Kremasti slatkiš

Potrebno je:

Za koru: * 250 g mlevenog keksa * 4 kašike mleka * 160 g putera

Za fil: * 700 ml slatke pavlake * 100 g čokolade * 200 g mlevenog lešnika

Za glazuru: * 150 g čokolade za kuvanje * 4 kašike ulja

Pomešajte mleveni keks, mleko i istopljen puter i dobijenu masu prstima utisnite u kalup veličine 26 cm. Stavite u frižider da se stegne dok pravite fil. Mikserom umutite pola litra slatke pavlake, ali da ne bude pregusto. Preostalih 200 ml pavlake stavite na šporet, ali da ne provri. Kad se zagreje, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Dodajte mleveni lešnik, pa ovu smesu sjedinite sa slatkom pavlakom. Premažite koru, pa pripremite glazuru. U dublju šerpu stavite posudu u kojoj ćete izlomiti čokoladu, dodati ulje i mešati dok ne dobijete sjajnu, glatku smesu kojom ćete preliti kolač.

Zeleni smuti

Potrebno je: * 90 g bebi spanaća * avokado * banana * 1 dl bademovog mleka * 30 g lešnika * kašika mlevenog lana

Prepolovite avokado, izvadite sredinu, a "meso" ubacite u blender. Dodajte bananu i opran bebi spanać koji ste osušili papirnatim ubrusom. Dodajte kašiku mlevenog lana, cele lešnike i bademovo mleko. Izmiksajte u blenderu. Ako je napitak pregust, dodajte još malo mleka. Sipajte u staklene čaše i odmah služite.

Rum bombice

Potrebno je: * 200 g keksa * 100 g čokolade za kuvanje * 150 g pečenih lešnika * 50 g maslaca * 1 dl slatke pavlake * kašičica ruma * 100 g seckanih lješnika za valjanje bombica

Izrendajte čokoladu na najsitnije. U seckalici ili blenderu sameljite keks, pa onda pečen lešnik sa kog ste skinuli koru. U dubljoj posudi pomešajte keks, lešnik i čokoladu, dodajte omekšali maslac, rum i slatku pavlaku. Smesu dobro sjedinite rukama. Pravite male kuglice i uvaljajte ih u seckan lešnik (kao zamena može poslužiti neko drugo koštunjavo voće, ali i kokos, topljena čokolada). Pre služenja, ohladite u frižideru.

Čokoladni kapkejk

Potrebno je za 24 mafina: * 90 g kakaa * 170 g vruće vode * 300 g brašna * 100 g mlevenih lešnika * kašičica praška za pecivo * kašičica sode bikarbone * kašičica soli * 250 g maslaca * 250 g šećera * 4 jaja * 200 g kisele pavlake

Ganaš krema: * 500 ml slatke pavlake * 250 g tamne čokolade

U jednoj posudi pomešajte kakao i vodu, u drugoj posudi brašno, prašak za pecivo, mleveni lešnik, sodu bikarbonu i so. Maslac i šećer kuvajte na pari, pa kad dobijete jednoličnu smesu skinite s pare i mešajte mikserom dok se ne ohladi. Kad se ohladi, nakon 5-6 minuta, dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte mešavinu vode i kakaa, pa sve lepo promešajte. Na kraju dodajte sastojke pomešane sa brašnom i lešnikom i kiselu pavlaku. Kalupe za mafine punite do 3/4 visine, pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Dok se peku, pripremite ganaš kremu tako što ćete ugrejati slatku pavlaku do tačke ključanja. Skinite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte mutilicom dok se čokolada ne otopi. Ohladite u frižideru sat, dva, pa mikserom umutite masu. Filujte mafine ovom smesom, a po vrhu po želji pospite seckane lešnike.

Puding torta

Potrebno je:

Za kore: * 5 belanaca * 5 kašika šećera * 60 g brašna * 50 g lešnika

Za fil: * 1 l mleka * 60 g šećera * vanilin šećer * 3 pudinga od vanile * 5 žumanaca * 250 g putera * 120 g šećera u prahu * 100 g čokolade

Još: * 200 ml slatke pavlake * 100 g čokolade * 100 g lešnika

Mikserom umutite belanca, dodajte šećer, zatim brašno i lagano promešajte varjačom. Kalup veličine 26 cm obložite papirom za pečenje, pospite seckanim lešnicima i lepo rasporedite masu. Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Stavite 750 ml mleka u šerpu da provri sa šećerom, u ostatak mleka stavite puding i žumanca i lepo promešajte. Kad mleko provri, dodajte puding i kuvajte nekoliko minuta. Sklonite šerpu sa šporeta, pokrijte je prianjajućom folijom da se ne bi stvorila korica i ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi. Kad se kora ispeče, skinite papir i premažite topljenom čokoladom stranu na kojoj su lešnici. Kad se fil ohladi, umutite puter sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu. Zatimo istopite čokoladu i dodajte je polovini fila. Koru premažite prvo žutim, pa braon filom, dekorišite umućenom slatkom pavlakom i pospite po vrhu seckanim lešnicima.