Brzi kolači bez pečenja
20. 04. 2018. u 11:58
Ukoliko vam se hitno jede nešto slatko, a ne želite da uključujete rernu, predlažemo nekoliko zanimljivih recepata
Kremasta torta sa jagodama
Potrebno je:
* 400 g šlaga
* 400 ml mleka
* 4 kašike šećera
* 400 g izlomljenog keksa
* 400 ml kisele pavlake
* 15 čokoladnih bananica
Za ukrašavanje:
* 200 g šlaga
* 200 g jagoda
* 100 g oljuštenih badema
Umutite šlag sa mlekom i četiri kašike šećera. Dodajte kiselu pavlaku, izlomljen keks i seckane bananice, pa smesu promešajte varjačom. Tortu sipajte u kalup i držite u frižideru dva sata. Kad se stegne, skinite kalup, premestite tortu na tacnu i dekorišite je umućenim šlagom. Po vrhu rasporedite jagode, a sa strane tortu ukrasite bademima kojima ste skinuli koru i iseckali ih na tanke trake.
.jpg)
Čokoladni minjoni sa kokosom
Potrebno je:
* 1 dl slatke pavlake
* 250 g maslaca
* 200 g šećera
* 250 g kokosa
.jpg)
Za preliv:
* 150 g crne čokolade
* 70 g maslaca
U šerpu stavite slatku pavlaku, maslac i šećer i otopite ih na srednjoj temperaturi. Kada smesa provri, dodajte 250 g kokosa i sve sjedinite. Pravougaoni pleh obložite papirom za pečenje i izlijte smesu, pa je stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne. Kad se smesa stegla, dasku za sečenje obložite papirom pa prebacite kolač čije ste ivice lagano odvojili od pleha. Skinite papir i secite kolač na male četvrtaste oblike. Svaki uvaljajte u glazuru koju ste dobili otapanjem crne čokolade i maslaca. Na vrh možete staviti badem, lešnik ili neko voće.

Mus od pomorandže
Potrebno je:
* 2 pomorandže
* 200 ml slatke pavlake
* 100 g bele čokolade
* 3 g želatina
Iscedite pomorandžu, a želatin potopite u vodu. Zagrejte sok od pomorandže, pa dodajte želatin i mešajte dok se lepo ne rastvori. Zatim zagrejte 50 ml pavlake do tačke ključanja, pa dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i mešajte. U drugoj posudi mikserom umutite preostalu pavlaku. Kad se čokolada ohladi, razmutite je mikserom, pa joj dodajte umućenu pavlaku i sok od pomorandže i promešajte varjačom. U posudice za mus sipajte smesu i pre služenja ostavite u frižideru da se dezert stegne.

Čoko-rolat
Potrebno je:
* 100 g mlečne čokolade
* 50 g tamne čokolade
* 50 g maslaca
* 1 kašika kakaoa
* 1 kašika ruma
* 1 kašičica ekstrakta vanile
* 100 g badema i oraha (pola mlevenih, pola seckanih)
* sok i kora od jedne pomorandže
* 100 g keksa
Maslac i čokoladu otopite na laganoj vatri. Dok se čokolada hladi, u blenderu sameljite keks i deo oraha i badema, a drugi deo koštunjavog voća iseckajte, pa dodajte mlevenom keksu. Zatim dodajte sve sastojke, kakao, rum, ekstrakt vanile, koricu i sok od pomorandže i mlaku otopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte i povežite, pa prebacite na plastificiranu foliju i zarolajte u rolat. Preko noći ga ostavite u frižideru, sutradan skinite foliju i secite rolat.

Ledeni čizkejk sa bananama
Potrebno je za koru:
* 300 g mlevenog keksa
* 125 g maslaca
* 10 kašika soka od pomorandže
Za fil:
* 8 zrelih banana
* 500 g kremastog sira
* 300 ml slatke pavlake
U posudu stavite keks, istopljen pmaslac i sok od pomorandže. Rukama mesite i po potrebi, ako je smesa gusta, dodajte još soka od pomorandže. Sipajte smesu u kalup veličine 26 cm obložen papirom za pečenje i stavite u frižider. U blenderu iseckajte zrele banane, dodajte pola kilograma kremastog sira i umućenu slatku pavlaku. Sve izmiksajte i sipajte preko torte. Stavite tortu u zamrzivač nekoliko sati, a pre služenja možete dekorisati tortu narendanom čokoladom ili kolutovima banane i listićima nane.