Rikota sir - za slana i slatka jela
06. 05. 2018. u 14:03
Blag, kremast i niskokaloričan - rikota sir redovno se nalazi na trpezi ljudi koji vode računa o težini, ali i gurmana
Blag, kremast i niskokaloričan - rikota sir redovno se nalazi na trpezi ljudi koji vode računa o težini, ali i gurmana. Ovaj polumasni mekani nefermentisani kravlji sir pravi se tako što se u kravlje mleko dodaje surutka. Njegov glavni sastojak zapravo je surutka zbog čega je niskokaloričan - 100 grama sadrži samo 174 kalorije.
Poreklom je iz Italije, koristi se kao namaz, ali i u salatama, pastama, lazanjama i drugim jelima italijanske kuhinje. Zbog blago slatkastog ukusa idealan je izbor za poslastice sa sirom, poput čizkejka.
Kao i svi sveži sirevi, brzo se kvari, pa ne treba dugo da stoji. Osim sveže, postoje i usoljena, kuvana i dimljena rikota koje imaju duži rok trajanja.
KANELONI SA SPANAĆEM
Potrebno je:
* 200 g kanelona
* 500 g paradajz sosa
* 500 g spanaća
* crni luk
* 50 g maslaca
* 300 g rikote
* 200 g mocarele
* 50 g parmezana
Na zagrejanom maslacu propržite iseckan luk, dodajte očišćen i opran spanać i dinstajte nekoliko minuta. Na kraju dodajte rikotu. Vatrostalnu posudu premažite paradajz sosom, pa poređajte kanelone koje ste prethodno napunili pripremljenom smesom. Po vrhu narendajte mocarelu i parmezan i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.

KIŠ SA TIKVICAMA
Potrebno je:
* 1 kg mladih tikvica
* paradajz
* 50 g pšeničnog oštrog brašna
* 100 g griza
* kesica praška za pecivo
* 5 jaja
* 250 g rikote
* 30 g maslaca
* so
* biber
* pola veze peršuna
Tikvice operite, narendajte i ostavite da odstoje. U drugoj posudi izmešajte brašno, griz i prašak za pecivo. Umutite jaja, dodajte sir, so i biber, brašno, tikvice i iseckan peršun. Vatrostalnu posudu premažite maslacom i ulijte smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30-40 minuta. Na polovini pečenja, izvadite kiš i rasporedite kolutove paradajza pa vratite u rernu.

VEGETARIJANSKE PAPRIKE
Potrebno je:
* 1 kg paprika
* 350 g rikote
* 250 g feta sira
* 50 g parmezana
* 50 g kisele pavlake
* 2 jajeta
* 4 čena belog luka
* maslinovo ulje
* bosiljak
* origano
* so
* biber
Operite paprike i očistite ih od semenki. U veću posudu pomešajte sve tri vrste sira, dodajte jaja, sitno iseckan beli luk, malo soli i bibera, kiselu pavlaku, bosiljak i origano i dobro promešajte. Napunite paprike ovom smesom i poređajte ih u pekač ili vatrostalnu posudu. Prelijte ih sa nekoliko kašika ulja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko sat vremena.

MALINA ČIZKEJK
Potrebno je:
* 250 g mlevenog keksa
* 80 g maslaca
* 3 kašike meda
* vanilin šećer
* kašičica cimeta
* 50 ml soka od pomorandže
* kašika narendane kore od pomorandže
Za fil:
* 350 g svežeg kravljeg sira
* 250 g rikote
* 200 ml slatke pavlake
* 5 kašika meda
* 300 g malina
* 2 kesice želatina
* 8 kašika vode
Na laganoj vatri otopite maslac i med, dodajte vanilin šećer, cimet, sok od pomorandže i koru. Ovom mešavinom prelijte keks, sve dobro promešajte i smesu ravnomerno rasporedite na uljem podmazan kalup za torte veličine 26 cm. Pripremljenu podlogu stavite u zamrzivač na sat vremena. Umutite svež sir i rikotu do penaste strukture. Pripremljenoj smesi dodajte umućenu slatku pavlaku, med, usitnjene maline i želatin (pripremite ga tako što ćete ga preliti hladnom vodom i ostaviti da stoji desetak minuta. Potom ga lagano zagrejte neprestano mešajući, dok se ne otopi). Kad se kolač ohladi, ukrasite ga malinama.