Crveni radič u laganim obrocima
18. 05. 2018. u 11:50
Ugljeni hidrati u crvenom radiču su posebno važni u ishrani dijabetičara, jer zbog male energetske vrednosti mogu da se primene u dijetetskoj ishrani
ZA organizam osvežavajući i okrepljujući crveni radič ima beznačajnu kalorijsku vrednost, ali zato u zavidnoj količini poseduje druge važne sastojke. Od mnogobrojnih prednjače belančevine, biljne masti, celuloza, ugljeni hidrati, od kojih je najviše zastupljena fruktoza i inulin. Radič je povrće koje su koristili još stari Rimljani, a Plinije ga je hvalio zbog medicinskih svojstava. Njegovi ugljeni hidrati su posebno važni u ishrani dijabetičara, jer zbog male energetske vrednosti mogu da se primene u dijetetskoj ishrani. Inulin je važan jer snižava nivo šećera u krvi i mokraći. Od vitamina najviše ima vitamina C i B1, B2 i PP iz grupe B, kao i karoten. Prisustvo kalijuma obezbeđuje zdravlje mišića, nervnog sistema, srca i krvnih sudova.
PREDJELO SA KUVANOM JUNETINOM
Potrebno je:
* 300 g kuvane junetine iz supe, a može i šunka po izboru
* 3 tvrdo kuvana jajeta
* glavica crnog luka
* glavica crvenog radiča
* 100 g feta sira
* so
* biber
* sirće balzamiko
* maslinovo ulje
Meso iseckajte sitnije, kuvana jaja i luk na kolutove, a feta sir na komadiće. Crveni radič operite, ocedite i iseckajte na trakice. Sve sastojke stavite u činiju, pobiberite i posolite, prelijte uljem i sirćetom, pa dobro promešajte. Uz čašu dobrog vina poslužite sa tostiranim hlebom.

CRVENI PIRINAČ U BELOM VINU
Potrebno je:
* 300 g crvenog pirinča
* 600 g crvenog radiča
* 50 g putera
* belo suvo vino
* rendani parmezan
* 70 g putera
* supa iz kesice
* polutke oraha
* mocarela
Crveni radič operite, odstranite stabljiku i tvrde listove, a onda ga iseckajte na tanke rezance. Dinstajte ga na maslacu, a posle desetak minuta dodajte pirinač, pa sve zajedno prodinstajte na srednje jakoj vatri. Potom dodajte pola čaše belog vina, i ostavite da ispari na srednje jakoj vatri. U tako zgotovljenu mešavinu sipajte kutlaču supe iz kesice, smanjite toplotu, i mešajući kuvajte još 20 minuta. Povremeno, zbog pirinča, po potrebi dosipajte još supe. Na kraju posudu sklonite sa vatre i začinite punom šakom parmezana, mešajući još tri do četiri minuta. Na gotovo jelo stavite komadiće mocarele i polutke oraha, služite toplo, ali ne prevruće.

MEŠANA SALATA
Potrebno je:
* manja glavica zelene salate puterice ili po polovina reckave salate i puterice
* glavica crvenog radiča
* 100 g rukole
* kašika balzamiko sirćeta
* 2 kašike maslinovog ulja
* morska so
* parmezan
* jezgro oraha
Salate operite i usitnite, radič krupnije iseckajte, dodajte rukolu, posolite, sipajte ulje i sirće pa sve izmešajte. Ukoliko želite ukusniju i bogatiju salatu, po vrhu poređajte iseckani parmezan i jezgra oraha.

PASTA NEOBIČNOG UKUSA
Potrebno je:
* 400 g paste po izboru
* 500 g crvenog radiča
* 1/2 čaše crvenog vina
* 4 lovorova lista
* glavica luka
* 20 očišćenih crnih maslina
* kocka za supu od povrća
* 2 kašičice ulja
* so ili univerzalni začin
* biber
* rendani parmezan
Oprani radič iseckajte na trakice širine do 3 cm. U dublji tiganj sipajte obično ulje, na njega iseckani luk, dodajte odmah radič i lovorov list, pa sve zajedno dinstajte. Kada radič omekša, sipajte crveno vino i dodajte kocku za supu. Mešajte dok se kocka ne rastopi, a onda dodajte iseckane masline, biber, so ili začin. U tako spremljenu masu umešajte izabranu pastu, povadite lovorov list, po vrhu pospite parmezan i služite.