Uskršnji slatki zalogajčići

Ž. P.

06. 04. 2018. u 21:22

Svaki praznik zahteva da se na stolu nađu i neke poslastice. Obradujte sebe i ukućane: ukusnim krofnama, puslicama, šećernim srcima i bombonama sa orasima

Ускршњи слатки залогајчићи

Shutterstock

UKUSNE KROFNE

Potrebno je: 450 g brašna + 50 g za doradu testa, 150 g kisele pavlake, 100 ml kisele vode, 30 ml tople vode, 10 g suvog kvasca ili 30 g svežeg, kašičica šećera, 50 g šećera, 4 žumanca, 60 ml ulja, po želji vanila, korica pomorandže ili limuna, prstohvat soli

U malo tople vode izmešajte kvasac i kašičicu šećera i ostavite da se podigne. Svi sastojci neka budu sobne temperature. Odvojite belanca od žumanaca i belanca ostavite. Brašno prosejte i oduzmite 50 g. U sredini brašna napravite udubljenje, dodajte ulje, žumanca, kiselu pavlaku razmućenu sa kiselom vodom, prstohvat soli, 50 g šećera, vanilu i ekstrakt po želji ili koricu od pomorandže/ limuna i na kraju dodajte nadošli kvasac. Zamesite testo i oblikujte. Premažite testo sa svih strana sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da naraste, oko sat vremena. Pobrašnjavite radnu površinu i istreste testo, rastanjite ga i vadite krugove. Stavite ih na pek papir, koji ste posuli sa malo brašna. Pokrijte providnom folijom i ostavite još pola sata na toplom mestu da krofne narastu. Za to vreme zagrejte ulje, pržite krofne i ostavite da se ohlade. Pospite prah šećerom.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

PUSLICE

Potrebno je: 3 belanca, 200 g šećera

Umutite belanca da dobijete čvrst sneg. Zatim polako dodajte šećer i mešajte dovoljno dugo da se šećer otopi. Za bržu verziju umesto kristal šećera možete da stavite i šećer u prahu. U tom slučaju ne morate dugo da miksate, nego samo dok ne dobijete lepu penastu i sjajnu smesu. Pomoću šprica za kolače istiskujte puslice na papir za pečenje i sušite sat vremena u rerni na 100 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ŠEĆERNA SRCA

Potrebno je: kristal šećer, kalupi za led, malo vode

Ovo je idealna zabava za najmlađe ukućane, a ukoliko stavljate šećer u kafu, sigurno će vam biti lepo kada umesto kocke, u omiljeni napitak stavite - šećerna srca. Uzmite kalup za led u obliku srca (može i neki drugi oblik), a u plastičnoj činiji pomešajte kristal šećer sa nekoliko kapi vode samo da bude vlažan. Napunite kalupe šećerom i dobro pritisnite šećer kašičicom. Ostavite nekoliko dana da se stvrdne i izvadite šećer iz kalupa. Ako želite, umesto vode možete da dodate nekoliko kapi prehrambene boje ili nekog soka (na primer, od višnje) pa ćete dobiti srca u boji.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

BOMBONE SA ORASIMA

Potrebno je: 200 g seckanih oraha, 300-400 g smeđeg šećera

Iseckajte orahe nožem, a šećer malo otopite na vatri dok se cela količina ne karamelizuje. U vreo šećer dodajte seckane orahe i brzo promešajte. Izlijte na nauljenu površinu ili na drvenu dasku. Ispod stavite papir za pečenje. Sve treba brzo da radite jer se masa veoma brzo steže. Razmažite valjkom (preko papira) na pola cm debljine i posle nekoliko minuta lagano skinite papir. Secite oštrim nožem. Možete da dodate i malo meda.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije