Čudesni jug Italije - raj za gurmane
16. 02. 2018. u 14:28
Pica sa paradajzom, mocarelom i bosiljkom napravljena je u čast kraljice Margarite, a i danas je popularna. Poslastice od badema i meda karakteristične su za oblast Abruco, dok se na Sardiniji uživa u tuni
Napulj, Shutterstock
TAJANSTVEN, živopisan, multikulturalan, magičan - neki su od epiteta kojima se može opisati jug Italije. Nestvarne plaže, impresivne planine, bogata istorija i kultura razlozi su zbog kojih turisti obožavaju ovu destinaciju. Ali, tu je još jedan, ne manje važan - hrana, fenomenalna gde god da odete. Paradajz u Napulju, vrući biber u Kalabriji, hleb iz Altamure koji se pravi po receptu iz Srednjeg veka, kuglice od prženog testa u Abrucu, kukuruzne kruške na Siciliji raj su za nepca i izazov za prave gurmane.
BAZILIKATA
Glavni grad Potenca
Ime Bazilikata potiče od grčke reči "basilikos" koja se odnosi na jednog od bivših vladara Vizantije. Na ukuse regionalne kuhinje uticala je bogata istorija i kulturni koreni Bazilikate, sa sastojcima koji potiču iz severnoevropskih, španskih, francuskih i arapskih tradicija. Region je bio istorijski siromašan i izolovan, a to se ogleda u ukusnim, rustikalnim sastojcima koji se koriste u kuvanju.
Među specijalitetima izdvajaju se senizne paprike koje su gajene u brojnim selima u pokrajinama Matera i Potenza, uključujući selo Senis. Slatke i hrskave, imaju neznatno izduženi oblik, tanko meso i sadrže vrlo malo vode, što ih čini posebno pogodnim za sušenje i pretvaranje u prah. U praškastoj formi paprika Senise se često koristi u lokalnim sirevima i za ukusne supe. Lucanica kobasice napravljene su upotrebom samo vrhunskog mesa, začinjenog sojom, paprikom ili sa svinjskom mašću, biberom i soli. Matera hleb je najpoznati hleb u regionu. Jedno je od najpoznatijih vina južne Italije je Aglianico del Vulture.

KALABRIJA
Glavni grad Katancaro
Kalabrija je zemlja jakih i intenzivnih emocija. Tome svedoči poznati kalabrijski vrući biber, koji se nalazi u većini tipičnih jela ove regije. Između ostalog u specijalitete spada i tost hleb sa n'duja kobasicom ili sardinama, nazvan "kavijar siromašnih", zatim svinjska kobasica i riblji specijaliteti. Snažan ukus vrućeg bibera suprotstavljen je slatkom ukusu crvenog luka Tropea. Luk se koristi za jela kao i za medicinske svrhe.

KAMPANIJA
Glavni grad Napulj
Zahvaljujući suncu, ovaj region može se pohvaliti najlepšim i najčistijim paradajzima u svetu koji obogaćuju mnoga lokalna jela. Ova regija poznata je po picama i kalconama. Proizvođač pica koji je izumeo tri boje pice sa paradajzom, mocarelarom i bosiljkom u čast kraljice Margarite Savojske, postao je legenda, a ova pica i dalje nosi tradicionalno ime pica Margarita.
Napulj je i domovina italijanskih špageta. Sosovi su mnogobrojni i vrlo ukusni. Poznata vina su Taurasi, Aglianico, Grecodi Tufo, Asprino d Aversa, Lacrima Christi, Fiano i Solopaca.
PULjA
Glavni grad Bari
Preovlađuju jela sa morskim plodovima, lignjama kao omiljenim sastojkom, ali tu su i brojni domaći specijaliteti. Altamura, drugi grad po važnosti u ovoj regiji proizvodi hleb poznat u celoj Italiji. Pečen je u drvenim pećnicama po receptu koji nije menjan od Srednjeg veka. Gradić Đoja del Kole u kom živi tek 25.000 stanovnika poznat je po izvrsnoj mocareli i siru burata, dok su u Murgiji, kraljevska bukovača i divlji luk dominantni u jelima.

SICILIJA
Glavni grad Palermo
Ekstra devičansko maslinovo ulje, sočne crvene pomorandže i slatko grožđe kanikati, pačino paradajz, kukuruzne kruške i specijalna vrsta belih maslina neki su od izvrsnih proizvoda koji izdvajaju sicilijansku hranu. Najpoznatiji sirevi sukoja se nalazi raguzano i pekorino. Popularne su kobasice, kao i različite vrste hrskavog hleba.
ABRUCO
Glavni grad L'akvila
Abruco ima bogatu kulinarsku istoriju, sa različitim tradicijama vezanim za svaku pokrajinu. Poznata je ručno pravljena pasta rezana na mašini sa tankim čeličnim noževima, dok su za grad Teramo tipične tanke testenine za supu. Na obali, većina jela bazira se na ribi, često napravljenoj sa paradajzom da bi se poboljšao ukus "ribe siromašnih".
Tipičan obrok je praćen izborom najboljih vina regiona: Montepulciano d'Abruzzo, Sangiovese i Trebbiano d'Abruzzo. Reč je o nacionalnim i međunarodnim favoritima, cenjenim zbog odličnog proizvodnog procesa, kvaliteta i cene. U oblastima Kjeti i Teramo smeštene su mnogobrojne organske vinarije.
Među desertima, često napravljenim od badema i meda, ističu se nugat, konfeti (tipični slani bademi slični Jordanskim bademima), kuglice od prženog testa pokrivene medom.

MOLIZE
Glavni grad Kampobaso
Među najboljim proizvodima ističu se ekstra devičansko maslinovo ulje, tartuf Izernija i pasta od trske. Postoji nekoliko vrsta salama, uključujući kobasice u jetri, a specijalitet je i sušena slanina sa čili papričicama.
Lokalna vina, posebno Biferno i Pentro, su odlična. Među tipičnim dezertima su džem napravljen od grožđa, kolači punjeni orasima i bademima, pecivo punjeno sirupom ili džemovima i pečeni ravioli punjeni kiselim crnim višnjama.
SARDINIJA
Glavni grad Kaljari
Kobasice i sirevi su neki od najkvalitetnijih lokalnih proizvoda, a sardinijski pekorino je svakako najpoznatiji. Tuna i ostali morski plodovi obeležje su sardinijske trpeze, a najpoznatija vina su Vermentino diGallura i Cannonau.

USPEŠNA SARADNjA SE NASTAVLjA
PREDSTAVNICI 31 kompanije sa juga Italije srešće se sa privrednicima iz Srbije i regiona 27. februara u Beogradu na skupu posvećenom saradnji u oblasti proizvodnje hrane i pića. Proizvođači hrane i pića iz Kalabrije, Pulje, Sicilije, Sardinije i drugih oblasti sa juga Italije predstaviće svoje proizvode kolegama iz Srbije. Time se nastavlja privredna saradnja dve zemlje. Ukupna vrednost trgovinske razmene između Italije i Srbije u periodu od januara do oktobra 2017. godine iznosila je oko 3 milijarde 298 miliona evra.