MEDENO SRCE

Potrebno je:

100 g mlevenih lešnika

250 g meda

300 g brašna

100 g mlevenih oraha

kašičica praška za pecivo

125 g šećera

100 g marcipana

2 kašike ruma

kašika espreso kafe

300 g crne čokolade

prstohvat kardamona

šarene mrvice za ukrašavanje po želji

Šećer i med sipajte u posudu pa zagrejte na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje. Kada se masa ujednači skolonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U drugoj činiji pomešajte brašno, mlevene lešnike, orahe, kardamon i komade marcipana. Sa dve kašike vode razmutite prašak za pecivo, dodajte espreso kafu i rum, pa zajedno sa otopljenim medom sipajte u smesu od brašna. Zamesite glatko testo, umotajte folijom pa prekrijte krpom i ostavite 60 minuta da odstoji. Nakon toga testo razvaljajte oklagijom,

Srcolikom modlicom vadite komade, ređajte ih u podmazan pleh i pecite u rerni na 200 stepeni. Kada su medena srca pečena, istopite čokoladu na pari, premažite ohlađene kolačiće, a da bi bili lepši, ukrasite ih šarenim mrvicama.

FANTAZIJA SA VIŠNjAMA

Potrebno je:

Za čokoladni deo:

200 g mlečne čokolade

50 g šećera u prahu

125 g putera

5 kapi arome lešnika

Za marcipan kuglice:

100 g marcipana

šoljica dobro isceđenih višanja (najbolje osušenih)

Čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Na tihoj vatri otopite puter, sklonite sa ringle pa dodajte šećer u prahu. Sve dobro izmešajte, dodajte otopljenu čokoladu pa nastavite da snažno mešate dok se smesa ne sjedini. Na kraju umešajte aromu lešnika i nastavite jače da mešate dok masa ponovo ne postane kompaktna. Sipajte u kalupčiće za to predviđene, a ako koristite plastične kalupe od bombonjere vodite računa da masa bude dovoljno prohlađena da plastiku ne istopi. U smesu, dok se nije stegla, odmah stavljajte kuglice od marcipana napunjene višnjama. Kuglice napravite tako što ćete otkidati komadiće marcipana pa u njih stavljti plod višnje. Potom oblikujte kuglice i utisnite u čokoladu. Ostavite ih pola sata u zamrzivaču da se stegnu pa ih izvadite iz kalupa i držite na sobnoj temperaturi.


AROMATIČNI ROLAT SA RUMOM

Potrebno je:

Za marcipan smesu:

400 g marcipana ili marcipan paste

malo šećera u prahu za razvlačenje

Za nadev:

200 g nutela namaza

5-6 kašika pečenog samlevenog lešnika

3-4 kašike ruma

Za preliv:

100 g čokolade

kašika meda

2 kašike putera

5 kašika slatke pavlake

3 kapi bademovog ekstrakta

Marcipan oblikujte u loptu pa oklagijom razvlačite, da kora bude tanka kao za kiflice. Povremeno ga posipajte šećerom u prahu, da se ne bi lepio za oklagiju. Potom u činiji zajedno umutite nutelu, lešnik i rum, a ukoliko je smesa gusta dodajte malo slatke pavlake, da bude lakše za mazanje kore. Koru namažite po celoj površini, tanko ili debelo, po želji, pa uvijte u rolat, a onda u providnu foliju i stavite u frižider da se ohladi. U međuvremenu pripremite glazuru za preliv. Kratko zagrejte slatku pavlaku, vodeći računa da ne proključa, pa dodajte puter, čokoladu i med. Na kraju dodajte ekstrakt badema. Ohlađeni rolat premažite spremljenim prelivom i vratite ponovo u frižider. Možete ga i dekorisati po želji. Rolat bar pola sata pre posluživanja izvadite da se malo opusti, da ne bi pucao.


NUGATOVA SIMFONIJA UKUSA

Potrebno je:

200 g marcipana sa 53 procenta badema

50 g oljuštenih mlevenih badema

2 kašike likera amareta

šećer u prahu

200 g čvrste nugat mase

50 g gorke čokolade

10 g kokosovog maslaca

2 kašike naseckanih pistaća

Sitno iseckajte marcipan pa ga dobro ručno sjedinite sa bademima, likerom i šećerom u prahu, po želji. Masu podelite na četiri jednaka dela i svaki razvaljajte u pravougaoni oblik dimenzija 10 puta 15 cm. Premažite jednu koru marcipana sa 1/3 omekšalog nugata, preko stavite drugu koru i drugu trećinu nugata, pa treću koru premazanu sa preostalim nugatom. Na kraju stavite poslednju koru marcipana, blago pritisnite da se površine poravnaju, otopite čokoladu sa kokosovim puterom pa prelijte preko nugat kolača. Kada glazura očvrsne, secite kolač u oblik koji vam se sviđa, i po želji pospite pistaćima, ljuskama badema, kakao prahom...


MOCART KUGLE

Potrebno je:

Za domaći marcipan:

250 g šećera

250 g mlevenih badema

jaje

narendana kora pola limuna

sok od limuna po potrebi

Naknadni dodaci:

100g mlevenih pistaća

50 g mlevenih badema

1/2 kašičice kakaoa

200 g crne čokolade

Za pripremu domaćeg marcipana, omiljenog u Holandiji, sameljite očišćen badem, dodajte šećer, narendani limun i sok od pola limuna. Dodajte i jaje, pa sve dobro umiksajte. Ovako spremljena masa u frižideru može da stoji i 10 dana. Smesu podelite na tri dela različite veličine. U najmanji deo umešajte pistaće, u drugi malo veći pomešajte kakao, a u treći, mlevene bademe. Od smese sa pistaćima napravite male kuglice, od smese sa kakaom malo veće. Rastanjite je potom na dlanu, i u nju stavite zelenu kuglicu sa pistaćima pa oblikujte loptice. Na kraju uzmite najveći deo, pravite još veće kuglice, rastanjite na dlanu, pa obmotajte već postojeće od prethodna dva dela. I tako dokle god ima materijala. Potom na pari istopite crnu čokoladu, pa sa dve viljuške uranjajte kugle, po vađenju sačekajte da se ocede pa ređajte na pek papir. Možete posuti čokoladne mrvice, ostaviti da se čokolada stegne i služite.


MIRISNE PRALINE

Potrebno je:

200 g marcipana

ravna kašičica cimeta

100 g šećera u prahu

bočica rum-arome

po 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića, korijandera i karanfilića

dodatno šećer u prahu za mešenje

Za nadev:

100 g mlečne čokolade

50 g bele čokolade

po želji za dekoraciju čokoladna zrna kafe, čokoladne mrvice, bademi...

Marcipan izrendajte pa ga dobro umesite sa šećerom u prahu i navedenim začinima. Smesu razvaljajte na debljinu po želji, pa oštrim tankim nožem secite kockice veličine 2 puta 2 cm. Ostavite ih tako da odstoje preko noći, pa narednog dana iseckajte obe čokolade i rastopite na pari, a potom čokoladnim nadevom obložite kockice sa svih strana. Na kraju kockice dekorišite izabranim sastojcima.