Crvena, žuta, zelena babura ili kratka mesnata paprika je nezaobilazan sastojak vegetarijanskog menija, ali i mnogobrojnih jela sa mesom. Po očuvanosti korisnih sastojaka najbolja je sveža. Sirova paprika, kao i spremljena u jelima pomaže u lečenju mnogih bolesti i tegoba. Njeni sastojci na organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak. Pomaže uklanjanju i lečenju avitaminoza, alergije, anemije, astme, arteroskleroze, angine pektoris, infarkta, astme, hipertenzije, dijabetesa, katarakte, kašlja, impotencije, opadanja kose, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma, starosnog slepila, hemoroida...


PUNjENE NEMAJU PREMCA

Potrebno je:

Za nadev:

* 700 g mešanog mlevenog mesa

* 2 glavice sitno iseckanog crnog luka

* 3 iseckana čena belog luka

* kašičica mlevene slatke paprike

* kašičica soli * 1/2 kašičice crnog bibera

* 6 kašičica pirinča

* kašičica sitno iseckanog peršuna

* kašičica univerzalnog začina. Ostalo: 1 kg paprika

* 150 ml ulja

* 2 velike kašike brašna

* veza celera

* 2 do 3 kašike koncentrovanog paradajza

* malo soli.


Paprike za punjenje očistite od semenki držeći je za peteljku da bi ste napravili krug i otvor. Kroz otvor otklonite seme, a potom stavljajte mesni nadev. U odgovarajuću činiju stavite mleveno meso, dodajte mu sve navedene sastojke, promešajte i pre punjenja probajte da li mu je dobar ukus. Napunite paprike, a onda pripremite sos u kome će da se kuvaju. U posudu za kuvanje stavite ulje i propržite na njemu brašno, dodajte koncentrovani paradajz i dolivajte vodu sve dok ne dobijete željenu gustinu sosa. U sos stavite punjene paprike i vezu celera, a može i koren. Poklopite i kuvajte oko 60 minuta.




ZAPEČENE SA SIROM

Potrebno je:

* 500 g svežeg kravljeg sira

* 100 g gorgonzole

* 4 mesnate crvene paprike

* jaje

* kašičica univerzalnog začina

* 2 kašičice ulja

* so

U blago posoljenoj vodi prokuvajte cele paprike oko 5 minuta, pa odmah ohladite hladnom vodom. Prescite ih po dužini, očistite od semenki i žilica. Mikserom dobro umutite sveži kravlji sir s jajetom, gorgonzolom iseckanom na sitne kockice i univerzalnim začinom. Rasporedite sir u polovine paprika i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu. Radi boljeg ukusa i lepšeg izgleda napunjene paprike možete prekriti isečenim kolutićima čeri paradajza ili ih posuti mirođijom. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Služite ih uz meso sa roštilja ili kao lagano glavno jelo.


POHOVANE U PREZLAMA

Potrebno je:

* 8 paprika

* 200 g sira

* 4 jajeta

* 2 do 3 čena belog luka

* po ukusu peršun

* kapar

* biber

Za pohovanje:

* 2 jajeta

* po potrebi brašno i prezle.

Ispecite paprike, ogulite i očistite od semena, rasecite po dužini, a možete da ostavite i onako cele. Na tiganj stavite kašičicu ulja, dodajte sa viljuškom malo razmućeno jaje i odmah u to viljuškom izmrvljeni sir. Pržite dok se sve ne ujednači, pa dodajte peršun, biber, kapar i stišnjen beli luk. Smesu izmešajte i punite paprike. Ako ste paprike rasekli po dužini opet im nakon punjenja vratite prethodni oblik. Ovako napunjene paprike prvo uvaljajte u brašno, pa u razmućeno jaje i onda u prezle. Ostavite neki minut da odstoje kako bi se mrvice stegle i prosušile, ponovo umočite u jaje pa pržite na zagrejanom ulju da dobiju rumenu boju. Možete da ih služite i tople i ohlađene. Radi ukusa možete da ih pospete mlevenim biberom.


SATARAŠ

Potrebno je:

* 500 g paprika

* 500 g paradajza

* veća glavica crnog luka

* 5 kašičica ulja

* kašičica šećera

* so

* univerzalni začin

* crni mleveni biber

Očistite papriku i iseckajte na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz ogulite, odstranite semenke i isecite. U širokom tiganju na zagrejanom ulju ispržite luk da bude staklast, dodajte šećer, a zatim i pripremljenu papriku. Kad paprika malo omekša umešajte paradajz i univerzalni začin, nastavite da pirjanite sve dok sva tečnost ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i pobiberite. Radi ukusa možete dodati i malo sojinog sosa a po površini staviti sveži peršun i razbiti nekoliko jaja. Služite kao toplo predjelo ili obrok s raznim prilozima.

Objašnjenje: Za pripremu sataraša poželjan je široki tiganj da bi tečnost što pre isparila, a paprika sačuvala čvrstoću i razvila željenu aromu.