Poslastica za svačiji ukus

18. 05. 2018. u 21:28

Svi volimo palačinke. Predlažemo vam nekoliko recepata za omiljenu poslasticu

Посластица за свачији укус

SA KREMOM I VOĆEM

Potrebno je:

* 80 g glatkog brašna

* kašičica soli

* 3 jajeta

* 2 kesice vanilin šećera

* kašičica muskatnog oraščića mlevenog

* 300 ml mleka

* 6 kašičica ulja

Za preliv:

* 100 g džema od jagoda

* 2 kašike voćnog likera

Za krem:

* šlag krem od vanile

* 125 ml mleka

* kakao mrvice

* 400 g zamrznutog crvenog voća (kupine, maline, borovnice)


U brašno dodajte so, vanilin šećer, muskatni oraščić i jaja i polako dodajući mleko dok ne napravite retku smesu. Pecite palačinke na vrućem tiganju. U džem od jagoda dodajte liker pa neprestano mešajući zagrevajte dok ne dobijete preliv.

Krem: U hladno mleko sipajte sadržaj kesice šlaga i mešajte mikserom da biste dobili čvrst krem. Ohlađene palačinke napunite šlag kremom, pa preko njega poređajte voće, prelijte ih prelivom i poslužite. Preliv možete da pripremite i od svežeg i od zamrznutog voća.

ZAPEČENE U MLEKU

Potrebno je za palačinke (12 komada):

* 3 jajeta

* 300 ml mleka

* 2 dl kisele vode

* 300 g brašna tip 400

* prstohvat soli

* pola kašičice šećera

* na vrh noža praška za pecivo

* 3 kašike ulja

Fil:

* 18 kašika mlevenih oraha

* 18 kašika šećera

* 3/4 l mleka


Penasto umutite jaja, zatim odmerite mleko i vodu i sipajte u jaja, pa lagano promešajte. Dodajte prstohvat soli, pola kašičice šećera, na vrh noža praška za pecivo i ulje i promešajte. Postepeno dodajte brašno i mutite mikserom. Pecite u zagrejanom tiganju. Svaku palačinku pospite sa kašikom mlevenih oraha i kašikom šećera. Palačinke urolajte i ređajte u dublju tepsiju za pečenje, tako da polovina palačinki prekrije dno. Zatim ih pospite sa tri kašike oraha i tri kašike šećera. Stavite drugu polovinu urolanih palačinki i opet pospite sa tri kašike šećera i tri kašike oraha. Zalijte mlekom i ostavite da malo upiju. Pecite 15 minuta na 200 stepeni, koliko da se zapeku odozgo i malo porumene. Poslužite tople, a možete i sutradan da ih sečete kao tortu.

U VINSKOM ŠATOU

Potrebno je:

* 4 jaja

* 250 g glatkog brašna

* litar mleka

* kesica vanilin šećera

* kora od limuna

Fil:

* orasi

* cimet

* šećer

* vanilin šećer

Vinski šato:

* jaje

* žumance

* 3 kašike šećera

* 1,5 dl belog vina


Ispecite palačinke od testa za palačinke. Napunite ih orasima, makom ili sitno seckanim komadićima jabuka i po želji dodajte šećer pomešan sa vanilin šećerom i cimetom. Zatvorite palačinke kao trougao i složite na tanjir. U duboku činiju sipajte jaje i žumance, dodajte šećer i penasto umutite, zatim sipajte vino i kuvajte na pari sve vreme mešajući dok ne dobijete gustu penu. Vruću smesu prelijte po palačinkama i odmah poslužite.

AMERIČKE PALAČINKE

Potrebno je:

* 300 g brašna za dizana testa (može i samo glatko ili kombinacija glatkog i oštrog, s tim da je glatkog uvek više)

* 200 ml jogurta

* 200 ml mleka

* 4 jajeta (odvojite žumanca od belanaca)

* 2 kašičice praška za pecivo

* 2 kašike otopljenog putera

* 80 g šećera

* kesica vanilin šećera

* prstohvat soli


Sipajte suve sastojke u činiju i dobro promešajte. Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca penasto umutite pa dodajte jogurt i mleko i dobro promešajte. Puter otopite. Smesu od jaja, jogurta i mleka, lagano, mikserom umutite u smesu od suvih sastojaka, ali ne predugo, jer grudvice su sasvim u redu. Smesu mešajte sve dok se suvi i vlažni sastojci ne sjedine (dok ne nestanu poslednji tragovi brašna, ali grudvice mogu ostati). Ako smesu previše mešate, gluten će se osloboditi iz brašna i testo će biti žilavo. Dodajte smesi otopljeni maslac i dobro promešajte. Belanca umutite u čvrst sneg i kutlačom lagano umešajte u pripremljenu smesu. Testo ne sme da stoji nego se odmah peče. Tiganj ovlaš premažite uljem i dobro zagrejte pa zatim smanjite vatru. Kutlačom stavljajte pomalo smese na sredinu tiganja. Pecite na laganoj vatri dok svi mehurići s gornje strane ne popucaju, zatim, palačinku okrenite i pecite još nekoliko minuta. Najbitnije je da se peku na laganoj vatri da ne bi spolja zagorele, a unutra ostale sirove. Filujte po želji, sa čokoladnim kremom, medom, orasima, bananama, džemom i dr.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije