, ali ne previše. Slatku pavlaku ulupajte do pola, dodajte šećer u prahu, pa nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šlag. Usitnjene višnje pomešajte sa izabranim voćnim jogurtom pa sjedinite sa ulupanom slatkom pavlakom. Krem prebacite u veću plastičnu posudu sa poklopcem i stavite u zamrzivač. Napola zamrznuti sladoled izvadite, kratko izmiksajte pa vratite. Potom nastavite da pravite sladoled od banana. Banane iseckajte na kolutiće i stavite u blender. Dodajte sok od ceđenog limuna i šećer u prahu, pa sve izblendirajte u glatku smesu. Krem prebacite u drugu posudu, pa ulupajte slatku pavlaku u čvrst šlag. Obe smese sjedinite, prebacite u posudu sa poklopcem i stavite u zamrzivač. I ovaj sladoled napola zamrznut izvadite, kratko izmiksajte pa vratite u zamrzivač. Vađenjem smese iz friza i kratkim miksanjem razbija se led koji se formira u toku hlađenja, a sladoled postaje fino kremast. Oba sladoleda držite desetak minuta u zamrzivaču pa ih izvadite i mikserom sjedinite, pa ponovo vratite do potpunog zamrzavanja. Možete u predviđenoj posudi i da ih ređate naizmenično. Prilikom služenja sladoled dekorišite po želji.
MALINA I MANGO ZA UŽIVANjE
Potrebno je:
300 g malina
2 manga
2 kašičice šećera
200 ml kisele pavlake ili milerama
250 ml pavlake za šlag
100 g šećera u prahu

U blenderu umutite maline sa 2 kašičice šećera, a posebno mango bez šećera, pa sve sjedinite. U voćnu mešavinu dodajte kiselu pavlaku ili mileram, a potom pavlaku za šlag, prethodno umućenu sa šećerom u prahu. Stavite u plastičnu posudu pogodnu za zamrzavanje, a mogu kutije i od "kvatro" sladoleda. Sladoled prvo odložite u frižider i tri puta na svakih pola sata masu promešajte da bude što kremastija. Potom kutiju stavite u zamrzivač, a prilikom služenja sladoled možete ukrasiti svežim malinama.
MIRISNA ČOKOLADNA FANTAZIJA
Potrebno je:
300 ml pavlake za šlag
500 ml mleka
50 mg čokolade za kuvanje
100 mg šećera u prahu
mala kašičica ruma

Na pari rastopite čokoladu za kuvanje sa mlekom i šećerom u prahu. Ostavite da se ohladi pa dodajte rum. Povremeno promešajte da ostane kremasto. Pavlaku za šlag umutite da bude čvrsta pa dodajte mešajući kašičicom ohlađenoj čokoladnoj smesi. Ujednačite smesu, prebacite u odgovarajuću posudu, pa stavite u zamrzivač. Pre služenja, u zamrzivaču treba da stoji barem četiri do pet sati. Po želji sladoled možete posuti čokoladnim mrvicama, mlevenim lešnikom, preliti rastopljenom čokoladom, služiti sa šlagom...
STRASTVENA JAGODA
Potrebno je:
3 jaja
3 kašike šećera
kesica šlaga
mleko za šlag
jagode u čaši od 200 ml

Ulupajte šlag pa ostavite u frižider da se ohladi. Belanca ulupajte u čvrst sneg, a onda dodajte šećer i ponovo sve ulupajte do čvrste pene. U tako dobijenu penu polako stavljajte jedno po jedno žumance, pa sve varjačom polako pomešajte. Dobijenu penastu masu spojite sa ohlađenim šlagom i sve zajedno sjedinite. U ovako dobijeni sladoled dodajte naseckane jagode, a cele jagode mogu da posluže i kao spoljna dekoracija.
NEODOLjIVI PISTAĆI
Potrebno je:
300 ml mleka
3 kašike šećera
100 g mlevenih, očišćenih, pistaća
3 žumanca
ekstrakt vanile
ekstrakt badema
250 ml slatke pavlake
70 g seckanih, očišćenih, pistaća

U šerpu sipajte mleko, šećer i mlevene pistaće, pa na umerenoj temperaturi kuvajte do vrenja. Mleko potom procedite dobro pritiskajući pistaće da što više arome ostane u njemu, pa vratite na ringlu da provri, a onda u laganom mlazu sipajte i prethodno umućena žumanca. Na laganoj vatri smesu kuvajte stalno mešajući, dok ne počne da se zgušnjava. Smesu prebacite u odgovarajuću u činiju i ostavite u frižideru da se dobro ohladi, najbolje da prenoći. U dobro ohlađenu masu dodajte umućenu slatku pavlaku, žumanca, ekstrakte vanile i badema, seckane pistaće. Sve dobro promešajte, sipajte u činiju za sladoled i ostavite u friz nekoliko sati da se u potpunosti stisne. Pri serviranju možete takođe posuti seckane pistaće. Ukoliko želite intenzivno zeleni sladoled u smesu možete dodati malo zelene boje za kolače.
Savet plus:Kombinujući različite sladolede možete da napravite i banana split. Na odgovarajuću tacnu bočno stavite po dužini rasečene ili cele banane, pa odozgo poređajte i dekorišite odabrane sladolede.