Specijaliteti sa paradajz sosom

V. N.

01. 03. 2018. u 12:28

Kako biste što jednostavnije rešili dilemu - šta da spremite za ručak, mi vam nudimo pet recepata u kojima je glavni sastojak paradajz sos

Специјалитети са парадајз сосом

Shutterstock

SOČNE ĆUFTE


Potrebno je: 700 g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1 jaje, 0,5 l paradajz sosa, 1 kašika kajmaka ili pavlake, 2 kašike brašna, 1 kašičica crvene paprike, 1 kašičica origana ili peršuna, so, biber


Očistite luk, isecite ga što sitnije i ubacite u meso koje ste prethodno začinili. Dodajte jaje, peršun ili origano. Dobro umesite rukama i pravite loptice, pa ih pecite na zagrejanom ulju. U međuvremenu, u drugu šerpu stavite paradajz sos i pobiberite ga, pa dodajte kajmak. Kada to proključa, ubacite meso i pustite da se kuva uz povremeno dosipanje vode. Pri kraju, kada se već dovoljno ukuvalo, dodajte zapršku od brašna, crvene paprike i malo maslaca.


POHOVANA PILETINA


Potrebno je: 400 g pilećeg belog mesa, 2 jajeta, 2 dl ulja, 300 ml kuvanog paradajza, 5 kašike brašna, 2 kašike prezli, 2 kašike susama, so, biber, šećer

Meso začinite, uvaljajte u brašno, jaja i na kraju u prezle koje ste pomešali sa susamom. Pržite dok meso ne dobije zlatnožutu boje. Na ulju propržite brašno i dolivajte kuvani paradajz, pa kuvajte dok se ne zgusne, a pred kraj sipajte so, malo šećera i bosiljak. Meso prelijte sa paradajz sosom i pospite peršunom.


OKREPLjUJUĆA ČORBA


Potrebno je: 6 paradajza, 4 kašike paradajz sosa, 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, 1 paškanat, 1 kašika aleve paprike, 1 kašika bosiljka, so, biber


Luk očistite i sitno iseckajte, pa ga propržite na ulju i dodajte paradajz iseckan na kockice. Dodajte iseckanu šargarepu i paškanat, začinite. Posolite, pobiberite, umešajte ljutu papriku, kuvajte desetak minuta, pa dolijte vodu i paradajz sos. Smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 25 minuta.




DEKORATIVNI BRUSKETI


Potrebno je: 8 parčeta tost hleba, 4 paradajza, 2 kašike seckanog bosiljka, 200 g krem sira, 4 kašike paradajz pirea, 2 čena belog luka, 1 šolja maslinovog ulja, so, biber

Na malo maslinovog ulja kratko prodinstajte beli luk, sipajte paradajz pire i bosiljak, posolite i pobiberite, ostavite dva-tri minuta da se sjedini sa lukom. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Tost premažite maslinovim uljem, stavite krem sir, paradajz pire i od gore iseckane komade paradajza. Pospite bosiljkom ili peršunom.



PIKANTNI GULAŠ


Potrebno je: 1 kg mesa, 500 g luka, 3 dl soka od paradajza, 2 lovorova lista, 1 kašičica ljute paprike, 1 kašičica peršuna, so, biber, biljni začini

Luk sitno iseckajte, pa ga izdinstajte dok ne porumeni.Dodajte meso isečeno na kocke, začinite i dinstajte. Sipajte sok od paradajza i ljutu papriku, pa nastavite da dinstate još nekoliko minuta. Dolijte vodu da prekrije meso, zatim lovorov list i peršun, pa ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi oko sat i po vremena uz povremeno mešanje i dodavanje vode.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije