Specijaliteti sa svinjetinom

20. 02. 2018. u 12:53

Probajte ove recepte sa svinjskim mesom: kotleti sa pomorandžom, sočni medaljoni, punjeni file rolat, pohovane šnicle, ukusna rebarca, gulaš sa suvim šljivama

Специјалитети са свињетином

Kotleti sa pomorandžom Shutterstock

KOTLETI SA POMORANDžOM

Potrebno je: 8 manjih svinjskih kotleta, 30 g smeđeg šećera, 2 kašičice senfa, 3 pomorandže, 50 ml pomorandžinog soka, 3 kašičice univerzalnog začina, ulje za pečenje, kašičica skrobnog brašna

Kotlete operite, papirnim salvetama prosušite, lagano istucite, pospite sa obe strane začinom i premažite senfom, pa ostavite da se meso tako marinira oko 15 minuta na hladnom mestu. Nakon toga jednu stranu kotleta pospite smeđim šećerom, i tom stranom poređajte u vatrostalnu posudu premazanu uljem. Šećer sa donje strane daje poseban ukus mesu i privlačnu boju sosu. Sa gornje strane stavite ravnomerno kriškice oguljenih pomorandži, u pleh sipajte pomorandžin sok da podlije ispod mesa, pa stavite u rernu na 200 stepeni da se peče oko 40 minuta. Tokom pečenja kotlete podlivajte manjom količinom tople vode. Kada je gotovo, pečeno meso izvadite, sos od pečenja procedite, dodajte skrobno brašno razmućeno u malo vode, pa sve zajedno kratko prokuvajte. Sipajte preko kotleta i služite uz prilog po sopstvenom izboru.

* * * * * * * * * * * * * *

SOČNI MEDALjONI

Potrebno je:600 g svinjskog filea, 50 ml ulja, 150 g slatke pavlake, 20 g putera, kukuruzno skrobno brašno, 100 ml belog vina, limun, so, biber, univerzalni začin, iseckan peršun

Meso isecite na 12 manjih komada, malo ih istucajte, natrljajte začinom i solju, pa sve ovlaš poprskajte limunovim sokom. Tako spremljene medaljone ostavite da odstoje 15 minuta, potom ih uvaljajte sa jedne strane u brašno, tu stranu stavite u tiganj sa zagrejanim uljem i pecite. Kada sa obe strane dobiju lepu svetlobraon boju zalijte ih vinom i ostavite da se lagano pirjane. U dobro udinstane medaljone pred kraj dodajte slatku pavlaku, malo limunovog soka, bibera i po potrebi još začina. Sve zajedno kratko prokrčkajte, a pred kraj umešajte puter. Ako želite da medaljoni imaju više sosa, dodajte malo tople vode i po želji zgusnite sa malo skrobnog brašna. Prelivene sosom i kockicama limuna uvaljanim u seckani peršun, medaljone služite na toplom tanjiru. Prilog birajte po sopstvenoj želji.

* * * * * * * * * * * * * *

PUNjENI FILE ROLAT

Potrebno je: 450 g svinjskog filea, 2 češnja belog luka, 2 kašičice seckanog peršuna, 50 g kiselih paprika, 100 g kajmaka, 50 g polumasnog sira, 80 g suve slanine, 100 g mlevene svinjetine, jaje, kašičica univerzalnog začina

Očišćeni svinjski file rasecite po dužini, ne do kraja već da ostane rasklopljen poput knjige, pa istucajte tučkom za meso u veliki odrezak. Za odrezak spremite nadev od mlevenog mesa. Mleveno meso stavite u dublji sud, dodajte jaje, na kockice iseckanu kiselu papriku, slaninu i sir, sitno iseckan beli luk, začin i peršun. Sve dobro izmešajte, pa dobijeni nadev ravnomerno rasporedite na pripremljeni odrezak, urolajte i zamotajte u aluminijumsku foliju, tako da spoj bude na dnu. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta. Pečeni rolat secite na odreske, na svaki stavite kajmak i služite uz kuvano povrće po izboru.

* * * * * * * * * * * * * *

POHOVANE ŠNICLE

Potrebno je: 800 g svinjskog buta, 100 do 150 ml kisele vode, kašičica univerzalnog začina, ulje za prženje, 100 g brašna, 2 do 3 jajeta, 100 g prezli

Svinjetinu isecite na odreske pa ih tučkom za meso istucajte da imaju prečnik oko 20 cm. Dobijene šnicle malo posolite, pospite univerzalnim začinom i ostavite da u kiseloj vodi odstoje oko dva sata. Potom ih osušite papirnatom salvetom, uvaljajte u brašno, pa u razmućena jaja i na kraju u prezle. Pecite u odgovarajućem tiganju ili šerpi na vrelom ulju sa svake strane dok fino ne porumene. Ubodom viljuške proverite kada su šnicle pečene. Služite ih uz kriške limuna, zelenu ili krompir salatu.

* * * * * * * * * * * * * *

UKUSNA REBARCA

Potrebno je: veliki komad svinjskih rebaraca, kašičica univerzalnog začina, kašičica bibera, na vrhu kašičice aleve paprike, 1/2 kašičice belog luka, 2 kašičice senfa, so, kašičica vorčester sosa. Za premaz: 3 do 4 kašičice kečapa, kašičica ulja, kašičica origana

Sjedinite zajedno začin, biber, alevu papriku i beli luk, pa ovom mešavinom pospite rebarca. Potom ih mešavinom od senfa i vorčester sosa premažite, pa tako pripremljena umotajte u aluminijumsku foliju poprskanu uljem i ostavite nekoliko sati da odstoje u frižideru. Nakon toga zagrejte rernu na 180 stepeni i rebarca u foliji pecite oko dva do dva i po sata. Vodeći računa da se ne opečete, otvorite foliju kada su rebarca gotova pa ih premažite mešavinom napravljenom od kečapa, ulja i origana. Ne vraćajući foliju, uključite gornji grejač rerne na najjaču temperaturu i pecite još nekoliko minuta da se uhvati lepa korica.

* * * * * * * * * * * * * *

GULAŠ SA SUVIM ŠLjIVAMA

Potrebno je: 600 g svinjetine bez kostiju, 500 g krompira, 200 g crnog luka, 8 suvih šljiva bez koštica, 10 suvih vrganja, 50 ml crvenog vina, 4 kašičice ulja, ljuta papričica, kašičica univerzalnog začina, kašičica aleve paprike, 1/2 kašičice osušenog majorana, 3 kašičice skrobnog brašna, kašičica iseckanog peršuna

Na ulju propržite crni luk iseckan na šnite, pa dodajte meso iseckano na kocke i univerzalni začin. Sve zajedno kratko prodinstajte, potom sklonite posudu sa vatre pa dodajte alevu papriku i oko 200 ml mlake vode. Vratite posudu na šporet i pirjanite na laganoj vatri dvadesetak minuta. Nakon toga dodajte ljutu papričicu, suve šljive iseckane na kockice, vrganje prethodno potopljene u hladnoj vodi, majoran i krompir isečen na kocke. Sipajte toplu vodu da prekrije sadržaj u loncu i kuvajte još 25 minuta. Pred kraj dodajte skrobno brašno, prethodno razmućeno u malo hladne vode i vino. Dolijte još malo tople vode i kuvajte pet minuta. Gotov gulaš prekrijte seckanim peršunom i služite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

bane

20.02.2018. 15:28

Au koliko vernika ,mora da su to sve bivsi nosioci partiskih knjizica koji su promenili runo prema situaciji sada.Dosta vise ispiranja mozga ljudima crkvom,pustiti svakoga da radi kako hoce i kako oseca da trba ,cela drzava je poludela gurajuci veru u svaku situaciju i podrzavati popove koji pljackaju ovaj narod i prvi ne poste nego zderu do narod gladuje.Novine su pune clankovima o crkvi i veri ,dosta vise ako Boga znate [posto ste pobozni].

Francesco

21.02.2018. 13:28

Odlično. Dajte još ovakvih članaka, naročito zbog ovih bogougodnih dokoličara.