Jela sa šafranom

24. 01. 2018. u 20:13

Šafran je mnogima omiljeni začin, pa probajte da ga iskoristite u jelima kao što su: zlatnožuti rižoto, ukusne kuglice, pileći ražnjići, čorba sa sočivom i palačinke sa spanaćom

Јела са шафраном

Shutterstock

Zlatnožuti rižoto

Potrebno je: 400 g okruglog pirinča, 100 g putera, 1,5 l vode, glavica crnog luka, 2 kokošje kocke za supu, 2 kašičice začina, 150 ml belog vina, 50 g izrendanog parmezana, kašičica šafrana

U provrelu vodu stavite kocke za supu i kuvajte oko 5 minuta. Potom otopite puter na vatri, dodajte sitno iseckani crni luk i dosipajte supu da se polako pirjani. Zatim dodajte opran pirinač, polako ga pirjanite uz dodavanje supe i stalno mešanje. Pred kraj dinstanja sipajte vino, začin i šafran, pa zatim parmezan. Sočan rižoto služite uz svežu zelenu salatu.

* * * * * * * * * * * * *

Ukusne kuglice

Potrebno je: 200 g okruglog pirinča, 80 g crnog luka, 500 ml vode, 50 g putera, prstohvat šafrana, 50 g izrendanog parmezana, 200 g svežeg sira, 80 g oštrog brašna, jaje, kašičica sveže iseckanog bosiljka, kašičica začina, ulje

Na puteru kratko propržite sitno iseckan crni luk, stavite opran pirinač, pa pirjanite oko minut. Dodajte šafran, vrelu vodu, začin i sve dinstajte još oko 5 minuta. Smesu potom sklonite sa vatre, dodajte rendani parmezan, dobro oceđeni sveži sir i bosiljak, sve zajedno promešajte pa ostavite pokriveno oko 2 sata da se ohladi. Za to vreme izmešajte 50 g brašna sa jajetom, dodajte pripremljenoj smesi i pravite kuglice. Uvaljajte ih u preostalo brašno i pržite u vrelom ulju oko 5 minuta dok ne porumene. Ispržene stavljajte na papirne salvete da upiju suvišnu masnoću i dok su tople služite kao predjelo ili prilog uz glavno jelo.

* * * * * * * * * * * * *

Pileći ražnjići

Potrebno je: 500 g pilećih fileta, 300 g sveže crvene paprike, 100 g crnog luka. Za marinadu: 200 ml jogurta, kašičica začina, kašičica soli, 1/2 kašičice kumina, 4 kašičice ulja, kašičica sirćeta, 0,5 g šafrana, biber. Dodaci uz gotove ražnjiće: limun isečen na kolutove, sveži listovi nane, sveži listovi korijandera

U odgovarajućoj posudi napravite marinadu od jogurta, soli, bibera, začina, kumina, ulja i sirćeta. U malo vode rastopite šafran i dodajte smesi. Pileće filete iseckajte na kockice veličine zalogaja, sipajte u pripremljenu marinadu i ostavite da odstoji najmanje 2 sata, mada je najbolje da prenoći. Neposredno pre početka pravljenja ražnjića, luk i svežu papriku takođe iseckajte na kocke. Na štapiće za ražnjiće naizmenično stavljajte piletinu, papriku i luk, sve dok se ražnjići ne popune. Pecite ih na roštilju oko 15 minuta ili u tiganju na vrlo malo ulja. Ražnjiće poslužite uz limun, metvicu i korijander.

* * * * * * * * * * * * *

Čorba sa sočivom

Potrebno je: 220 g sočiva, 70 g crnog luka, kašičica pšeničnog oštrog brašna, 15 g putera, kocka za supu od povrća, 600 g paradajza, začin, 500 ml vode, 1/2 kašičice mlevenog šafrana, 1/2 mlevenog korijandera, kašičica iseckanog peršuna, 2 kašičice limunovog soka, so, biber, po želji parčići tosta

Sočivo potopite da odstoji 2 sata, pa dodajte iseckan luk i stavite da se kuva. Kada proključa kuvajte još 5 minuta, potom skuvano sočivo ocedite, pa prelijte vrelom vodom i ponovo vratite da se kuva. Kada provri dodajte kocku za supu, mleveni šafran, prstohvat bibera, smanjite temperaturu i na tihoj vatri kuvajte još 30 minuta. U drugoj posudi u 750 ml vode stavite oguljeni paradajz iseckan na kockice, korijander, peršun, limunov sok, prstohvat soli i kuvajte pola sata na tihoj vatri. Na kraju kuvanja u paradajz dodajte brašno razmućeno u malo vode, skuvano sočivo, pa sve zajedno kratko prokuvajte. U skuvanu čorbu umešajte još puter, po želji možete i parčiće tosta, pa služite toplo.

* * * * * * * * * * * * *

Palačinke sa spanaćom

Potrebno je: 200 g mekog brašna, 200 ml mleka, voda po potrebi, 2 belanceta, gram šafrana, prstohvat soli. Za nadev: 500 g spanaća, 250 g rukole, 200 g šunke u crevu, kašičica iseckanog peršuna, malo bosiljka, malo majorana, so. Za bešamel: 250 ml mleka, 1,5 kašičica mekog brašna, 40 g topljivog sira, ulje

Kod pripreme testa za palačinke prvo umutite belanca da dobijete sneg, potom sipajte mleko, pa brašno, šafran, so i vodu, taman toliko da dobijete glatku retku smesu. Ostavite testo u frižider da odstoji oko sat, a za to vreme pripremite bešamel. Od 250 ml mleka odvadite 6 kašičica u odgovarajuću činijicu i izmešajte sa brašnom da bude bez grudvica. Preostalo mleko stavite na šporet da prokuva. Pre nego što će pokipeti sklonite sa vatre i u njega sipajte mleko iz činijice i mikserom mutite sve dok se ne zgusne. Kod pripreme nadeva najpre skuvajte spanać u posoljenoj vodi, dobro ga ocedite i iseckajte. Rukolu, peršun, bosiljak, majoran dobro izmiksujte i posolite. Pecite palačinke na tiganju, pa ih pospite sa malo spanaća, preko spanaća stavite komad šunke, začinjenu rukolu i urolajte na uobičajeni način. U vatrostalnu činiju stavite malo bešamela, poređajte palačinke, prelijte sa preostalim bešamelom, pospite izrendanim sirom i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta dok se ne pojavi žućkasta korica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije