Pinjoli - egzotika u običnim jelima

06. 02. 2018. u 12:37

Pinjoli su plodovi borova koji se ne koriste tako često u našim kuhinjama. Probajte ih u ovim jelima: sočni losos, čorba sa kukuruzom, špagete sa tunjevinom, aromatični patlidžan i salata sa ćuretinom i pomorandžom

Пињоли - егзотика у обичним јелима

Shutterstock

SOČNI LOSOS

Potrebno je: 1/2 kg fileta lososa, pola limuna, so, biber, maslinovo ulje, 1 dcl belog vina, 30 g pinjola, pola veze peršuna, 2 čena belog luka

U činiji pomešajte limunov sok, so, biber, maslinovo ulje. Prelijte losos ovom smesom i ostavite da stoji nekoliko sati. Pripremite sos tako što ćete na zagrejanom maslinovom ulju propržiti beli luk, dodati peršun i malo soli. Dodajte belo vino i pinjole, pa kuvajte oko 10 minuta dok tečnost malo ne ispari. Losos ispržite na malo maslinovog ulja, prelijte ga toplim sosom i služite uz bareno povrće.

* * * * * * * * * * * * * *

ČORBA SA KUKURUZOM

Potrebno je:crni luk, 2 čena belog luka, šargarepa, veza blitve, 200 g kukuruza, 200 g belog pilećeg mesa, 30 g pinjola, so, biber, 2 kašike gustina

Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk, nakon 10 minuta dodajte beli luk. Zatim ubacite kukuruz, sitno seckanu šargarepu i piletinu isečenu na trake ili kocke. Malo prelijte vodom i dinstajte 20 minuta. Kad su povrće i meso gotovi, nalijte litar i po vode, dodajte so i biber i kuvajte. Kad supa provri, razmutite gustin u malo hladne vode i sipajte u šerpu da supa bude gušća. Nakon nekoliko minuta skinite sa vatre i služite čorbu sa pinjolima.

* * * * * * * * * * * * * *

ŠPAGETE SA TUNjEVINOM

Potrebno je: 300 g špageta, maslinovo ulje, 50 g pinjola, crni luk, teglica pesto sosa, 2 konzerve tunjevine, 250 g čeri paradajza, so, biber, bosiljak

U šerpi skuvajte špagete po uputstvu sa pakovanja, da budu "al dente". Dok se špagete kuvaju, u dubljem tiganju na zagrejanom maslinovom ulju propržite pinjole, sitno iseckan crni luk, dodajte čeri paradajz i dinstajte 7-8 minuta. Dodajte pesto sos, tunjevinu, so, biber i bosiljak i promešajte. Na kraju ubacite oceđene špagete i promešajte da upiju sve ukuse. Služite uz narendan parmezan.

* * * * * * * * * * * * * *

AROMATIČNI PATLIDžAN

Potrebno je: 2 patlidžana, 200 g mocarele, čen belog luka, 50 g pinjola, maslinovo ulje, paradajz, so, biber, bosiljak

Operite patlidžan, narežite ga na kriške debljine 1 cm i stavite u posudu preko koje ste stavili prianjajuću foliju da bi patlidžan pustio vodu. Nakon 20 minuta premažite ga maslinovim uljem i pecite u tiganju za gril nekoliko minuta. Isecite paradajz na kocke i stavite ga u cediljku da se oslobodi višak vode. Isecite mocarelu na kocke, pinjole propržite malo u tiganju pazeći da ne izgore, pa ih usitnite sa belim lukom. Kolutove patlidžana stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Rasporedite po njima mocarelu, paradajz i smesu od pinjola, prelijte s malo maslinovog ulja i posolite. Zapecite 7-8 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * *

SALATA SA ĆURETINOM I POMORANDžOM

Potrebno je: 400 g ćurećeg mesa, pomorandža, veza zelene salate, 100 g rukole, maslinovo ulje, 50 g pinjola, so, biber, pola limuna

Posolite i pobiberite belo ćureće meso, isecite ga na trake i propržite na zagrejanom maslinovom ulju. U dublju činiju stavite zelenu salatu i rukolu, pa pospite limunov sok i lepo promešajte. Zatim dodajte meso, kriške pomorandže i "pospite" pinjolima koje prethodno možete propržiti u tiganju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)