Poslastice sa vanil šećerom

Ž. P.

15. 03. 2018. u 12:44

Isprobajte recepte za poslastice u kojima je neizbežan sastojak vanilin šećer koji slatkišima daje poseban šmek

Посластице са ванил шећером

Shutterstock

Vanilice sa pekmezom


Potrebno je:

Za testo:

* 180 g margarina

* jaje

* limun

* 200 g šećera

* 350 g brašna


Za fil:

* 200 g pekmeza


Za posipanje:

* 2 kesice vanilin šećera


Umutite margarin sa jajima, dodajte šećer i izrendanu koru limuna, pa mutite mikserom. Dodajte brašno i rukom umesite testo, podeliti ga na dva dela, formirajte jufke i ostavite ih u frižideru pola sata. Oklagijom rastanjite jufku, pa modlom vadite željene oblike. Ređajte ih u pleh i pecite na 200 stepeni do deset minuta. Ispečene i ohlađene kolačiće premažite pekmezom i jedan preklopite drugim. Pospite ih vanilin šećerom.



Brzi kolač


Potrebno je:

* 4 jajeta

* 200 g brašna

* 180 g margarina

* 120 g šećera

* vanilin šećer

* prašak za pecivo


Za fil:

* 700 ml mleka

* 2 pudinga od vanile

* 6 kašika šećera

* kašičica cimeta


Za glazuru:

* 100 g čokolade za kuvanje

Penasto umutite jaja, šećer, vanilin šećer, pa dodajte margarin, brašno i prašak za pecivo. Stavite u pleh da se peče na 180 stepeni oko 40 minuta. Za to vreme spremite fil, skuvajte puding u mleku, sa šećerom i cimetom i prelijte ga preko ispečene kore. Napravite glazuru od čokolade koju ste istopili na ulju i pospite je preko fila.



Ukusne šnenokle


Potrebno je:

* litar mleka

* 6 jaja

* 6 kašika šećera

* 4 kesice vanilin šećera

* kašika brašna

Odvojite žumanca od belanaca. Sipajte mleko u šerpu i stavite da se kuva. Dok se mleko greje, umutite sneg od belanaca. Kada mleko prokuva, smanjite jačinu ringle na najmanje i kašikom ubacite knedle od ulupanih belanaca. Kad počnu da rastu, okrenite ih da se skuvaju i sa druge strane. Gotove knedle vadite rešetkastom kašikom. U preostalo mleko dodajte umućena žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom i mešajte dok se fil ne skuva. Prelijte žuti fil preko knedli od belanaca i šnenokle pospite još jednim vanilin šećerom.



Princes krofne


Potrebno je:

Za testo:

* 3 dl vode

* 20 g maslaca

* 18 kašika brašna

* 6 jaja

* prašak za pecivo


Za fil:

* 1/2 l mleka

* 4 kašike šećera

* jaje

* 8 kašika brašna

* vanilin šećer

* 15 g maslaca

Stavite tri decilitra vode da se kuvaju, pa dodajte maslac i pustite da proključa. Dodajte brašno i mešajte, pa ostavite da se ohladi. Dodajte jaja i dobro promešajte kašikom. U smesu dodajte prašak za pecivo, a onda pravite kružne krofne, koje ćete peći na 175 stepeni oko pola sata. Za to vreme napravite fil - izmutite šećer i jaje, dodajte brašno i vanilin šećer, pa ukuvajte u pola litre mleka. Kada se fil malo ohladi, umešajte u njega maslac. Između dve krofnice sipajte fil.


Krempita na starinski način


Potrebno je:

Za kore:

* 2 jajeta

* 8 žumanaca

* 10 kašika šećera

* 10 kašika ulja

* 10 kašika brašna

* prašak za pecivo


Za fil:

* 8 belanaca

* 16 kašika šećera

* 4 pudinga od vanile

* 200 g šećera

* 1 l vode

* kesica šećera u prahu

* vanilin šećer

Penasto umutite jaje i četiri žumanceta sa pet kašika šećera. Dodajte ulje, brašno i prašak za pecivo. Dobijenu smesu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Od iste mere napravite još jednu koru. Umutite belanca u sneg, postepeno dodavajući šećer. U šerpu sipajte osam dcl vode, dodajte 200 grama šećera i kuvajte dok ne proključa. Pomešajte prašak za puding sa preostalom vodom, sipajte u ključalu vodu i ostavite da se kuva dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte umućeni sneg i mešajte. Ostavite da se prohladi. U pleh stavite jednu koru, prelijte je filom i prekrijte drugom korom. Ostavite kolač u frižideru da se ohladi i stegne, pa pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije