Poslastice sa čokoladom, orasima, voćem...

V.N.

03. 02. 2018. u 11:15

Pripremite ukusne poslastice sa bananama, orasima, ananasom, pomorandžom

Посластице са чоколадом, орасима, воћем...
Obradujte svoje najmilije ukusnim poslasticama sa bananama, orasima, ananasom ili  pomorandžom.

TORTA SA BANANAMA


Potrebno je za koru:

* 6 jaja

* 2 kašike vrele vode

* 150 g šećera u prahu

* 60 g brašna

* 50 g mlevenih oraha

* vanilin šećer


Za fil:


* 400 ml mleka

* puding od vanile

* 200 g putera

* 150 g šećera u prahu

* 3 banane

* 4 kašike čoko - mrvica

Za ukrašavanje:

* 2 kesice šlaga

* 2 kašike “eurokrema”

* 3 kašike oraha


Penasto umutite žumanca sa 75 g šećera u prahu. Dodajte vrelu vodu i mutite dok se masa ne zgusne. Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte preostali šećer i vanilin šećer. U umućena žumanca lagano umutite brašno sa mlevenim orasima. Postepeno dodajte sneg od belanaca i pažljivo promešajte testo. Pecite 20 minuta u plehu obloženom papirom za pečenje na 180 C. Ispečenu koru odmah izručite na krpu posutu šećerom.

Fil: Skuvajte puding u 400 ml mleka i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i pospite ga s malo šećera (da se ne bi stvorila kora). Puter umutite sa šećerom u prahu i postepeno sjedinite sa pudingom. U fil dodajte čokoladne mrvice, dobro promešajte i ostavite 30 minuta u frižideru. Nanesite fil preko podloge. Banane oljuštite, odsecite im krajeve i poređajte ih odozgo i sa strane. Tortu ukrasite šlagom, mlevenim orasima i rastopljenim “eurokremom”.



KREMASTI SA ORASIMA


Potrebno je za koru:

* 5 belanaca

* 250 g šećera

* 100 g mlevenih oraha

* kašika prezli


Za krem:


* 5 žumanaca

* 150 g šećera

* 3 kašike brašna

* 250 ml mleka

* kašičica ekstrakta vanile

* 250 g putera


Penasto umutite belanca, dodajte šećer i orahe i kašikom lagano umešajte prezle. Pleh obložite papirom za pečenje, rasporedite smesu i pecite na 180 C oko 40 minuta.

Žumanca penasto umutite mikserom sa šećerom pa dodajte vanilu, brašno i mleko i kuvajte dok se ne zgusne. U ohlađen krem dodajte puter. Koru presecite na dva dela, pa jedan stavite u manju tepsiju i premažite kremom, zatim poklopite drugom korom. Ostavite u frižideru preko noći.



ČOKOLADNI MUS


Potrebno je:

* 200 g čokolade za kuvanje (može i bela)

* 100 ml mleka

* 4 jajeta (odvojite belanca od žumanaca)

* 120 g otopljenog putera


Na dno lonca stavite keramičku činijicu i sipajte vodu u lonac do sredine činijice. Stavite čokoladu u činijicu, uključite ringlu i lagano je topite. Kada se čokolada rastopi, premestite je u drugu posudu, sipajte mleko i kuvajte na laganoj vatri dva minuta. U smesu od čokolade i mleka dodajte puter i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Stavite u frižider. U ohlađenu smesu dodajte jedno po jedno žumance i između svakog dobro promešajte. Dodajte sneg od belanaca i lagano mešajte. Smesu rasporedite u posude i ostavite da se hladi oko dva sata. Ukrasite šlagom.



PREVRNUTI KOLAČ OD ANANASA


Potrebno je za preliv:


* šolja smeđeg šećera

* 1/2 šolje putera

* konzerva (500 g) ananasa isečenog na kolutove

* po jedna višnja (zamrznuta ili iz kompota) za svaki kolut ananasa

Testo:

* 2 šolje brašna

* 6 kašika mlevenih badema

* prašak za pecivo

* 1/2 kašičice soli

* nepune 2 šolje šećera

* šolja putera (na sobnoj temperaturi)

* 4 jajeta

* 3/4 šolje slatke pavlake

* kašičica ekstrakta vanile


Otopite šećer i puter da dobijete karamel, a kada provri, vruć preliv sipajte u modlu za tortu. Poređajte kolutove oceđenog ananasa. U svaku šupljinu ananasa stavite po jednu višnju. Uključite rernu na 170 C.

U posebnu činiju sipajte brašno, prašak za pecivo, mlevene bademe i so. Posebno penasto umutite šećer i puter, pa dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanile, zatim pavlaku i suve sastojke (iz posebne činije) i sve dobro izmešajte. Testo prelijte preko karamela i ananasa i pecite oko sat vremena (pečen je ako čačkalica zabodena u sredinu ostane čista). Kada se kolač ohladi, otvorite modlu i prebacite ga na tanjir za serviranje.



TORTA SA POMORANDžOM


Potrebno je za koru:

* 5 jaja (odvojite belanca i žumanca)

* 5 kašika šećera

* 5 kašika brašna

* 1 dl ulja

* 1 dl mleka

* 3 kašike kakaoa u prahu

* prašak za pecivo

* vanilin šećer

* narendana kora pomorandže

* čokolada za kuvanje


Za krem:


* 4 pomorandže (sačuvajte koru)

* 1,5 dl vode

* puding od vanile

* 500 ml slatke pavlake za šlag

* 150 g šećera


Iscedite sok od pomorandži. Skuvajte krem od soka i pudinga od vanile. U ohlađen krem dodajte čvrsto umućen šlag. Ispecite čokoladnu podlogu, a kada se ohladi, presecite je napola. Otopite 100 g mlečne čokolade i premažite obe polovine. Na donji deo podloge stavite polovinu krema, pa na to drugi deo podloge. Ostatkom krema premažite gornji deo torte i ukrasite je ušećerenom korom od pomorandže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije