Mirisi proleća u varivima

17. 05. 2018. u 11:54

Proleće je doba godine kada pijace obiluju raznim povrćem. Ukoliko ste ljubitelj, prelažemo vam nekoliko zanimljivih recepata

Мириси пролећа у варивима

UKUSNA KOPRIVA SA ORASIMA


Potrebno je:

500 g koprive

3 supene kašike paradajz pirea

veza mladog luka

šolja oraha

supena kašika aleve paprike

supena kašika svinjske masti

2 supene kašike ulja

so

nana


Koprivu operite i poparite da omekša. Izvadite iz vode i ostavite da se ocedi a zatim iseckajte. Vodu u kojoj je bila kopriva sačuvajte. Mladi luk očistite, sitno iseckajte pa ga dinstajte u masti. Potom dodajte koprivu, i kuvajte 5 do 6 minuta, neprestano mešajući drvenom varjačom. Dodajte alevu papriku, paradajz pire, ulje, sipajte sačuvanu vodu od koprive, i stavite da se krčka na tihoj vatri dok se ne zgusne. Posolite, a pred kraj kuvanja sipajte iseckane orahe, prethodno kratko zapečene na suvom tiganju. Začinite svežom nanom, a po želji kašu možete ukrasiti sa kuvanim prepolovljenim jajetom.

VITAMINSKO ŠARENILO


Potrebno je:

celo pile

100 g graška

2 šargarepe

100 g kukuruza šećerca

100 g boranije

100 g integralnog pirinča

4 paradajza

paštrnak

manji koren celera

koren peršuna

veza peršuna

so

biber


Šargarepu, koren peršuna, paštrnak i komad celera očistite. Očistite i pile, isecite na komade pa stavite u blago zasoljenu vodu sa malo ulja da se kuva. Kada proključa dodajte povrće i kuvajte sve dok meso ne omekša. Za to vreme kratko izblanširajte grašak, kukuruz šećerac i boraniju. Izvadite meso i povrće iz supe, a u vodi skuvajte pirinač. U skuvani pirinač vratite meso i sve povrće, dodajte iseckan paradajz, začinite po želji, a na kraju pospite seckanim peršunom.

MUĆKALICA SA KOBASICOM


Potrebno je:

4 mlada luka

2 šargarepe

keleraba

ulje po potrebi

20 ml soka od jabuka

4 paštrnaka

8 manjih kobasica

2 jabuke

200 g hleba

jaje

kašika narendane limunove kore


Mladi luk iseckajte i prodinstajte na malo ulja. Kada potpuno omekša dodajte prethodno očišćenu i narendanu kelerabu, šargarepu, seckani paštrnak i jabukov sok. Sastojke promešajte da se sjedine, začinite po ukusu. Nakon 15 minuta kuvanja dodajte i seckane jabuke. Mućkalicu sklonite sa šporeta da se ohladi, pa umešajte oljuštene kobasice, seckani hleb, razmućeno jaje, narendanu limunovu koru, i po potrebi dodajte univerzalni začin. Polukuvano jelo stavite u vatrostalnu činiju, pod folijom pecite 45 minuta u rerni na 200 stepeni, potom skinite foliju i dopecite još 15 minuta.

Kajdžun junetina


Potrebno je:

500 g junetine

2 plava patlidžana

100 g suvih šljiva

2 mlada luka

500 ml paradajz sosa

50 g crnih maslina

3 paprike babure

2 mlade tikvice

2 kašike putera

1/4 kašičice muskatnog oraščića

1/4 kašičice kajdžuna

nekoliko zrna bibera, so


U većem loncu na srednjoj temperaturi otopite puter. Očišćen i na kolutiće iseckan mladi luk prodinstajte na puteru, dodajte muskatni oraščić, kajdžun, so i biber. Ostavite nekoliko minuta da se arome sjedine pa dodajte sitno iseckanu junetinu, sipajte čašu vode, promešajte, poklopite i ostavite da se dinsta oko sat, uz povremeno dodavanje vode. Kada meso potpuno omekša dodajte seckane suve šljive bez koštica, crne masline, iseckane tikvice, plavi patlidžan i paprike, pa sve nalijte paradajz sosom. Kuvajte još 15 minuta, sklonite sa ringle i služite toplo.


Recept za domaći kajdžun: mešavina začina napravljena od mlevene paprike, mlevenog belog i crnog bibera, kima, zrna gorušice, sušenog timijana, sušenog mrvljenog lista lovora, origana i soli

PILEĆI PAPRIKAŠ


Potrebno je:

550 g piletine

1/2 kg krompira

2 glavice crnog luka

veza mladog luka

500 ml paradajz pirea

2 veće paprike

šargarepa

nekoliko češnjeva belog luka

kašičica kurkume

kašičica ruzmarina

kašičica bosiljka

2 lovorova lista

ulje, so, biber

začinska mlevena paprika


Na malo ulja prodinstajte crni luk iseckan na kockice. Kada postane staklast dodajte iseckan beli luk i piletinu, takođe iseckanu na kockice. Potom sipajte kašičicu aleve paprike, vodu i paradajz pire, pa ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi. Za to vreme iseckajte papriku, šargarepu i krompir na kocke, pa dodajte u paprikaš koji se kuva. Sipajte biber, bosiljak, kurkumu i ruzmarin pa ostavite da se kuva na tihoj vatri tri sata uz povremeno lagano mešanje. Pileći paprikaš služite topao uz sezonsku salatu.

STARINSKI ĆUŠPAJZ


Potrebno je:

1kg šargarepa

manja glavica crnog luka

nekoliko kašika ulja

vrhom puna supena kašika brašna

1 do 2 kašike jabukovog sirćeta

so

biber

ljuta paprika po ukusu


Šargarepu očistite, operite i iseckajte na tanje kolutiće. U šerpi propržite iseckani crni luk, a kada omekša dodajte šargarepu. Nastavite da dinstate dok šargarepa ne omekša, pa posolite, pobiberite i zaljutite iseckanom paprikom ako volite. Na kraju dodajte brašno, sve promešajte da se i brašno malo proprži, sipajte sirće i vodu tek da sadržaj prekrije. Kuvajte na slabijoj temperaturi uz povremeno mešanje dok se sos ne zgusne a šargarepa sasvim omekša. Ukoliko volite na jeziku da osetite šargarepu kuvajte kraće dok ćušpajz ne prilagodite svom ukusu. Ovako spremljen ćušpajz u potpunosti se slaže sa pohovanim mesom ili ćuftama, a može i kao dodatak pečenom krompiru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije