Vegetarijanski zalogaj

Potrebno je:

400 g hleba po izboru, najbolje crnog

400 g paradajza

100 g crvenog luka

100 g sitnog sira od obranog mleka

beli luk

origano

peršunov list

kašika maslinovog ulja

so

Isecite hleb na kriške i premažite sitnim sirom. Paradajz isecite na kolutove, a crveni luk na listiće pa poređajte na kriške. Preko pospite sitno iseckan beli luk, origano, peršunov list, posolite i prelijte maslinovim uljem. Pripremljene sendviče zapecite desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, a zatim ih služite kao predjelo uz odgovarajući napitak.

Sa dimljenim lososom i renom

Potrebno je:

150 g dimljenog lososa

150 g krekera, ili 100 g francuskog ili 100 g ražanog hleba

50 g putera

100 g sirnog namaza

limun

Za nadev:

100 g kisele pavlake

kašičica rena

kašičica limunovog soka

2 kašičice iseckanog vlašca

Na odabrani hleb ili krekere nanesite tanak sloj putera ili sirnog namaza, pa preko toga umešane sastojke za nadev. Preko nadeva poređajte komadiće dimljenog lososa pokapane sa nekoliko kapi limunovog soka. Ukrasite kanapee po želji iseckanim mladim lukom, rotkvicama, kiselim krastavčićima ili svežim krastavcem, kavijarom...

Tost sa piletinom

Potrebno je:

tost

200 g mocarele

250 g pilećeg belog mesa

paradajz

manji krastavac

2 rotkvice

150 g krem-sira

so

Obarite pileće meso u slanoj vodi, zatim ga ocedite i isecite na listove. Mocarelu, paradajz, krastavac i rotkvice isecite na kolutove. Potom parče tosta premažite tanko krem-sirom, preko stavite listove piletine i kolutove mocarele, krastavaca, paradajza i rotkvica. Preklopite drugim komadom tosta namazanim krem-sirom i blago pritisnite, pa u tosteru zapecite.

Brusketi sa tikvicama

Potrebno je:

400 g tikvica

100 g feta sira

200 g čerija

50 g maslina

20 g putera

50 ml belog vina

800 g svežih paprika

kašičica seckanog peršuna

kašičica seckane nane

kašičica limunovog soka

kašičica univerzalnog začina

ulje za pečenje

kriške francuskog hleba

2 čena belog luka

Dobro operite tikvice i isecite ih na sitne kockice. Operite i na kockice isecite i paprike, prethodno očišćene od semenki. Na zagrejanom puteru propržite tikvice, dodajte malo univerzalnog začina, zalijte vinom, pa kratko prokuvajte. Potom dodajte limunov sok i nanu pa sve promešajte. Čeri takođe iseckajte na kockice, ali mu prethodno odstranite semenke. Na zagrejanom ulju propržite papriku, dodajte iseckani čeri i preostali začin, pa sve zajedno dinstajte dok paprika ne omekša. Već pripremljene tikvice pomešajte sa paprikom i čerijem pa u smesu dodajte fetu iseckanu na kockice i peršun. Pre stavljanja namaza, kriške hleba propržite na teflonskom tiganju i premažite zgnječenim čenovima. Tek potom stavljajte toplo povrće a po vrhu seckane masline i služite. Bruskete možete spremati i sa povrćem ohlađenim u frižideru.