Voće u slatkišima
26. 02. 2018. u 14:15
Bez obzira na savete nutricionista da prvenstveno šećer treba izbegavati, povremeni "slatki izgredi" nikome ne mogu da naškode. Teško je odoleti mirisu i ukusu voća u poslasticama
Kuglof od dunja Shutterstock
Za istinske sladokusce prave poslastice su sa svežim ili smrznutim voćem. Samo po sebi voće je riznica vitamina, minerala i drugih za organizam korisnih sastojaka. Zbog šećera i drugih "nezdravih" dodataka njihova delotvornost se na ovaj način umanjuje, ali ukus i miris određene voćke svakako ostaje, pa ne možemo da im odolimo.
Bez obzira na savete nutricionista da prvenstveno šećer treba izbegavati, povremeni "slatki izgredi" nikome ne mogu da naškode. Naprotiv, poput natopljenih slatkiša, mirisima i slatko kiselkastim ukusima prožimaju se i sva naša čula a zadovoljstvo širi telom.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
KUGLOF OD DUNjA
Potrebno je: 3 dunje veličine šake, 2 jabuke, 150 g šećera, 50 g putera, 3 jaja, 180 g brašna, 100 ml vode, kesica praška za pecivo, kesica vanile, kašičica cimeta, narendana korica od pomorandže i limuna, 3 šake iseckanih oraha, šaka iseckanih badema.
Dunje operite i izrendajte, a jabuke ogulite i iseckajte na tanke kriškice. Voće pomešajte pa dodajte vanilin šećer, cimet, orahe, bademe i 50 g šećera. Preostalih 100 g šećera mutite sa jajima najmanje 7 minuta, sve dok smesa ne dobije svetložutu boju. U gotovu smesu dodajte narendanu koru pomorandže i limuna. Na drugoj strani brašnu dodajte prašak za pecivo. U umućena jaja dodajte istopljen i ohlađen puter, vodu i na kraju brašno pa sve kratko promešajte. Potom dodajte voće pa opet sve zajedno polako izmešajte. Gotovu smesu sipajte u puterom podmazan i brašnom posut kalup za kuglof, poravnajte i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Kuglof 30 minuta pecite na 200 stepeni, a zatim još 25 minuta na 180.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
UKUSAN KOLAČ SA ŠLjIVAMA
Potrebno je: 500 g smrznutih šljiva, po mogućstvu polutki, 3 jaja, 22 kašike šećera, po 12 kašika brašna, ulja i vrele vode, prašak za pecivo.
.jpg)
Prodinstajte šljive sa 10 kašika šećera na jakoj vatri 10 do 15 minuta uz stalno mešanje, da bi tečnost iz njih isparila, a potom ih ostavite da se hlade. Jaja umutite sa preostalih 12 kašika šećera, dodajte ulje i vodu, a na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pola smese sipajte na namašćenu i brašnom posutu tepsiju pa je do pola ispecite u rerni na 180 stepeni. Tepsiju sa na pola ispečenom korom izvadite iz rerne, po njoj rasporedite ohlađene šljive, prelijte preko ostatak smese, vratite u rernu i na 200 stepeni pecite do kraja. Ispečen kolač pospite sa prah ili mlevenim šećerom.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
VIŠNjE U PITI
Potrebno je: 700 do 800 g višanja, pakovanje kora za pitu, 4 jaja, po čaša šećera, ulja, jogurta, griza, kesica praška za pecivo. Za preliv: 4 čaše vode, 2 čaše šećera, kesica vanilin šećera.
.jpg)
Višnje odmrznite, a potom očistite od koštica i ostavite da se dobro ocede. Kada se ocede penasto umutite jaja i šećer, pa dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve zajedno umutite dok se sastojci ne sjedine. Kore podelite na 6 gomilica sa po 3 komada, a preostali deo ostavite za nešto drugo. Prvu i drugu koru premažite filom, a po trećoj gusto poređajte višnje pa smotajte u rolat. Postupak ponavljajte sve dok ima kora, ređajte u odgovarajući uljem podmazan pleh, praveći mali razmak između. Pre pečenja poprskajte pitu sa malo ulja, stavite u rernu na 200 stepeni i pecite dok fino ne porumeni. Izvadite pitu da se ohladi, isecite na odgovarajuće parčiće, pa prelijte vrućim sirupom. Za pripremu sirupa u šerpu stavite šećer sa vanil šećerom, prelijte vodom i kuvajte dok ne provri povremeno mešajući. Kuvajte desetak minuta vodeći računa da sirup ne bude gust i vrelo sipajte na pitu.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
TORTA SA MALINAMA
Potrebno je: 2 gotove pečene kore, 350 g malina, 600 g slatke pavlake, 2 kašičice maraskina, 3 kesice šlaga, 2 vanilin šećera.
.jpg)
Smrznute maline ostavite da se dobro otkrave i ocede, pa na oceđene nakapajte maraskino i ostavite da odstoje 5 minuta. U međuvremenu umutite šlag, a potom zajedno umutite i slatku pavlaku sa vanilin šećerom. Na koru stavite trećinu količine šlaga, po šlagu poređajte maline, po malinama drugu trećinu šlaga, pa na sve to stavite drugu koru. Na kraju celu tortu premažite preostalom količinom šlaga, po želji možete posuti listićima badema i iseckanim pistaćima, a preko toga poređajte po sopstvenom nahođenju maline. Da biste dobili idealne parčiće tortu secite oštrim nožem, prethodno umočenim u mlaku vodu.