Ukusne voćne torte

19. 05. 2018. u 17:41

Predčažemo vam nekoliko recepata za osvežavajuće poslastice od voća. Isprobajte crvenu fantaziju, punč od pomorandže i osvežavajući ananas

Укусне воћне торте

CRVENA FANTAZIJA

Potrebno je:

Za testo:

* 300 g pšeničnog oštrog brašna

* 200 g putera

* 100 g šećera u prahu

* žumance

* malo soli, malo naribane limunove kore.

Za krem:

* 500 ml mleka

* 120 g šećera

* kesica pudinga od vanile

* 2 jajeta

* malo soli.

Za ukrašavanje:

* 100-150 g jagoda

* 50 g ribizli

* 50 g borovnica

* kivi

* 2 kesice preliva za torte


Puter dobro izmrvite s brašnom, dodajte šećer, žumance, malo soli i izrendane limunove kore. Zamesite testo i ostavite ga u frižideru oko sat vremena. Umutite puding, dodajte 2 cela jajeta i dobro promešajte. Kada ostatak mleka provri, u njega sipajte smesu i kuvajte dok ne dobijete gust krem. Prespite u drugu posudu, pokrijte folijom i ohladite. Ohlađeno testo razvaljajte i obložite male kalupe tako da obložite i ivice. Stavite ih u zagrejanu rernu od 10 do 15 minuta na 180 do 200 stepeni. Pečene tortice izvadite, ohladite i premažite kremom. Prelivom za torte, koji ste pripremili prema uputstvu sa kesice, prelijte tortice sa složenim voćem. Ostavite da se ohlade i preliv pretvori u žele.


PUNČ SA POMORANDžOM

Potrebno je:

Za koru:

* 3 jajeta

* 100 g šećera

* po 60 g brašna i gustina

* puna kašičica praška za pecivo

* rendana korica od polovine limuna

* 2 kašike jogurta.

Objašnjenje:

Za tortu su potrebne 2 kore, a sastojci i količina su isti i za drugu koru.

Za punč:

* 50 g šećera

* 6 kašika ruma

* sok od 2 pomorandže i korica od jedne

* sok i korica od limuna

* 200 g džema od jagoda

* 2 vanilin šećera

Za marcipan nadev:

* 250 g marcipana

* 50 g šećera u prahu.

Za glazuru:

* 100 g šećera u prahu

* 2 kašike ruma.


U pripremi testa za kore odvojte belanca i umutite ih u čvrst sneg. U drugoj posudi dobro umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte limunovu koricu i jogurt. U posebnu posudu stavite pomešano brašno, gustin i prašak za pecivo pa postepeno sipajte masu od žumanaca polako mešajući sa mikserom. Na kraju lagano pomešajte i sneg od belanaca. Sipajte u odgovarajući pleh vodeći računa da kore ne budu previše debele, i pecite u rerni na 200 stepeni 20-ak minuta. Kada ispečete obe kore, ostavite ih da se potpuno ohlade, potom jednu koru prepolovite na dva dela, a drugu isecite na sitne kockice. Ostavite kore po strani i spremajte punč. Od dobro opranog limuna i pomorandže narendajte koru i iscedite sok, pa tako pomešano stavite sa šećerom da prokuva. Sklonite sa vatre i dodajte rum, kockice od kore i džem od jagoda. Sve zajedno izmešajte da se sjedini u kompaktnu masu. Od presečene kore jednu polovinu stavite na odgovarajuću tacnu, premažite polovinom smese, preko stavite drugu polovinu kore, pa premažite ostatkom mase. Tortu potom kratko stavite u frižider, a u međuvremenu izgnječite marcipan i šećer u prahu da budu kao plastelin pogodan za oblikovanje. Radnu površinu pospite šećerom u prahu i od marcipana oklagijom razvaljajte trake za bočne stranice torte, a potom i poklopac. Obložite celu tortu bez pukotina i malo pritisnite da se marcipan prilepi. Za glazuru pomešajte šećer u prahu i rum da dobijete gustu smesu bez grudvica, pa i time premažite tortu. Ako ne volite glazuru, možete je ukrasiti po sopstvenoj želji. Secite i uživajte u čaroliji mirisa!


OSVEŽAVAJUĆI ANANAS

Potrebno je:

Za testo:

* 6 žumanaca

* 6 kašika tople vode

* 200 g šećera u prahu, a može i obični

* 6 belanaca

* 120 g brašna

* 80 g gustina

* kašičica praška za pecivo

* na vrh noža soli

* 2 kašike kakaa.

Za fil:

* Konzerva kompota od ananasa u kolutovima

* konzerva kompota od ananasa u komadićima

* 2 konzerve kompota od mandarina

* 6 listova želatina

* 250 ml soka od ananasa

* 600 ml pavlake za šlag

* 2 vanilin šećera

* preliv za voćne torte (providni žele koji se stavlja preko voća da se ne osuši).


Prvo razdvojte jaja, pa žumanca penasto umutite sa šećerom i vodom dok se malo ne zgusnu. Brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo pomešajte pa kroz retku cediljku prosejte na masu od jaja. U belanca dodajte so pa ih ulupajte u čvrst sneg. Zatim ih dodajte u prethodno pripremljenu masu pažljivo mešajući varjačom dok se sve ne izjednači. Stavite u pleh obložen pek papirom i pecite na 180 stepeni 35 minuta. Kada je torta pečena, ostavite je da se skroz ohladi, a zatim vodoravno presecite da dobijete dve kore. Onda uzmite cediljku za salatu i poređajte oceđeni ananas u kolutovima. Sok iz kompota možete koristiti za želatin. Šupljine ananasa popunite oceđenim mandarinama ili trešnjama. Listove želatina natopite u soku od ananasa, pa ih polako rastopite na blagoj vatri. Pavlaku za šlag i vanilin šećer čvrsto umutite, u to dodajte rastopljeni želatin pa dobro promešajte. Jednu ispečenu koru isecite na male kocke ili izlomite rukama. Stavite je zajedno sa ostatkom mandarina i ananasa u komadićima u umućenu pavlaku za šlag. Masu sipajte u cediljku obloženu ananasom i mandarinama, sve poravnajte pa odozgo stavite drugu koru. Potom tortu prebacite na tanjir tako da cela kora bude donja, a odozgo ananas. Ostavite je najmanje osam sati u frižideru, a kada se dobro stegne, pripremite preliv za voćne torte i prelijte tako da se popune sve šupljine. Možete staviti i šlag i dekorisati jagodama ili nekim drugim voćem po želji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije