Da jelo bude kao u restoranu

M. D.

02. 02. 2018. u 16:30

Ma koliko se trudili, ne možemo da pripremimo jelo da bude ukusno kao u restoranu

Да јело буде као у ресторану

Shutterstock

MA KOLIKO se trudili, ne možemo da pripremimo jelo da bude ukusno kao u restoranu. Nije stvar samo u sastojcima, postoje mali "trikovi" koje čuvaju veliki majstori kulinarstva. Evo šta savetuju:

* Temperatura - Nemojte se plašiti visokih temepratura, povrće će splasnuti ako ga "gnjavite" umerenim temperaturama, meso neće biti sočno. Ne treba, ipak, uvek da zagrejete ringlu na najjače. Kad pržite na visokoj temperaturi, namirnica će spolja biti gotova mnogo brže nego unutra, pa temperaturu prilagođavajte onome što pravite.

* Priprema - U emisijama o kuvanju videćete da se svi sastojci nalaze u manjim ili većim činijama. Nije to samo zbog slikanja, već se tako izbegavaju greške. Kad su vam svi sastojci na oku, iseckani, izmereni, očas posla ćete napraviti jelo, bez stresa i panike. Ako kuvate stihijski, lako ćete nešto zaboraviti i bespotrebno podići sebi pritisak seckanjem luka dok ulje gori.

* Puter - Na pitanje koja je glavna razlika između jela iz restorana i onog spremljenog u kući, mnogi kuvari će, bez razmišljanja odgovoriti - puter. Dok mi mahom kuvamo na ulju, u najboljem slučaju maslinovom, profesionalci prednost daju puteru jer samo uz njega meso i povrće imaju poseban ukus, a sosevi dobijaju kremastu, svilenkastu teksturu.

* Seckanje - Nije stvar samo u tome da se profesionalci prave važni kad počnu da brzinom svetlosti seckaju luk. Kad luk, papriku, šargarepu ili bilo šta drugo isečete na jednake delove, jelo će biti ukusnije. Različite veličine seckanih komada dovode do toga da se oni razlito skuvaju, što kvari ukus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

radnik u restoranu

04.02.2018. 20:49

kući je prava hrana , u restoranu se dodaju veštački pojačivači i zato vam se čini da je ukusnije. gledam ja sve i svašta,svaki dan. ne hvala, jedem kući pa makar i bilo manje ukusno.