Trešnje u slatkišima

Ž. P.

24. 05. 2018. u 11:33

Omiljeno voće možete iskoristiti da od njega pripremite ukusne poslastice. Posebno će im se obradovati deca

Трешње у слаткишима

Shutterstock

BRZI KOLAČ


Potrebno je:

* 2 jajeta

* čaša jogurta (2 dl)

* čaša (od jogurta) šećera

* 2 čaše (od jogurta) brašna

* 1/2 dl ulja

* prašak za pecivo

* vanilin šećer


Sve sastojke, jaja, jogurt, šećer, brašno, ulje, prašak za pecivo i vanilin šećer stavite u plastičnu činiju i izmutite mikserom. Veliki pravougaoni pleh (iz rerne) obložite papirom za pečenje i sipajte smesu. Poravnajte kašikom i pospite očišćenim trešnjama. Pecite oko 15 minuta na 200 stepeni. Gotov kolač pospite šećerom u prahu.



GRIZ PITA


Potrebno je:

* 500 g kora za pitu

* 1 kg trešanja

Za smesu od griza:

* 3 jajeta

* 2 čaše jogurta

* 1,5 čaša od jogurta šećera

* 2 kesice vanilin šećera

* 1/2 šoljice ulja

* 1/2 praška za pecivo

* 1,5 šoljica griza

Napravite smesu od griza, tako što ćete jaja dobro umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. U tu smesu dodajte jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo. Izmešajte i ostavite da stoji oko pola sata da se griz natopi tečnošću. U podmazan pleh stavite prvu koru za pitu (možete i da ih urolate), premažite je smesom od griza, stavite drugu koru i premažite je smesom. Na treću koru rasporedite očišćene trešnje. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sve kore, a viškom fila od griza koji ostane prelijte pitu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Ostavite da se ohladi i pospite prah šećerom.



SLATKO OD TREŠANjA


Potrebno je:

* 1 kg trešanja

* 1.250 g šećera

* 2 kesice vanilin šećera

* čaša (2 dl) vode

* limun

Trešnje operite i očistite od koštica. Šećer prokuvajte sa vodom da dobijete gust sirup. U sirup dodajte trešnje i limun isečen na kolutove. Kuvajte dok sirup ne bude toliko gust da sa kašike kaplje, a ne curi. Pokrijte mokrom krpom i ostavite preko noći, a onda sipajte u čiste, suve tegle. Pazite da sirup bude fino ukuvan, odnosno gust, kako bi se trešnje manje kuvale.



OBRNUTI KOLAČ


Potrebno je:

* 3 jajeta

* 150 g šećera

* 6 kašika vode

* 170 g brašna

* malo praška za pecivo

* trešnje

* šlag

Trešnje (bele ili crvene) operite i očistite od koštica. Poređajte ih na aluminijsku foliju kojom ste obložili dno pleha i pospite šećerom. U jednu posudu stavite 3 žumanceta, šećer, vodu, brašno i malo praška i mikserom napravite testo. Od belanaca umutite sneg, dodajte testo pa sve lagano promešajte. Testo ravnomerno rasporedite preko trešanja u plehu i pecite u zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatnožutu boju. Kada je kolač pečen, izvadite ga i okrenite da trešnje budu gore, odstranite aluminijsku foliju i ukrasite kolač šlagom.



ČOKOLADNI MAFINI


Potrebno je:

* 150 g čokolade za kuvanje

* 175 g istopljenog putera

* kakao (kašika)

* 130 g šećera

* 3 jajeta

* 200 g brašna

* 1,5 kašičica praška za pecivo

* 2 kašike mleka

* 250 g trešanja

Glazura:

* 150 g čokolade za kuvanje

* 4 kašike vrele vode

* 115 g istopljenog putera

* kakao (3 kašike)

* 100 g šećera u prahu

* 16 trešanja za dekoraciju

Čokoladu istopite na pari i ostavite da se prohladi. Šećer i puter penasto umutite pa dodajte jedno po jedno jaje. Mutite oko tri minuta. Brašno i prašak za pecivo pomešajte i dodajte u pripremljenu smesu od jaja. Dodajte mleko. Na kraju umešajte čokoladu i očišćene i prepolovljene trešnje i promešajte varjačom. Uključite rernu na 180 spepeni da se zagreje. Nauljite i pospite brašnom kalupe za mafine. Sipajte 3/4 smese u svaki kalup, ali ne do vrha. Mafina ima za 16 komada, pa ih pecite u dve ture, po 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno, ako je suva jeste. Pečene mafine ohladite i premažite glazurom. Za glazuru umutite penasto puter i šećer. Čokoladu istopite na pari. Ostavite da se malo ohladi. U vrelu vodu dodajte kakao i brzo izmešajte, jer se brzo zgusne. Sve zajedno umutite mikserom i premažite mafine. Ukrasite trešnjama. Mafine ohladite i držite u frižideru.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije