Jela sa zeljem

VN

09. 05. 2018. u 16:15

Ako volite ovo povrće predlažemo vam nekoliko zanimljivih recepata za ukusna jela koja ćete obožavati

Јела са зељем

Shutterstock

ZELENA TESTENINA


Potrebno je:

14 listova zelja

500 g testenine

glavica luka, 2 čena belog luka

2 šargarepe

2 šnite mesnate slanine

kašičica suvih začina

1/2 kašičice bibera

kašika naseckanog svežeg peršuna

3 kašike parmezana


U kipućoj slanoj vodi skuvajte testeninu, a zelje očistite i blanširajte. Ispržite slaninu u tiganju, pa dodajte sitno iseckan crni i beli luk i dinstajte nekoliko minuta neprestano mešajući. Dodajte 2 dl tople vode i kuvajte 5 minuta, pa ubacite testeninu u tiganj. Kuvajte 2 minuta, dodajte zelje, biber, suve začine i dobro promešajte. Pospite parmezanom i peršunom. Poslužite toplo.



UKUSNA MUSAKA


Potrebno je:

30 listova zelja

400 g mlevenog mesa

glavica crnog luka

kašičica vegete

1/2 kašičice bibera

1/2 kašičice bosiljka

1/2 kašičice soli

2 jajeta

čaša mleka

malo ulja

Zelje dobro operite, jedan po jedan list i odstranite im zadebljali deo. Na malo ulja i vode prodinstajte sitno iseckan crni luk, pa mu dodajte mleveno meso i dinstajte dok meso ne promeni boju. Zatim dodajte so, vegetu, alevu papriku, biber i bosiljak. Promešajte i još malo prodinstajte. Vatrostalni sud podmažite pa ređajte naizmenično prvo zelje, pa meso i završite sa zeljem. Razmutite viljuškom jaja, dodajte mleko i prelijte preko musake. Vatrostalni sud obavezno poklopite poklopcem ili pokrijte alu-folijom. Pecite na 200 C oko pola sata. Poslužite sa kiselim mlekom ili kiselom pavlakom.



PROJA SA ZELjEM


Potrebno je:

2 veze zelja

200 g projinog brašna

250 g pšeničnog brašna

4 jajeta

5 kašika ulja

1 dl mleka

2 dl kisele pavlake

3 kašike susama

1/2 kesice praška za pecivo

kašičica soli

Zelje operite i odstranite drškice, a listove isecite po dužini na rezanca. Pomešajte projino i pšenično brašno, jaja, ulje, mleko, pavlaku, so i prašak za pecivo, pa umesite testo. Zatim u to dodajte zelje, promešajte i sipajte u pleh. Na kraju pospite susamom i pecite na 200 C oko 40 minuta.



BAKINE SARMICE


Potrebno je:

5-6 vezica zelja

700 g mlevene junetine

4 kašike ulja

glavica crnog luka

praziluk

4 jajeta

pavlaka

5 kašika pirinča

kašičica soli

1/2 kašičice bibera

2 kašike brašna

kašika aleve paprike

suvi biljni začin

Zelje dobro operite, odstranite drškice i blanširajte ga. Izdinstajte crni luk i praziluk, dodajte mleveno meso, biber, so i dobro promešajte, pa dodajte pirinač i dinstajte, dok meso ne bude gotovo. Listove zelja (tri komada) filujte sa po dve kašike smese i uvijajte sarmice. Poređajte ih u dublji lonac i prelijte vodom. Dodajte so, biber i suvi biljni začin. Kuvajte od pola sata do 45 minuta na tihoj vatri. Na kraju, po želji, dodajte laganu zapršku od dve kašike brašna i kašike aleve paprike razmućene u malo vode. Poslužite sa kiselim mlekom ili kiselom pavlakom.



U BEŠAMEL SOSU


Potrebno je:

500 g zelja

glavica crnog luka

2 čena belog luka

1/2 kašičice soli

30 ml ulja

2 kašike brašna

30 ml mleka

1,5 dl kisele pavlake

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice mlevenog bibera

1/2 kašičice suvog biljnog začina

Očišćeno zelje operite i kuvajte oko 8 minuta u slanoj vodi. Prospite vodu u kojoj je kuvano, pa ga prelijte hladnom vodom i ostavite da se cedi u cediljci. Dodatno ga rukama iscedite da izađe sva voda, pa oceđeno zelje sitno iseckajte. Na ulju staklasto propržite crni luk, dodajte beli luk, uz mešanje, da ne izgori, pa izručite zelje da se proprži 10 minuta, dodavši mu so, biber i suvi biljni začin. Isključite ringlu i povremeno promešajte. U drugoj šerpi zagrejte drugu polovinu ulja, dodajte dve ravne kašike brašna i kratko propržite, pa na smanjenoj temperaturi dolivajte postepeno hladno mleko, neprestano mešajući. Prokuvajte kratko da se dobije srednja gustina, dodajte so, biber i biljni začin. Skinite sa ringle, dodajte kiselu pavlaku i dobro izjednačite mešanjem. Bešamel sos dodajte u zelje i poslužite toplo, uz razne vrste mesa ili testenina.



PIKANTNA ČORBICA


Potrebno je:

2 veze zelja

glavica crnog luka

2 čena belog luka

šargarepa

kašika suvog biljnog začina

2 kašike brašna

3 kašike ulja

1/2 kašičice aleve paprike

2 kašika kajmaka

lovorov list

jaje

so

Odstranite drškice od zelja i potopite ga u vodu. Dok zelje stoji potpopljeno, u šerpi zagrejte vodu. Iseckajte crni i beli luk, očistite šargarepu i iseckajte je, pa sve stavite u šerpu sa vodom, posolite i kuvajte oko pola sata. Za to vreme, dobro operite zelje, svaki list posebno. Po desetak listova uvijte u rolnicu i isecite na kolutove. Ubacite kolutove u vodu u kojoj su se kuvali luk i šargarepa. Dodajte lovorov list i 3 litre vode. Rastvorite kašiku brašna u malo vode, pa postepeno dodajte u vodu sa povrćem i zeljem, uz povremeno mešanje. Dodajte suvi biljni začin i so po potrebi. U posebnu šerpicu stavite ulje, posolite, dodajte kašiku brašna i na kraju alevu papriku, pa zapržite zelje. Kada je sve gotovo, skloniti sa ringle.

U tanjir stavite jaje, kašiku kisele pavlake i malo soli. Dobro umutite, pa postepeno, polako dodajte u zelje mešajući viljuškom, i na kraju sve promešajte varjačom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije