Ručak za svakoga

V. N.

15. 02. 2018. u 18:25

Ukoliko ne znate šta biste spremili za ručak mi vam predlažemo da napravite namaz od mladog sira i rukole, ćuftice u paradajz sosu, krompir sa muškatnim oraščićem, slane bombice...

Ручак за свакога

Shutterstock

NAMAZ OD MLADOG SIRA I RUKOLE


Potrebno je: 300 g mladog sira, 1 sveža paprika, 1/2 sveže ljute paprike, 2 sveža paradajza, 1/2 kese rukole, 2-3 kašike grčkog jogurta sa 0% masti, sveže mleveni crni biber


Izmrvite mladi sir. Paradajz presecite, podelite na kriške, pa izvaditi sredinu i iseckajte na kockice samo koru pa dodajte u sir. Operite, ocedite i sitno isescakajte rukolu i ubacite je u smesu. Zatim, dodajte i ostale sastojke. Začinite sa sveže mlevenim biberom i sve dobro promešajte. Poslužiti uz sveže preprečen integralni ili crni hleb i kefir.


ĆUFTICE U PARADAJZ SOSU


Potrebno je: 1/2 kg mlevenog mesa, 1 kašičica soli, 1 jaje, 45 g prezli, biber, paprika, peršun


Za paradajz sos: 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 4 velike kašike maslinovog ulja, 400 g pasiranog paradajza, začin, biber, peršun, paprika, 200 ml pavlake za kuvanje, 100 g rendanog sira


Prvo pripremite sastojke za paradajz sos, sve izmerite a luk iseckajte što sitnije. Napraviti ćuftice: Stavite u dublju posudu meso, prezle i jaje, začinite po ukusu, dobro izmešajte i napravite oko 20 kuglica. Zagrejte ulje u većem, dubljem tiganju i kratko pržite ćuftice sa svih strana, da porumene. Izvadite ih iz tiganja i prebacite u okruglu posudu u kojoj ćete ih posle peći u sosu.

Sos: U ulje u kome ste pržili ćuftice, dodajte iseckan crni i beli luk, pržite oko 10 minuta mešajući sve vreme, dodajte pasiran paradajz i začinite po ukusu. Dinstajte oko 10 minuta, sklonite sa ringle, dodajte pavlaku za kuvanje, začinite po želji pa tu smesu prelijte preko već pripremljenih ćuftica. Pospite rendanim sirom i pecite u rerni na 200 C oko 20 minuta. Poslužite uz testeninu ili pirinač.


KROMPIR SA MUŠKATNIM ORAŠČIĆEM


Potrebno je: 500 g krompira, 2 kašike ulja, 150 g sira gaude, 200 g slanine ili šunke, so


Bešamel sos: 1 kockica putera, 2 kašike brašna, mleka po potrebi, so, biber, mleveni muškatni oraščić


Krompir oljuštite i isecite na tanje kolutove, ali ne do kraja. Stavite ga u nauljenu posudu, premažite uljem i posolite.

Pecite u rerni oko sat vremena na 175 C . Kada je krompir već skoro pečen, izvadite ga iz rerne i u svaki prorez stavite šunku i sir.

Propržite brašno na puteru, zalijete ga s toplim mlekom sve vreme mešajući i dodajte so, bibero i muškatni oraščić po ukusu. Mešajte sve dok se ne zgusne. Krompir prelijte s pripremljenim bešamelom, pospite narendanim sirom i pecite još 20 minuta.


SLANE BOMBICE


Potrebno je: 300 g pilećeg filea, 100 g feta sira, 100 g susama, 3 kisela krastavčića, 100 g mlevenog kikirikija


Skuvano belo meso usitnite u blenderu ili secku ili sameljite na mlinu za meso. Dodajte feta sir, mleveni kikiriki, usitnjene krastavčiće i propečeni susam. Masu dobro rashladite i praviti kuglice.


TESTENINA SA ŠAMPINjONIMA


Potrebno je: 1 kašika maslinovog ulja, 2 kašike putera, 1 praziluk (isečen na kolutove), 2 čena belog luka, 50 g slanine ili šunke (iseckane na kockice), 1 dl belog vina, 1 glavica brokolija, 500 g šampinjona isečenih na listiće, 500 g testenine, 1 peršun sitno iseckan, 200 ml slatke pavlake, 2 kašičice senfa, 1/4 kašičice crvene aleve paprike, so i biber

U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte puter i praziluk pa dinstajte par minuta. Dodajte beli luk i iseckanu slaninu pa jos malo pržite pazeći da luk ne izgori. Kad je slanina fino propržena, dodajte belo vino i pustiti da alkohol ispari. Zatim, dodajte brokoli i dinstajte par minuta. Odstranite višak masnoće iz tave, sipajte šampinjone i pržite ih na suvo da malo omekšaju, zatim dodajte peršun i promešajte. U šoljici pomešajte slatku pavlaku, senf pavlaku, so, biber, alevu papriku, malo tople vode. Prelijte sve to preko šampinjona, i dinstajte na laganoj vatri desetak minuta. Servirajte uz bareni ili pire krompir, testeninu ili bareni pirinač.


DOMAĆI HLEB OD KUKURUZA


Potrebno je: 150 g kukuruznog brašna, 120 g običnog brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 1 kašičica soli, 1 jaje, 225 ml mleka (sobne temperature), 140 g zrna svežeg (iz konzerve) ili odmrznutog kukuruza šećerca

Zagrejte rernu na 200 C. Plitak pleh za pečenje namažite puterom i pospite brašnom. U činiji izmešajte kukuruzno i obično brašno, prašak za pecivo i so. Ubacite jaje u mleko, pa viljuškom dobro umutite, dodajte u brašno i mešajte dok ne dobijete gustu smesu, ali ne preterujte sa mešanjem da hleb ne bude tvrd. Dodajte kukuruz šećerac, pa sve prebacite u pripremljen pleh i pecite 20 minuta, dok hleb ne bude čvrst na dodir. Izvadite ga iz pleha i isecite na veće komade.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije