ISHRANA bogata renom posebno je korisna dijabetičarima, ali i onima koji konstantno osećaju umor ili imaju usporen metabolizam. Mladi listovi su puni vitamina C, karotena i hlorofila, listovi sadrže zavidnu količinu minerala kalijuma, kalcijuma, fosfora, sumpora, magnezijuma, hlora, dok je koren odličan dodatak raznim jelima.

Prilikom kupovine svežeg rena treba voditi računa da bude čvrst, neoštećen i bez zelenkastih nijansi. U dobro zatvorenoj posudi u frižideru može da se čuva i do pola godine, a u zamrzivaču i duže. Prilikom pripreme treba ga guliti što tanje, tako da mu se skine samo kora, a pre rendanja koren treba ostaviti da odstoji 24 časa, kako bi se iskoristili svi vredni sastojci.

Ren čisti organizam i ubrzava metabolizam, a poznavaoci narodne medicine ga preporučuju kao lek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume...

SOS SA KISELOM PAVLAKOM

Potrebno je: 40 g brašna, 50 g putera, po 250 ml supe i kisele pavlake, 2 kašičice rendanog rena, sok od jednog limuna, veza sitno iseckanog peršuna, so.

Na puteru propržite brašno polako nalivajući supom i pavlakom, pa uz stalno mešanje ostavite da vri 10 minuta. Nakon toga sadržaj posolite, začinite sokom od limuna, renom i peršunovim lišćem. Sos možete da služite kao prilog ili da mažete na hleb.

* * * * * * * * * * * *

SUPA SA PIRINČEM

Potrebno je: 1 kg živinskog mesa po izboru, šolja pirinča, 50 g putera, 2 šargarepe, 2 paradajza, jedan celer, glavica crnog luka, šoljica rezanaca za supu, veza peršuna, 10 ml sirćeta, 5 g bibera, ren.

Izabrano živinsko meso dobro operite i stavite u hladnu vodu da se kuva. Penu koja se stvara na površini sklanjajte, a kada meso u potpunosti omekša izvadite. Meso sitno iseckajte pa vratite u supu kao i sitno iseckanu šargarepu, celer i luk. Kada se skuva povrće, dodajte opran pirinač i rezance za supu. Čim se skuva pirinač, dodajte krupno rendan paradajz, pa sve zajedno ostavite da se kuva još 15 do 20 minuta. Gotovu supu začinite iseckanim peršunom i biberom. U posebnu činiju narendajte ren po želji, pomešajte sa sirćetom i servirajte sa supom.

* * * * * * * * * * * *

JUNEĆE PIHTIJE

Potrebno je: 1kg juneće kolenice, 2 do 3 šargarepe, 2,5 do 3 šolje vode, lovorov list, biber, so, ren, senf.

Kolenicu najpre operite pa celu stavite u odgovarajući lonac, najbolje ekspres. Dodajte iseckanu šargarepu i ostale sastojke, sipajte hladnu vodu i ostavite da provri. Kada provri, ostavite da vri na tišoj vatri 1,5 do 2 sata. Potom sklonite sa ringle, ostavite da tako odstoji 15 do 20 minuta, pa sadržaj procedite, meso odvojite od kosti i sitno iseckajte, rasporedite u odgovarajuću posudu sa ostalim sastojcima, prelijte supom i ostavite na hladno mesto. Pihtije servirajte sa senfom i renom prelivenim sa malo sirćeta, soli i ulja.

* * * * * * * * * * * *

ROLOVANA ŠUNKA SA KRASTAVČIĆIMA

Potrebno je: lisnato testo, kilogram sitnog kravljeg sira, 2 kašike ulja, 200 g majoneza, 2 kašike rendanog rena, kašika senfa, 300 g šunke, 150 g seckanih kiselih krastavčića, 200 g rendanog kačkavalja.

Lisnato testo razvucite i ispecite u pravougaonom plehu, a zatim stavite na vlažnu krpu da omekša. Dok testo tako stoji, sjedinite kravlji mrvljeni sir, ulje, majonez, ren, senf, seckane oceđene krastavčiće i sitno seckanu šunku. Masu ravnomerno rasporedite na lisnatu koru pa uvijte u rolat.

Savet: Umesto lisnatog testa možete da uzmete tri oblande. Takođe treba da ih stavite na vlažnu krpu da se opuste, a potom na svaku ponaosob stavite nadev i uvijete rolat.