Kanapei i sendviči
22. 03. 2018. u 18:15
Predlažemo vam nekoliko recepata za ukusne zalogaje poput brusketa sa tikvicama ili sendviča sa dimljenim lososom i renom
Vegetarijanski zalogaj Shutterstock
Vegetarijanski zalogaj
Potrebno je:
400 g hleba po izboru, najbolje crnog
400 g paradajza
100 g crvenog luka
100 g sitnog sira od obranog mleka
beli luk
origano
peršunov list
kašika maslinovog ulja
so
Isecite hleb na kriške i premažite sitnim sirom. Paradajz isecite na kolutove, a crveni luk na listiće pa poređajte na kriške. Preko pospite sitno iseckan beli luk, origano, peršunov list, posolite i prelijte maslinovim uljem. Pripremljene sendviče zapecite desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, a zatim ih služite kao predjelo uz odgovarajući napitak.
Sa dimljenim lososom i renom
Potrebno je:
150 g dimljenog lososa
150 g krekera, ili 100 g francuskog ili 100 g ražanog hleba
50 g putera
100 g sirnog namaza
limun
Za nadev:
100 g kisele pavlake
kašičica rena
kašičica limunovog soka
2 kašičice iseckanog vlašca

Na odabrani hleb ili krekere nanesite tanak sloj putera ili sirnog namaza, pa preko toga umešane sastojke za nadev. Preko nadeva poređajte komadiće dimljenog lososa pokapane sa nekoliko kapi limunovog soka. Ukrasite kanapee po želji iseckanim mladim lukom, rotkvicama, kiselim krastavčićima ili svežim krastavcem, kavijarom...
Tost sa piletinom
Potrebno je:
tost
200 g mocarele
250 g pilećeg belog mesa
paradajz
manji krastavac
2 rotkvice
150 g krem-sira
so

Obarite pileće meso u slanoj vodi, zatim ga ocedite i isecite na listove. Mocarelu, paradajz, krastavac i rotkvice isecite na kolutove. Potom parče tosta premažite tanko krem-sirom, preko stavite listove piletine i kolutove mocarele, krastavaca, paradajza i rotkvica. Preklopite drugim komadom tosta namazanim krem-sirom i blago pritisnite, pa u tosteru zapecite.
Brusketi sa tikvicama
Potrebno je:
400 g tikvica
100 g feta sira
200 g čerija
50 g maslina
20 g putera
50 ml belog vina
800 g svežih paprika
kašičica seckanog peršuna
kašičica seckane nane
kašičica limunovog soka
kašičica univerzalnog začina
ulje za pečenje
kriške francuskog hleba
2 čena belog luka

Dobro operite tikvice i isecite ih na sitne kockice. Operite i na kockice isecite i paprike, prethodno očišćene od semenki. Na zagrejanom puteru propržite tikvice, dodajte malo univerzalnog začina, zalijte vinom, pa kratko prokuvajte. Potom dodajte limunov sok i nanu pa sve promešajte. Čeri takođe iseckajte na kockice, ali mu prethodno odstranite semenke. Na zagrejanom ulju propržite papriku, dodajte iseckani čeri i preostali začin, pa sve zajedno dinstajte dok paprika ne omekša. Već pripremljene tikvice pomešajte sa paprikom i čerijem pa u smesu dodajte fetu iseckanu na kockice i peršun. Pre stavljanja namaza, kriške hleba propržite na teflonskom tiganju i premažite zgnječenim čenovima. Tek potom stavljajte toplo povrće a po vrhu seckane masline i služite. Bruskete možete spremati i sa povrćem ohlađenim u frižideru.