Limun za slana i slatka jela
07. 05. 2018. u 14:19
Gotovo da nema jela u koje ne ide limun. Riba i plodovi mora ga obožavaju, a često se koristi u jelima sa avokadom, krompirom, namazima od leblebije jer antioksidansi sprečavaju da namirnice dobiju braon boju
Svinjske šnicle sa kaparom / Thinkstock
U kolačima, tortama i sladoledima je osvežavajući, slanim jelima daje pikantnu notu, a salatama prijatnu reskost. Njegovo veličanstvo - limun. Nije samo kralj zbog zdravstvenih razloga, već i kulinarskih.
Gotovo da nema jela u koje ne ide. Riba i plodovi mora ga obožavaju, a često se koristi u jelima sa avokadom, krompirom, namazima od leblebije jer antioksidansi u limunu sprečavaju da namirnice dobiju braon boju.
U kolače se dodaje korica, ali vodite računa da dobro operete limun pre rendanja. Narendanu koricu možete rasporediti po plehu na koji ste stavili papir za pečenje, isušiti je na niskoj temperaturi sat vremena i kasnije je koristiti za pripremu kolača.
* * * * * * * * * *
SVINjSKE ŠNICLE SA KAPAROM
Potrebno je: 4 svinjske krmenadle, 2 kašike javorovog sirupa, kašika meda, 2 kašike senfa, kašika smeđeg šećera, kašika vusteršir sosa, 30 g kapara, sok od pola limuna, so, biber
U dubljoj šerpi pomešajte javorov sirup, med, senf, šećer, vusteršir sos, kapar i sok od pola limuna. Stavite na šporet, pa kada provri, smanjite vatru i kuvajte još minut. Krmenadle operite i osušite ubrusom. Posolite ih i pobiberite, ugrejte gril i pecite sa svake strane oko pet minuta. Polupečene krmenadle premažite pripremljenim sosom sa obe strane i pecite još nekoliko minuta. Neka meso malo odstoji, a ako vam je ostalo još sosa, prelijte šnicle pre služenja.
* * * * * * * * * *
PIRINAČ I LOSOS
Potrebno je: 300 g lososa, 200 g pirinča, 50 g maslina, 100 g čeri paradajza, struk mladog luka, maslinovo ulje, sok od pola limuna, so, biber, lovorov list, biljni začin

Odreske lososa stavite u lonac i prelijte vodom taman toliko da pokrijete ribu. Dodajte biljni začin i list lovora i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Kad je losos skuvan, izvadite ga iz šerpe i očistite od kostiju. Narežite na manje komadiće. Obarite pirinač u slanoj vodi, potom ga isperite hladnom vodom. U dublju činiju stavite pirinač, losos, malo bibera, sok od pola limuna, sitno iseckan mladi luk, čeri paradajz isečen napola, masline, malo maslinovog ulja i lagano promešajte.
* * * * * * * * * *
KUSKUS SA GRAŠKOM
Potrebno je: 250 g kuskusa, 30 g maslaca, 200 g zaleđenog graška, 2 paradajza, 2 struka mladog luka, crvena paprika, 125 g feta sira, 50 g pinjola, maslinovo ulje, sok od pola limuna, pola veze peršuna, so, biber

Skuvajte čašu i po vode sa solju i biberom i prelijte kuskus koji ste stavili u dublju činiju. Poklopite činiju tanjirom i nakon pet minuta ubacite maslac i promešajte viljuškom da razbijete grudvice. Pinjole propržite na tiganju bez masnoće pa ostavite sa strane. Grašak ubacite u ključalu vodu, skuvajte, pa kad je kuvan, isperite ga hladnom vodom. Paradajz, papriku i luk operite i narežite na manje delove, a feta sir na kocke. U činiju sa kuskusom dodajte grašak, paradajz, luk, papriku, maslinovo ulje, sok od limuna i promešajte. Na vrh stavite kockice sira i peršun.
* * * * * * * * * *
LIMUN TORTA
Za koru: 500 g mlevenog keksa, 120 g maslaca, Fil od sira: 500 g sirnog namaza, 3 jaja, 2 vanilin šećera, 120 g šećera, kašika gustina. Fil od limuna: 2 jaja, 250 g šećera, 50 ml sveže isceđenog soka od limuna, 100 g maslaca

Rastopite maslac i prstima ga pomešajte sa mlevenim keksom. Smesu rasporedite po kalupu od 26 cm obloženom papirom za pečenje. Pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, zatim izvadite iz pećnice, a temperaturu smanjite na 150 stepeni.
Dok se kora peče, izmutite sve sastojke za krem od sira i izlijte fil u kalup čim ga izvadite iz rerne, pa vratite u pećnicu zagrejanu na 150 stepeni da se peče jedan sat, ali pazite da ne porumeni. Isključite rernu, otvorite vrata i ostavite kolač da se hladi. Kad se ohladi, umutite jaja i šećer, pa u to dodajte sok od limuna. Kuvajte 10 minuta na umerenoj vatri, dok se ne zgusne, kao ređi puding. Sklonite sa vatre i dodajte maslac da se rastopi na vrelini. Prelijte fil od limuna preko prohlađenog kolača i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pre služenja, ohladite u frižideru.