Ukusne i kad su ljute
27. 05. 2018. u 14:03
Retko ko ne voli paprike, naročito punjene. Evo nekoliko predloga za pripremu ukusnih jela od ovog divnog povrća
Shutterstock
Crvena, žuta, zelena babura ili kratka mesnata paprika je nezaobilazan sastojak vegetarijanskog menija, ali i mnogobrojnih jela sa mesom. Po očuvanosti korisnih sastojaka najbolja je sveža. Sirova paprika, kao i spremljena u jelima pomaže u lečenju mnogih bolesti i tegoba. Njeni sastojci na organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak. Pomaže uklanjanju i lečenju avitaminoza, alergije, anemije, astme, arteroskleroze, angine pektoris, infarkta, astme, hipertenzije, dijabetesa, katarakte, kašlja, impotencije, opadanja kose, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma, starosnog slepila, hemoroida...
PUNjENE NEMAJU PREMCA
Potrebno je:
Za nadev:
* 700 g mešanog mlevenog mesa
* 2 glavice sitno iseckanog crnog luka
* 3 iseckana čena belog luka
* kašičica mlevene slatke paprike
* kašičica soli * 1/2 kašičice crnog bibera
* 6 kašičica pirinča
* kašičica sitno iseckanog peršuna
* kašičica univerzalnog začina. Ostalo: 1 kg paprika
* 150 ml ulja
* 2 velike kašike brašna
* veza celera
* 2 do 3 kašike koncentrovanog paradajza
* malo soli.
Paprike za punjenje očistite od semenki držeći je za peteljku da bi ste napravili krug i otvor. Kroz otvor otklonite seme, a potom stavljajte mesni nadev. U odgovarajuću činiju stavite mleveno meso, dodajte mu sve navedene sastojke, promešajte i pre punjenja probajte da li mu je dobar ukus. Napunite paprike, a onda pripremite sos u kome će da se kuvaju. U posudu za kuvanje stavite ulje i propržite na njemu brašno, dodajte koncentrovani paradajz i dolivajte vodu sve dok ne dobijete željenu gustinu sosa. U sos stavite punjene paprike i vezu celera, a može i koren. Poklopite i kuvajte oko 60 minuta.
ZAPEČENE SA SIROM
Potrebno je:
* 500 g svežeg kravljeg sira
* 100 g gorgonzole
* 4 mesnate crvene paprike
* jaje
* kašičica univerzalnog začina
* 2 kašičice ulja
* so

U blago posoljenoj vodi prokuvajte cele paprike oko 5 minuta, pa odmah ohladite hladnom vodom. Prescite ih po dužini, očistite od semenki i žilica. Mikserom dobro umutite sveži kravlji sir s jajetom, gorgonzolom iseckanom na sitne kockice i univerzalnim začinom. Rasporedite sir u polovine paprika i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu. Radi boljeg ukusa i lepšeg izgleda napunjene paprike možete prekriti isečenim kolutićima čeri paradajza ili ih posuti mirođijom. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Služite ih uz meso sa roštilja ili kao lagano glavno jelo.
POHOVANE U PREZLAMA
Potrebno je:
* 8 paprika
* 200 g sira
* 4 jajeta
* 2 do 3 čena belog luka
* po ukusu peršun
* kapar
* biber
Za pohovanje:
* 2 jajeta
* po potrebi brašno i prezle.

Ispecite paprike, ogulite i očistite od semena, rasecite po dužini, a možete da ostavite i onako cele. Na tiganj stavite kašičicu ulja, dodajte sa viljuškom malo razmućeno jaje i odmah u to viljuškom izmrvljeni sir. Pržite dok se sve ne ujednači, pa dodajte peršun, biber, kapar i stišnjen beli luk. Smesu izmešajte i punite paprike. Ako ste paprike rasekli po dužini opet im nakon punjenja vratite prethodni oblik. Ovako napunjene paprike prvo uvaljajte u brašno, pa u razmućeno jaje i onda u prezle. Ostavite neki minut da odstoje kako bi se mrvice stegle i prosušile, ponovo umočite u jaje pa pržite na zagrejanom ulju da dobiju rumenu boju. Možete da ih služite i tople i ohlađene. Radi ukusa možete da ih pospete mlevenim biberom.
SATARAŠ
Potrebno je:
* 500 g paprika
* 500 g paradajza
* veća glavica crnog luka
* 5 kašičica ulja
* kašičica šećera
* so
* univerzalni začin
* crni mleveni biber

Očistite papriku i iseckajte na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz ogulite, odstranite semenke i isecite. U širokom tiganju na zagrejanom ulju ispržite luk da bude staklast, dodajte šećer, a zatim i pripremljenu papriku. Kad paprika malo omekša umešajte paradajz i univerzalni začin, nastavite da pirjanite sve dok sva tečnost ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i pobiberite. Radi ukusa možete dodati i malo sojinog sosa a po površini staviti sveži peršun i razbiti nekoliko jaja. Služite kao toplo predjelo ili obrok s raznim prilozima.
Objašnjenje: Za pripremu sataraša poželjan je široki tiganj da bi tečnost što pre isparila, a paprika sačuvala čvrstoću i razvila željenu aromu.