Paste za svačiji ukus
28. 03. 2018. u 15:20
Ukoliko se ubrajate u onu grupu ljudi koja boli različite kombinacije sa pastama, probajte fusile sa zelenim povrćem, ukusne bolonjeze, testeninu sa piletinom i tikvicama...
Shutterstock
U SOSU OD TUNjEVINE I PARMEZANA
Potrebno je: 400 g testenine po želji, 1 konzerva tunjevine, 100 g parmezana, 50 ml belog vina, 2 čena belog luka, 3 čeri paradajza, 100 ml ulja, so, biber, biljni začin, peršun i bosiljak
U tiganju zagrejte ulje i sitno seckan beli luk, pa kada požuti, nalijte vodu i vino, komadiće tunjevine, bosiljak. Začinite po želji i dodajte peršun. Skuvajte testenine, pa ih prelijte sosom od tunjevine, dodajte iseckan čeri i pospite parmezanom dok je još toplo jelo, da bi se sir istopio.
UKUSNE BOLONjEZE
Potrebno je: 300 g špageta, 250 g mlevenog mesa, 0,5 dl paradajz sosa, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 kašike bosiljka, so, biber

Prodinstajte crni luk, dodajte meso, začine i malo vode. Mešajte i nastavite da dinstate, dok meso ne bude gotovo. Kratko propržite iseckan beli luk u drugoj posudi, začinite, dodajte bosiljak i sipajte paradajz sos. Obarite špagete u posoljenoj vodi, dodajte meso, pa prelijte sosom.
FUSILI SA ZELENIM POVRĆEM
Potrebno je: 300 g fusila, 100 g tvrdog sira, 1 veza praziluka, 100 g brokolija, so, biber

Stavite fusile da se kuvaju. Prodinstajte praziluk na ulju, pa dodajte brokoli i nastavite da dinstate, ali vrlo kratko. Pomešajte sa skuvanom testeninom, krupno izrendajte sir i po želji dodajte peršun, bosiljak ili zelenu papriku.
UKUSI MORA U TESTU
Potrebno je: 300 g testenina, 500 g gambora, 3 glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 1 konzerva pelata, 500 ml paradajz soka, 100 ml crnog vina, 1 veza peršuna, so, biber, biljni začin

Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk, dodajte beli luk, peršun, paradajz pelat i sok od paradajza.Kuvajte dvadesetak minuta, pa sipajte vino i kuvajte dok ne ispari, a zatim stavite gambore i kuvajte još dvadesetak minuta i začinite. Sos prelijte preko skuvane testenine i pospite peršunom.
BRZA KARBONARA
Potrebno je: 300 g špageta, 100 g slanine, 100 g tvrdog sira, 1 kašika maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 3 jajeta, 150 ml pavlake za kuvanje, so, biber, mlevena paprika

Slaninu isecite na tračice i propržite je na ulju, pa je izvadite u tanjir i preko nje stavite beli luk. Umutite jaja, pavlaku, 50 g sira, dodajte malo soli, bibera i mlevene paprike. Kuvane špagete prelijte sa slaninom i lukom, a zatim umešanom smesom jaja i pavlake. Dodajte preostali sir i po želji ukrasite peršunom.
OBROK SA MASLINOM I BROKOLIJEM
Potrebno je: 300 g fusila, 20 crnih maslina, 100 g brokolija, 4 paradajza, 8 kockica sira po želji, malo maslinovog ulja, so, biber

Skuvajte fusile i posoljenoj vodi, pa dok su još tople dodajte iseckane namirnice - masline, paradajz i brokoli. Dodajte kockice sira, začinite po ukusu i na kraju prelijte sa malo maslinovog ulja.
TESTENINA SA PILETINOM I TIKVICAMA
Potrebno je: 300 g testenine, 400 g pilećeg belog mesa, 1 tikvica, 50 g graška, 250 ml pavlake za kuvanje, 2 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 100 g parmezana, so, biber, biljni začin, peršun ili bosiljak

Izdinstajte glavicu crnog luka, pa dodajte piletinu isečenu na kockice i začinjenu. Dodajte tikvice iseckane na krugove i grašak, dodajte beli luk, izgnječen ili sitno iseckan. Posolite, dodajte malo suvog bosiljka ili peršuna. Dodajte pavlaku za kuvanje da se krčka nekoliko minuta. Skuvanu testeninu prelijte sosom od mesa i povrća, ukrasite peršunom i dodajte parmezan.