Kaberne uz meso, šardone uz čorbu
11. 01. 2018. u 15:45
Prvo pravilo je da slušate svoje čulo ukusa i da pijete ono što odgovara vašim nepcima. A ako vam je potrebna pomoć, evo šta kažu profesionalci o kombinovanju vina i hrane
Shutterstock
Vino treba da bude slađe nego hrana, da ima više kiseline od nje, bolje je upariti ga sa umakom nego sa mesom - pravila o povezivanju pića bogova i hrane je mnogo i često su zbunjujuća za početnike somelijere. Prvo pravilo, ipak, jeste da slušate svoje čulo ukusa i da pijete ono što odgovara vašim nepcima. A ako vam je potrebna pomoć, evo šta kažu profesionalci o kombinovanju vina i hrane.
* Šampanjac - Nema proslave bez šampanjca, popularan je uz jagode, ali penušavo piće se zapravo slaže i sa slanom i hrskavom hranom, pa slobodno jedite čips uz njega. Ako želite da ga kombinujete sa čokoladom ili čokoladnim kolačima, birajte slađe vrste šampanjca.
* Šardone - Odličan uz laganu hranu poput ribe, rižota sa povrćem, paste, potaž čorbe, ali jače vrste šardonea lepo će se uklopiti uz masnu ribu ili morske plodove u bogatom sosu.
* Kaberne sovinjon - Najbolji drug crvenog mesa, bifteka, jagnjećih rebaraca sa začinima i ostalih gurmanluka. Vegetarijanci ga mogu kombinovati sa bogatim sosom od pečuraka i sa tvrdim sirevima poput gaude i čedara, ali i sa gorgonzolom.
* Roze - Neke vrste sira idu uz belo vino, druge uz crveno, ali gotovo sve se slažu sa suvim rozeom koji ima kiselost belog vina i voćni ukus crvenog. Uz roze idu i razna predjela sa maslinama, humus, salate.
* Pino gri - Ako istim pridevom opisujete i vino i jelo, to je obično dobitna kombinacija. Aromatično vino ide uz začinjeno i bogato jelo, dok prozračna pića traže iste takve đakonije. Pino gri je delikatno vino pa ga treba služiti uz laganu ribu, morsku hranu, piletinu, pastu sa laganim sosom i deserte koji nisu suviše slatki.
GaleB
11.01.2018. 15:59
zanima me staide uz tazevinu
правило је да пијеш шта ти одговара,а не шта пишу стфучњаци.Ја сам открио дс ми највише прија расхлађено црно вино,мимо било чијих прописаних правила
Komentari (2)