Batat za čudesna jela

M. D.

22. 04. 2018. u 14:48

Batat, slatki krompir dolazi iz tropskih područja Latinske Amerike i obiluje vlaknima i vitaminima A i C

Батат за чудесна јела

Shutterstock

Krompir je jedna od omiljenih namirnica na našim prostorima, ali poslednjih godina počinje da nas osvaja posebna vrsta ovog povrća. Batat, slatki krompir dolazi iz tropskih područja Latinske Amerike i obiluje vlaknima i vitaminima A i C. Može se koristiti na različite načine, kao samostalno jelo, ali i u salatama, supama, vegetarijanskim pljeskavicama.

Nemojte ga kuvati u vodi jer će tako izgubiti vitamine. Bolja opcija je kuvanje na pari i to 30-40 minuta ili pečenje u rerni koje će povećati slatkoću batata. Pre pečenja u rerni, dobro ga operite, osušite ubrusom i premažite uljem. Možete ga malo izbosti viljuškom kako se ne bi desilo da spolja bude nepečen, a unutra prepečen. Zavijte ga u foliju i pecite oko 45 minuta na 200 stepeni. Kad isključite rernu, ostavite ga još 10 minuta. Zatim skinite gornji deo kore, malo izgnječite viljuškom i punite krompir smesom po želji. Malo crvenog luka, pavlake, soli i bibera je sasvim dovoljno, ali možete ga puniti i povrćem i suhomesnatim proizvodima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)