Jela sa zeljem
09. 05. 2018. u 16:15
Ako volite ovo povrće predlažemo vam nekoliko zanimljivih recepata za ukusna jela koja ćete obožavati
Shutterstock
ZELENA TESTENINA
Potrebno je:
14 listova zelja
500 g testenine
glavica luka, 2 čena belog luka
2 šargarepe
2 šnite mesnate slanine
kašičica suvih začina
1/2 kašičice bibera
kašika naseckanog svežeg peršuna
3 kašike parmezana
U kipućoj slanoj vodi skuvajte testeninu, a zelje očistite i blanširajte. Ispržite slaninu u tiganju, pa dodajte sitno iseckan crni i beli luk i dinstajte nekoliko minuta neprestano mešajući. Dodajte 2 dl tople vode i kuvajte 5 minuta, pa ubacite testeninu u tiganj. Kuvajte 2 minuta, dodajte zelje, biber, suve začine i dobro promešajte. Pospite parmezanom i peršunom. Poslužite toplo.
UKUSNA MUSAKA
Potrebno je:
30 listova zelja
400 g mlevenog mesa
glavica crnog luka
kašičica vegete
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice bosiljka
1/2 kašičice soli
2 jajeta
čaša mleka
malo ulja

Zelje dobro operite, jedan po jedan list i odstranite im zadebljali deo. Na malo ulja i vode prodinstajte sitno iseckan crni luk, pa mu dodajte mleveno meso i dinstajte dok meso ne promeni boju. Zatim dodajte so, vegetu, alevu papriku, biber i bosiljak. Promešajte i još malo prodinstajte. Vatrostalni sud podmažite pa ređajte naizmenično prvo zelje, pa meso i završite sa zeljem. Razmutite viljuškom jaja, dodajte mleko i prelijte preko musake. Vatrostalni sud obavezno poklopite poklopcem ili pokrijte alu-folijom. Pecite na 200 C oko pola sata. Poslužite sa kiselim mlekom ili kiselom pavlakom.
PROJA SA ZELjEM
Potrebno je:
2 veze zelja
200 g projinog brašna
250 g pšeničnog brašna
4 jajeta
5 kašika ulja
1 dl mleka
2 dl kisele pavlake
3 kašike susama
1/2 kesice praška za pecivo
kašičica soli

Zelje operite i odstranite drškice, a listove isecite po dužini na rezanca. Pomešajte projino i pšenično brašno, jaja, ulje, mleko, pavlaku, so i prašak za pecivo, pa umesite testo. Zatim u to dodajte zelje, promešajte i sipajte u pleh. Na kraju pospite susamom i pecite na 200 C oko 40 minuta.
BAKINE SARMICE
Potrebno je:
5-6 vezica zelja
700 g mlevene junetine
4 kašike ulja
glavica crnog luka
praziluk
4 jajeta
pavlaka
5 kašika pirinča
kašičica soli
1/2 kašičice bibera
2 kašike brašna
kašika aleve paprike
suvi biljni začin

Zelje dobro operite, odstranite drškice i blanširajte ga. Izdinstajte crni luk i praziluk, dodajte mleveno meso, biber, so i dobro promešajte, pa dodajte pirinač i dinstajte, dok meso ne bude gotovo. Listove zelja (tri komada) filujte sa po dve kašike smese i uvijajte sarmice. Poređajte ih u dublji lonac i prelijte vodom. Dodajte so, biber i suvi biljni začin. Kuvajte od pola sata do 45 minuta na tihoj vatri. Na kraju, po želji, dodajte laganu zapršku od dve kašike brašna i kašike aleve paprike razmućene u malo vode. Poslužite sa kiselim mlekom ili kiselom pavlakom.
U BEŠAMEL SOSU
Potrebno je:
500 g zelja
glavica crnog luka
2 čena belog luka
1/2 kašičice soli
30 ml ulja
2 kašike brašna
30 ml mleka
1,5 dl kisele pavlake
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice mlevenog bibera
1/2 kašičice suvog biljnog začina

Očišćeno zelje operite i kuvajte oko 8 minuta u slanoj vodi. Prospite vodu u kojoj je kuvano, pa ga prelijte hladnom vodom i ostavite da se cedi u cediljci. Dodatno ga rukama iscedite da izađe sva voda, pa oceđeno zelje sitno iseckajte. Na ulju staklasto propržite crni luk, dodajte beli luk, uz mešanje, da ne izgori, pa izručite zelje da se proprži 10 minuta, dodavši mu so, biber i suvi biljni začin. Isključite ringlu i povremeno promešajte. U drugoj šerpi zagrejte drugu polovinu ulja, dodajte dve ravne kašike brašna i kratko propržite, pa na smanjenoj temperaturi dolivajte postepeno hladno mleko, neprestano mešajući. Prokuvajte kratko da se dobije srednja gustina, dodajte so, biber i biljni začin. Skinite sa ringle, dodajte kiselu pavlaku i dobro izjednačite mešanjem. Bešamel sos dodajte u zelje i poslužite toplo, uz razne vrste mesa ili testenina.
PIKANTNA ČORBICA
Potrebno je:
2 veze zelja
glavica crnog luka
2 čena belog luka
šargarepa
kašika suvog biljnog začina
2 kašike brašna
3 kašike ulja
1/2 kašičice aleve paprike
2 kašika kajmaka
lovorov list
jaje
so

Odstranite drškice od zelja i potopite ga u vodu. Dok zelje stoji potpopljeno, u šerpi zagrejte vodu. Iseckajte crni i beli luk, očistite šargarepu i iseckajte je, pa sve stavite u šerpu sa vodom, posolite i kuvajte oko pola sata. Za to vreme, dobro operite zelje, svaki list posebno. Po desetak listova uvijte u rolnicu i isecite na kolutove. Ubacite kolutove u vodu u kojoj su se kuvali luk i šargarepa. Dodajte lovorov list i 3 litre vode. Rastvorite kašiku brašna u malo vode, pa postepeno dodajte u vodu sa povrćem i zeljem, uz povremeno mešanje. Dodajte suvi biljni začin i so po potrebi. U posebnu šerpicu stavite ulje, posolite, dodajte kašiku brašna i na kraju alevu papriku, pa zapržite zelje. Kada je sve gotovo, skloniti sa ringle.
U tanjir stavite jaje, kašiku kisele pavlake i malo soli. Dobro umutite, pa postepeno, polako dodajte u zelje mešajući viljuškom, i na kraju sve promešajte varjačom.