Hladna i topla predjela

V. N.

22. 01. 2018. u 09:15

Predlažemo vam da spremite pikantne pečurke, mafine sa sirom i šunkom, rižoto s povrćem, sočivo s krompirom i tunjevinom i njoke od bundeve

Хладна и топла предјела

Thinkstock

Pikantne pečurke


Potrebno je: 500 g vrganja ili šampinjona, 3 glavice luka, 3 čena belog luka, 1 dl belog vina, maslinovo ulje, puter, peršun, so i biber


Pečurke dobro operite, očistite i isecite na deblje šnite. U tiganju zagrejte maslinovo ulje sa malo putera. Isecite luk na sitne komadiće i dinstajte da omekša i dobije lepu zlatnu boju i fini slatkasti ukus. Zatim, dodajte pečurke i dinstajte ih dok ne omekšaju, a onda sipajte vino. Kada vino ispari, sipajte so i biber po želji, sitno seckani beli luk i malo vode. Dinstajte dok voda ne uvri i dok se pečurke ne sjedine sa lukom. Na kraju, dodajte sitno seckani peršun i poslužite ih kao prilog uz meso ili testeninu. Možete ih i jednostavno pomešati sa pirinčem i dobićete ukusan kremasti rižoto. Pečurke su vrlo dosta osetljive i lako se kvare, pa ih nije poželjno podgrevati.


Mafini sa sirom i šunkom


Potrebno je: 300 g brašna, 2,5 dl mleka, 100 g šunke, 100 g kulena, 2 čena belog luka, prašak za pecivo, kisela pavlaka, jaje, himalajska so, mocarela, kurkuma, lanene semenke

U posebnu posudu sipajte prašak za pecivo, mleko, so jaje, kiselu pavlaku i malo kurkume. Dodajte beli luk, šunku i kulen. Mešajte mikserom sve dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ako primetite da je smesa previše gusta, dodajte još malo mleka, ali pazite da ne bude previše retka. Kalupe za mafine premažite maslinovim uljem, zatim dodajte smesu do pola u svaki kalup i pospite lanenim semenkama. U međuvremenu, zagrejte rernu na 190 stepeni i pecite oko 30 minuta (pazite da ne izgore). Kada su mafini pečeni, poslužite ih s mocarelom.


Rižoto s povrćem


Potrebno je: 50 g putera, 50 g boranije, veća šargarepa, koren celera, brokoli ili drugo povrće, glavica crnog luka, 2 šoljice šampinjona isečenih na kolutove, 1 šoljica pirinča, 2 šoljice vode, so, biber

Crni luk sitno iseckajte i propržite na puteru. Dodajte sitno iseckanu šargarepu, celer, so, biber i pržite oko 10 minuta. Dodajte pirinač i obarenu boraniju. Prelijte vodom. Kuvajte dok pirinač ne omekša. Poslužite uz sos od paradajza. Ako volite kremaastiji rižoto, dodajte dve kašike kajmaka koji će obogatiti ukus pirinča. Gotov je za pola sata i odlično ide kao prilog uz bilo koje meso, a ako želite možete ga poslužiti i kao samostalno jelo uz zelenu salatu ili salatu od cvekle.


Sočivo s krompirom i tunjevinom


Potrebno je: šoljica sočiva, lovorov list, so i biber, 4 kašike maslinovog ulja, glavica crnog luka, glavica crvenog luka, šargarepa, celer (koren i list), 2 krompira srednje veličine, kašika pasiranog paradajza, 125 ml vode, 2 konzerve tunjevine (komadići u biljnom ulju), 2 kašike sveže seckanog peršuna

Isperite sočivo pod mlazom hladne vode i stavite ga u lonac sa vodom u koju ste dodali so i lovorov list. Kuvajte oko 20 minuta, ali pazite da ga ne skuvate do kraja. Ocedite i izbacite lovorov list. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckan crni luk, šargarepu i celer. Pržite dok povrće ne omekša, pa dodajte krompir isečen na kockice i polukuvano sočivo. Razredite pasirani paradajz u 120 ml vode i sipajte u tiganj. Poklopite i kuvajte 20 minuta na laganoj vatri. Po potrebi dodajte vodu. Sklonite s vatre, dodajte so i biber po ukusu. Ubacite oceđenu tunjevinu, promešajte i pospite seckanim peršunom. Poslužite odmah.


Njoke od bundeve


Potrebno je: 1 kg bundeve, 400 g brašna, 2 žumanceta, so, biber

Sos: malo putera, majčina dušica i listovi žalfije, par komadića malo dimljene slanine


Bundevu oljuštite i isecite na manje kocke i pržite na malo ulja, dok ne omekša. Ispasirajte je gnječilicom za krompir i ostavite da se prohladi. Bundevu možete da ispečete i u rerni, očistite je od koštica, stavite na papir za pečenje i pečete oko 40 minuta, oljuštite i propasirate. Dodajte žumanca i brašno, so, biber, zatim, umesite testo koje mora da ostane mekano, ali da se ne lepi. Oblikujte rolnice ili više njih, pa ih secite na delove veličine oko 2 cm. Kuvajte u puno ključale posoljene vode dok ne isplivaju na površinu, pa ih ocedite. Na puteru kratko popržite začinske trave i prelijte preko kuvanih njoka i poslužite toplo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije