Jela sa pečurkama
28. 01. 2018. u 16:41
Pečurke su zahvalne za pripremu ručka jer se mogu kombinovati sa nizom različitih namirnica. Predlažemo: potaž čorbu, punjene kolutiće, rižoto u vinu ili brzu picu
POTAŽ ČORBA
Potrebno je: 250 g pečuraka, malo bibera, suvi biljni začin, kocka za supu, kašika brašna,, glavica crnog luka, 20 g maslaca, 2 kašike kisele pavlake, malo peršuna.
Na maslacu propržite sitno seckan luk, pa dodajte oprane i iseckane pečurke. Dinstajte na tihoj vatri, dodajte brašno, nalijte vodom, ubacite kocku za supu, posolite i začinite po ukusu, pa kuvajte pola sata. Pred sam kraj dodajte kiselu pavlaku i pospite seckanim peršunom.
* * * * * * * * * * * * * * *

PUNjENI KOLUTIĆI
Potrebno je: 10 komada šampinjona, 3 čena belog luka, kašika narendanog krem-sira, 200 g parmezana, 5 paradajza, so, biber, mlevena paprika.
Pečurke dobro operite i pažljivo uklonite drške koje ćete propržiti na belom luku i ostavite da se ohlade, pa dodajte krem-sir, parmezan i mlevenu papriku. Kašičicom filujte pečurke ovim filom i poređajte u tepsiju, na papir za pečenje. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni.
* * * * * * * * * * * * * * *

RIŽOTO U VINU
Potrebno je: 300 g pirinča, kašika začina od suvog povrća, 50 g maslaca, 200 g šampinjona, pola glavice crnog luka, 5 kašika ulja, 100 g parmezana, 1 dl belog vina.
Na ulju propržite sitno seckan luk i šampinjone, zalijte vinom i pustite da malo ispari. Dodajte pirinač, sipajte 1 dl vode, začinite i kuvajte 20 minuta na laganoj vatri. Kada je gotovo, umešajte maslac.
* * * * * * * * * * * * * * *

BRZA PICA
Potrebno je:, testo za picu, 5 paradajza, pola šolje maslinovog ulja, 200 g šampinjona, 100 g mocarela sira, 40 g maslaca, 100 g sira trapista, so, biber, origano.
Oljuštite paradajz i propržite ga na maslinovom ulju, dodajte origano, so i biber i krčkajte dok ne dobijete kašasti sos željene gustine. Šampinjone isecite i na maslacu ih prodinstajte, začinite ih, promešajte i ostavite da se hlade.Testo za picu premažite sa paradajz sosom, rasporedite pečurke i mocarelu isečenu na listiće, pa na kraju pospite narendani trapist. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.