Mirisi proleća u varivima
17. 05. 2018. u 11:54
Proleće je doba godine kada pijace obiluju raznim povrćem. Ukoliko ste ljubitelj, prelažemo vam nekoliko zanimljivih recepata
UKUSNA KOPRIVA SA ORASIMA
Potrebno je:
500 g koprive
3 supene kašike paradajz pirea
veza mladog luka
šolja oraha
supena kašika aleve paprike
supena kašika svinjske masti
2 supene kašike ulja
so
nana
Koprivu operite i poparite da omekša. Izvadite iz vode i ostavite da se ocedi a zatim iseckajte. Vodu u kojoj je bila kopriva sačuvajte. Mladi luk očistite, sitno iseckajte pa ga dinstajte u masti. Potom dodajte koprivu, i kuvajte 5 do 6 minuta, neprestano mešajući drvenom varjačom. Dodajte alevu papriku, paradajz pire, ulje, sipajte sačuvanu vodu od koprive, i stavite da se krčka na tihoj vatri dok se ne zgusne. Posolite, a pred kraj kuvanja sipajte iseckane orahe, prethodno kratko zapečene na suvom tiganju. Začinite svežom nanom, a po želji kašu možete ukrasiti sa kuvanim prepolovljenim jajetom.

VITAMINSKO ŠARENILO
Potrebno je:
celo pile
100 g graška
2 šargarepe
100 g kukuruza šećerca
100 g boranije
100 g integralnog pirinča
4 paradajza
paštrnak
manji koren celera
koren peršuna
veza peršuna
so
biber
Šargarepu, koren peršuna, paštrnak i komad celera očistite. Očistite i pile, isecite na komade pa stavite u blago zasoljenu vodu sa malo ulja da se kuva. Kada proključa dodajte povrće i kuvajte sve dok meso ne omekša. Za to vreme kratko izblanširajte grašak, kukuruz šećerac i boraniju. Izvadite meso i povrće iz supe, a u vodi skuvajte pirinač. U skuvani pirinač vratite meso i sve povrće, dodajte iseckan paradajz, začinite po želji, a na kraju pospite seckanim peršunom.

MUĆKALICA SA KOBASICOM
Potrebno je:
4 mlada luka
2 šargarepe
keleraba
ulje po potrebi
20 ml soka od jabuka
4 paštrnaka
8 manjih kobasica
2 jabuke
200 g hleba
jaje
kašika narendane limunove kore
Mladi luk iseckajte i prodinstajte na malo ulja. Kada potpuno omekša dodajte prethodno očišćenu i narendanu kelerabu, šargarepu, seckani paštrnak i jabukov sok. Sastojke promešajte da se sjedine, začinite po ukusu. Nakon 15 minuta kuvanja dodajte i seckane jabuke. Mućkalicu sklonite sa šporeta da se ohladi, pa umešajte oljuštene kobasice, seckani hleb, razmućeno jaje, narendanu limunovu koru, i po potrebi dodajte univerzalni začin. Polukuvano jelo stavite u vatrostalnu činiju, pod folijom pecite 45 minuta u rerni na 200 stepeni, potom skinite foliju i dopecite još 15 minuta.

Kajdžun junetina
Potrebno je:
500 g junetine
2 plava patlidžana
100 g suvih šljiva
2 mlada luka
500 ml paradajz sosa
50 g crnih maslina
3 paprike babure
2 mlade tikvice
2 kašike putera
1/4 kašičice muskatnog oraščića
1/4 kašičice kajdžuna
nekoliko zrna bibera, so
U većem loncu na srednjoj temperaturi otopite puter. Očišćen i na kolutiće iseckan mladi luk prodinstajte na puteru, dodajte muskatni oraščić, kajdžun, so i biber. Ostavite nekoliko minuta da se arome sjedine pa dodajte sitno iseckanu junetinu, sipajte čašu vode, promešajte, poklopite i ostavite da se dinsta oko sat, uz povremeno dodavanje vode. Kada meso potpuno omekša dodajte seckane suve šljive bez koštica, crne masline, iseckane tikvice, plavi patlidžan i paprike, pa sve nalijte paradajz sosom. Kuvajte još 15 minuta, sklonite sa ringle i služite toplo.
Recept za domaći kajdžun: mešavina začina napravljena od mlevene paprike, mlevenog belog i crnog bibera, kima, zrna gorušice, sušenog timijana, sušenog mrvljenog lista lovora, origana i soli

PILEĆI PAPRIKAŠ
Potrebno je:
550 g piletine
1/2 kg krompira
2 glavice crnog luka
veza mladog luka
500 ml paradajz pirea
2 veće paprike
šargarepa
nekoliko češnjeva belog luka
kašičica kurkume
kašičica ruzmarina
kašičica bosiljka
2 lovorova lista
ulje, so, biber
začinska mlevena paprika
Na malo ulja prodinstajte crni luk iseckan na kockice. Kada postane staklast dodajte iseckan beli luk i piletinu, takođe iseckanu na kockice. Potom sipajte kašičicu aleve paprike, vodu i paradajz pire, pa ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi. Za to vreme iseckajte papriku, šargarepu i krompir na kocke, pa dodajte u paprikaš koji se kuva. Sipajte biber, bosiljak, kurkumu i ruzmarin pa ostavite da se kuva na tihoj vatri tri sata uz povremeno lagano mešanje. Pileći paprikaš služite topao uz sezonsku salatu.

STARINSKI ĆUŠPAJZ
Potrebno je:
1kg šargarepa
manja glavica crnog luka
nekoliko kašika ulja
vrhom puna supena kašika brašna
1 do 2 kašike jabukovog sirćeta
so
biber
ljuta paprika po ukusu
Šargarepu očistite, operite i iseckajte na tanje kolutiće. U šerpi propržite iseckani crni luk, a kada omekša dodajte šargarepu. Nastavite da dinstate dok šargarepa ne omekša, pa posolite, pobiberite i zaljutite iseckanom paprikom ako volite. Na kraju dodajte brašno, sve promešajte da se i brašno malo proprži, sipajte sirće i vodu tek da sadržaj prekrije. Kuvajte na slabijoj temperaturi uz povremeno mešanje dok se sos ne zgusne a šargarepa sasvim omekša. Ukoliko volite na jeziku da osetite šargarepu kuvajte kraće dok ćušpajz ne prilagodite svom ukusu. Ovako spremljen ćušpajz u potpunosti se slaže sa pohovanim mesom ili ćuftama, a može i kao dodatak pečenom krompiru.