Rolati za sva čula

Ž. P.

04. 04. 2018. u 12:29

Za većinu ljubitelja slatkiša rolati su prava stvar. Obradovaćete goste ako im servirate: paunove oči, simfoniju sa šlagom i voćem, čokoladnu fantaziju ili desert sa ukusom sladoleda

Ролати за сва чула

PAUNOVE OČI

Potrebno je: Za koru - 6 žumanaca, 7 belanaca, 180 g smeđeg šećera, 30 g kakaoa, 50 g čokolade za kuvanje, kesica burbon vanile, 30 g oštrog brašna, prašak za pecivo, 1/2 čašice šljivovice. Za krem-smesu: 250 ml mleka, žumance, jaje, 100 ml pavlake za kuvanje, 30 g oštrog brašna, 40 g gustina, 30 g šećera. Za dodatke: 200 g putera, 50 g šećera u prahu, 100 g crne čokolade za kuvanje, 100 g bele čokolade, 3 kašičice amareta ili sličnog likera, kesica burbon vanile

Penasto umutite žumanca sa šećerom i burbon vanilom, pa dodajte rastopljenu čokoladu, brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo, dobro sve sjedinite i na kraju u smesu umešajte rakiju šljivovicu. Potom ulupajte sneg od belanaca, odvojite tri kašičice, a preostalu masu špatulom umešajte u već postojeću smesu od žumanaca, tako da se komadići snega vide. Smesu lagano sipajte u pleh za pečenje obložen pek papirom, pa pecite na 180 stepeni od 20 do 25 minuta. Koru nakon pečenja ohladite, preokrenite na krpu, odvojite pek papir, pa umotajte u vidu rolata. Za to vreme skuvajte krem- smesu uz postepeno mućenje jaja u mleku i dodavanje ostalih sastojaka, a kada krem postane gust, podelite ga u dve posude, prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Za to vreme penasto umutite puter sa šećerom u prahu, podelite na dva dela i umešajte u odvojene krem-smese. U jednu krem-smesu dodajte istopljenu crnu čokoladu i amareto, a u drugu belu čokoladu sa burbon vanilom. Odmotajte rolat pa koru premažite svetlim kremom i ostavite u frižider 30 minuta da se stisne. Potom premažite tamnim kremom i vratite u frižider da stoji još pola sata. Tek kada se kremovi učvrste koru umotajte u rolat.

* * * * * * * * * * * * * * * *

SIMFONIJA SA ŠLAGOM I VOĆEM

Potrebno je za koru: 6 jaja, 7 kašika šećera u prahu, 6 kašika brašna, kašika omekšalog putera. Za fil: 250 ml slatke pavlake, 100 g šećera u prahu, 300 g voćne salate iz konzerve po izboru. Za nadev: šećer u prahu, od 2 do 3 kesice šlaga, po izboru sveže voće

Odvojite žumanca od belanaca, pa ih penasto umutite sa šećerom u prahu, a onda dodajte brašno, puter i na kraju čvrsto ulupan sneg od belanaca. Smesu lagano sjedinite, sipajte u podmazan i brašnom posut pleh, pa pecite 10 minuta na 200 stepeni. Ispečenu koru izvadite, stavite na vlažnu krpu, umotajte kao rolat i ostavite da se hladi. Za to vreme umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, odvijte rolat i premažite koru. Oceđeno voće iz konzerve rasporedite preko fila, ponovo uvijte rolat i pospite šećerom u prahu. Šlag umutite prema uputstvu na kesici, premažite rolat i ukrasite voćem. Držite sve vreme u frižideru.

* * * * * * * * * * * * * * * *

ČOKOLADNA FANTAZIJA

Potrebno je za koru: 6 jaja, 6 kašika šećera, 3,5 kašike brašna, 1,5 kašika kakaoa. Za fil: 2 jaja, 250 g putera, 200 g šećera u prahu, 100 g čokolade. Za dekoraciju: 100 g čokolade, 3 kašike ulja

Umutite penu od belanaca, dodajte šećer, jedno po jedno žumance i na kraju pažljivo umešajte brašno i kakao. Masu sipajte u pleh pokriven masnim papirom i pecite na 200 stepeni. Kada je kora gotova odmah je stavite iz pleha na vlažnu krpu i lagano umotajte u rolat. Ostavite da tako stoji spremajući fil. Umutite penasto puter sa šećerom u prahu, dodajte žumanca, rastopljenu čokoladu i na kraju penu od belanaca. Sve umutite mikserom. Fil možete naneti na celu koru za jedan rolat, ili je preseći po dužini da dobijete dva tanja rolata. Uvijene rolate premažite tanko sa malo ostavljenog fila, a kada se dobro prohlade prelijte rastopljenom čokoladom u ulju, a preko pospite kakao.

* * * * * * * * * * * * * * * *

DESERT SA UKUSOM SLADOLEDA

Potrebno je: 6 jaja, 60 g brašna, 2 kašike vrele vode, 150 g šećera u prahu, 50 g mlevenih oraha, vanil šećer. Za fil: 400 ml mleka, puding od vanile, 200 g putera, 150 g šećera u prahu, od 2 do 3 banane, od 3 do 4 kašičice čokoladnih mrvica. Za ukrašavanje: 2 šlaga, 2 kašičice eurokrema, 3 kašičice mlevenih oraha

Umutite penasto žumanca sa 75 g šećera u prahu, pa dodajte dve kašike vrele vode i nastavite da mutite dok se masa ne postane svetlija. Belanca ulupajte u čvrst sneg, dodajte preostali šećer u prahu i vanilin šećer. U umućena žumanca sipajte lagano brašno i mlevene orahe, polako promešajte, pa dodajte, uz lagano mešanje sneg od belanaca. Smesu sipajte ravnomerno na pleh sa pek papirom i pecite na temperaturi od 180 stepeni 20 minuta. Ispečenu koru prebacite na čistu krpu, pospite šećerom i blago umotajte u rolat. Ostavite tako, dok spremite fil. Za fil skuvajte puding u 400 ml mleka, pa ostavite da se ohladi. Da se na pudingu ne bi stvorila korica pospite malo šećera. Dok se puding hladi, umutite omekšali puter sa šećerom u prahu i na kraju lagano sjedinite. U fil dodajte čokoladne mrvice, dobro promešajte i ostavite u frižider 30 minuta da se zgusne. Potom odmotajte krpu sa rolatom, pa preko kore nanesite fil, a preko fila sitno iseckane banane. Savijte koru u rolat i ukrasite sa šlagom, mlevenim orasima i rastopljenim eurokremom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije