Lako do savršene paste
10. 03. 2018. u 09:16
Majstori kuhinje kažu da, za početak, šerpa mora biti dovoljno velika, jer pasta voli da se “širi”
Shutterstock
Da li u vodu u kojoj se kuva testenina treba dodati ulje, koliko soli staviti, da li je nužno isprati pastu na kraju kuvanja - kad je reč o pripremi jednog od omiljenih jela ne samo Italijana, već i stanovnika naše zemlje, pitanja se samo nižu. Majstori kuhinje kažu da, za početak, šerpa mora biti dovoljno velika, jer pasta voli da se “širi”. Takođe, traži mnogo vode, pa na svakih 100 grama testenine, stavite litar vode. Ne štedite ni na soli, što je inače česta greška. Da bi pasta bila ukusna, morate dobro posoliti vodu, pravilo je kašika i po soli na 500 grama testenine.
Neki u vodu dodaju ulje, jer misle da se testenina tako neće slepiti, ali to je pogrešno, tokom kuvanja je dovoljno nekoliko puta promešati pastu da se ne bi slepila. Kad je reč o vremenu kuvanja, nije lako postići meru da se pasta ne raskuva, ali i da ne bude živa. Probajte je dva minuta pre nego što bi trebalo da bude skuvana, ako je aldente, sklonite sa vatre. Sačuvajte čašu vode u kojoj se kuvala jer će vam biti odlična da poveže testeninu i sos. Na kraju kuvanja, dobro ocedite pastu i nakon minut-dva, bez ispiranja vratite u šerpu ili dodajte u tiganj u kom ste skuvali sos. Ubacite i sačuvanu čašu vode pogotovo ako je sos gušći nego što treba.