Poslastica za svačiji ukus
18. 05. 2018. u 21:28
Svi volimo palačinke. Predlažemo vam nekoliko recepata za omiljenu poslasticu
SA KREMOM I VOĆEM
Potrebno je:
* 80 g glatkog brašna
* kašičica soli
* 3 jajeta
* 2 kesice vanilin šećera
* kašičica muskatnog oraščića mlevenog
* 300 ml mleka
* 6 kašičica ulja
Za preliv:
* 100 g džema od jagoda
* 2 kašike voćnog likera
Za krem:
* šlag krem od vanile
* 125 ml mleka
* kakao mrvice
* 400 g zamrznutog crvenog voća (kupine, maline, borovnice)
U brašno dodajte so, vanilin šećer, muskatni oraščić i jaja i polako dodajući mleko dok ne napravite retku smesu. Pecite palačinke na vrućem tiganju. U džem od jagoda dodajte liker pa neprestano mešajući zagrevajte dok ne dobijete preliv.
Krem: U hladno mleko sipajte sadržaj kesice šlaga i mešajte mikserom da biste dobili čvrst krem. Ohlađene palačinke napunite šlag kremom, pa preko njega poređajte voće, prelijte ih prelivom i poslužite. Preliv možete da pripremite i od svežeg i od zamrznutog voća.

ZAPEČENE U MLEKU
Potrebno je za palačinke (12 komada):
* 3 jajeta
* 300 ml mleka
* 2 dl kisele vode
* 300 g brašna tip 400
* prstohvat soli
* pola kašičice šećera
* na vrh noža praška za pecivo
* 3 kašike ulja
Fil:
* 18 kašika mlevenih oraha
* 18 kašika šećera
* 3/4 l mleka
Penasto umutite jaja, zatim odmerite mleko i vodu i sipajte u jaja, pa lagano promešajte. Dodajte prstohvat soli, pola kašičice šećera, na vrh noža praška za pecivo i ulje i promešajte. Postepeno dodajte brašno i mutite mikserom. Pecite u zagrejanom tiganju. Svaku palačinku pospite sa kašikom mlevenih oraha i kašikom šećera. Palačinke urolajte i ređajte u dublju tepsiju za pečenje, tako da polovina palačinki prekrije dno. Zatim ih pospite sa tri kašike oraha i tri kašike šećera. Stavite drugu polovinu urolanih palačinki i opet pospite sa tri kašike šećera i tri kašike oraha. Zalijte mlekom i ostavite da malo upiju. Pecite 15 minuta na 200 stepeni, koliko da se zapeku odozgo i malo porumene. Poslužite tople, a možete i sutradan da ih sečete kao tortu.

U VINSKOM ŠATOU
Potrebno je:
* 4 jaja
* 250 g glatkog brašna
* litar mleka
* kesica vanilin šećera
* kora od limuna
Fil:
* orasi
* cimet
* šećer
* vanilin šećer
Vinski šato:
* jaje
* žumance
* 3 kašike šećera
* 1,5 dl belog vina
Ispecite palačinke od testa za palačinke. Napunite ih orasima, makom ili sitno seckanim komadićima jabuka i po želji dodajte šećer pomešan sa vanilin šećerom i cimetom. Zatvorite palačinke kao trougao i složite na tanjir. U duboku činiju sipajte jaje i žumance, dodajte šećer i penasto umutite, zatim sipajte vino i kuvajte na pari sve vreme mešajući dok ne dobijete gustu penu. Vruću smesu prelijte po palačinkama i odmah poslužite.

AMERIČKE PALAČINKE
Potrebno je:
* 300 g brašna za dizana testa (može i samo glatko ili kombinacija glatkog i oštrog, s tim da je glatkog uvek više)
* 200 ml jogurta
* 200 ml mleka
* 4 jajeta (odvojite žumanca od belanaca)
* 2 kašičice praška za pecivo
* 2 kašike otopljenog putera
* 80 g šećera
* kesica vanilin šećera
* prstohvat soli
Sipajte suve sastojke u činiju i dobro promešajte. Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca penasto umutite pa dodajte jogurt i mleko i dobro promešajte. Puter otopite. Smesu od jaja, jogurta i mleka, lagano, mikserom umutite u smesu od suvih sastojaka, ali ne predugo, jer grudvice su sasvim u redu. Smesu mešajte sve dok se suvi i vlažni sastojci ne sjedine (dok ne nestanu poslednji tragovi brašna, ali grudvice mogu ostati). Ako smesu previše mešate, gluten će se osloboditi iz brašna i testo će biti žilavo. Dodajte smesi otopljeni maslac i dobro promešajte. Belanca umutite u čvrst sneg i kutlačom lagano umešajte u pripremljenu smesu. Testo ne sme da stoji nego se odmah peče. Tiganj ovlaš premažite uljem i dobro zagrejte pa zatim smanjite vatru. Kutlačom stavljajte pomalo smese na sredinu tiganja. Pecite na laganoj vatri dok svi mehurići s gornje strane ne popucaju, zatim, palačinku okrenite i pecite još nekoliko minuta. Najbitnije je da se peku na laganoj vatri da ne bi spolja zagorele, a unutra ostale sirove. Filujte po želji, sa čokoladnim kremom, medom, orasima, bananama, džemom i dr.