Batat za čudesna jela
22. 04. 2018. u 14:48
Batat, slatki krompir dolazi iz tropskih područja Latinske Amerike i obiluje vlaknima i vitaminima A i C
Shutterstock
Krompir je jedna od omiljenih namirnica na našim prostorima, ali poslednjih godina počinje da nas osvaja posebna vrsta ovog povrća. Batat, slatki krompir dolazi iz tropskih područja Latinske Amerike i obiluje vlaknima i vitaminima A i C. Može se koristiti na različite načine, kao samostalno jelo, ali i u salatama, supama, vegetarijanskim pljeskavicama.
Nemojte ga kuvati u vodi jer će tako izgubiti vitamine. Bolja opcija je kuvanje na pari i to 30-40 minuta ili pečenje u rerni koje će povećati slatkoću batata. Pre pečenja u rerni, dobro ga operite, osušite ubrusom i premažite uljem. Možete ga malo izbosti viljuškom kako se ne bi desilo da spolja bude nepečen, a unutra prepečen. Zavijte ga u foliju i pecite oko 45 minuta na 200 stepeni. Kad isključite rernu, ostavite ga još 10 minuta. Zatim skinite gornji deo kore, malo izgnječite viljuškom i punite krompir smesom po želji. Malo crvenog luka, pavlake, soli i bibera je sasvim dovoljno, ali možete ga puniti i povrćem i suhomesnatim proizvodima.
Komentari (1)