POZNATO je da ugljeni hidrati najviše utiču na višak kilograma, jer se njihova prekomerna količina skladišti u telu u obliku masti, odnosno sala. Upravo zbog toga, ishrana bez ugljenih hidrata smišljena je da bi podstakla organizam da potroši masti i koristi naslage sala kao izvor energije - čime bi došlo do gubitka kilograma. Tvorcem dijete bez ugljenih hidrata smatra se naučnik Atkins, pa se po njemu ova dijeta naziva i Atkinsova dijeta.

Potpunim isključivanjem ugljenih hidrata iz ishrane, ili ograničavanjem unosa na svega 15 - 20 grama dnevno, prva je stavka koje bi se trebalo pridržavati. Osim toga, neophodan je pojačan unos proteina, kao i vitamina A, C, E i B, magnezijuma i kalcijuma.

PRVI DAN

Doručak: omlet sa povrćem, pržen na maslinovom ulju. Povrće se može propržiti, ali je bolje pojesti ga u svežem obliku.

Ručak: čorba ili supa od povrća koje ne sadrže ugljene hidrate, jelo sa roštilja, uz prilog od povrća ili pečuraka

Večera: jogurt, šaka bobičastog voća i badema

DRUGI DAN

Doručak: jaja sa slaninom

Ručak: pljeskavica bez hleba, salata od povrća

Večera: losos spremljen na maslinovom ulju i grilovano povrće

TREĆI DAN

Doručak: dva pržena jaja na puteru, pečurke ili neko povrće, čaj

Ručak: salata od morskih plodova

Večera: grilovano meso sa povrćem

ČETVRTI DAN

Doručak: sardina ili tunjevina u konzervi

Ručak: bareno povrće i komad ćuretine

Večera: goveđa šnicla i salata

PETI DAN

Doručak: jaja sa sirom

Ručak: pečeni batak sa malo maslinovog ulja

Večera: prženi komadići svinjetine sa povrćem