Poslastice sa čokoladom, orasima, voćem...
03. 02. 2018. u 11:15
Pripremite ukusne poslastice sa bananama, orasima, ananasom, pomorandžom
TORTA SA BANANAMA
Potrebno je za koru:
* 6 jaja
* 2 kašike vrele vode
* 150 g šećera u prahu
* 60 g brašna
* 50 g mlevenih oraha
* vanilin šećer
Za fil:
* 400 ml mleka
* puding od vanile
* 200 g putera
* 150 g šećera u prahu
* 3 banane
* 4 kašike čoko - mrvica
Za ukrašavanje:
* 2 kesice šlaga
* 2 kašike “eurokrema”
* 3 kašike oraha
Penasto umutite žumanca sa 75 g šećera u prahu. Dodajte vrelu vodu i mutite dok se masa ne zgusne. Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte preostali šećer i vanilin šećer. U umućena žumanca lagano umutite brašno sa mlevenim orasima. Postepeno dodajte sneg od belanaca i pažljivo promešajte testo. Pecite 20 minuta u plehu obloženom papirom za pečenje na 180 C. Ispečenu koru odmah izručite na krpu posutu šećerom.
Fil: Skuvajte puding u 400 ml mleka i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i pospite ga s malo šećera (da se ne bi stvorila kora). Puter umutite sa šećerom u prahu i postepeno sjedinite sa pudingom. U fil dodajte čokoladne mrvice, dobro promešajte i ostavite 30 minuta u frižideru. Nanesite fil preko podloge. Banane oljuštite, odsecite im krajeve i poređajte ih odozgo i sa strane. Tortu ukrasite šlagom, mlevenim orasima i rastopljenim “eurokremom”.

KREMASTI SA ORASIMA
Potrebno je za koru:
* 5 belanaca
* 250 g šećera
* 100 g mlevenih oraha
* kašika prezli
Za krem:
* 5 žumanaca
* 150 g šećera
* 3 kašike brašna
* 250 ml mleka
* kašičica ekstrakta vanile
* 250 g putera
Penasto umutite belanca, dodajte šećer i orahe i kašikom lagano umešajte prezle. Pleh obložite papirom za pečenje, rasporedite smesu i pecite na 180 C oko 40 minuta.
Žumanca penasto umutite mikserom sa šećerom pa dodajte vanilu, brašno i mleko i kuvajte dok se ne zgusne. U ohlađen krem dodajte puter. Koru presecite na dva dela, pa jedan stavite u manju tepsiju i premažite kremom, zatim poklopite drugom korom. Ostavite u frižideru preko noći.

ČOKOLADNI MUS
Potrebno je:
* 200 g čokolade za kuvanje (može i bela)
* 100 ml mleka
* 4 jajeta (odvojite belanca od žumanaca)
* 120 g otopljenog putera
Na dno lonca stavite keramičku činijicu i sipajte vodu u lonac do sredine činijice. Stavite čokoladu u činijicu, uključite ringlu i lagano je topite. Kada se čokolada rastopi, premestite je u drugu posudu, sipajte mleko i kuvajte na laganoj vatri dva minuta. U smesu od čokolade i mleka dodajte puter i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Stavite u frižider. U ohlađenu smesu dodajte jedno po jedno žumance i između svakog dobro promešajte. Dodajte sneg od belanaca i lagano mešajte. Smesu rasporedite u posude i ostavite da se hladi oko dva sata. Ukrasite šlagom.

PREVRNUTI KOLAČ OD ANANASA
Potrebno je za preliv:
* šolja smeđeg šećera
* 1/2 šolje putera
* konzerva (500 g) ananasa isečenog na kolutove
* po jedna višnja (zamrznuta ili iz kompota) za svaki kolut ananasa
Testo:
* 2 šolje brašna
* 6 kašika mlevenih badema
* prašak za pecivo
* 1/2 kašičice soli
* nepune 2 šolje šećera
* šolja putera (na sobnoj temperaturi)
* 4 jajeta
* 3/4 šolje slatke pavlake
* kašičica ekstrakta vanile
Otopite šećer i puter da dobijete karamel, a kada provri, vruć preliv sipajte u modlu za tortu. Poređajte kolutove oceđenog ananasa. U svaku šupljinu ananasa stavite po jednu višnju. Uključite rernu na 170 C.
U posebnu činiju sipajte brašno, prašak za pecivo, mlevene bademe i so. Posebno penasto umutite šećer i puter, pa dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanile, zatim pavlaku i suve sastojke (iz posebne činije) i sve dobro izmešajte. Testo prelijte preko karamela i ananasa i pecite oko sat vremena (pečen je ako čačkalica zabodena u sredinu ostane čista). Kada se kolač ohladi, otvorite modlu i prebacite ga na tanjir za serviranje.

TORTA SA POMORANDžOM
Potrebno je za koru:
* 5 jaja (odvojite belanca i žumanca)
* 5 kašika šećera
* 5 kašika brašna
* 1 dl ulja
* 1 dl mleka
* 3 kašike kakaoa u prahu
* prašak za pecivo
* vanilin šećer
* narendana kora pomorandže
* čokolada za kuvanje
Za krem:
* 4 pomorandže (sačuvajte koru)
* 1,5 dl vode
* puding od vanile
* 500 ml slatke pavlake za šlag
* 150 g šećera
Iscedite sok od pomorandži. Skuvajte krem od soka i pudinga od vanile. U ohlađen krem dodajte čvrsto umućen šlag. Ispecite čokoladnu podlogu, a kada se ohladi, presecite je napola. Otopite 100 g mlečne čokolade i premažite obe polovine. Na donji deo podloge stavite polovinu krema, pa na to drugi deo podloge. Ostatkom krema premažite gornji deo torte i ukrasite je ušećerenom korom od pomorandže