Salata sa sirom

Sastojci: šest manjih glavica cvekle, maslinovo ulje, so, sirće balzamiko, feta sir, sitno seckan peršun.

Svaku glavicu posebno zavijte u aluminijumsku foliju i stavite u rernu zagrejanu na 180 C da se peku oko 45 minuta, možda i sat vremena. Proverite da li su pečene tako što ćete zabosti nož, ako je mekano, onda je gotovo. Kada je cvekla pečena, izvadite je iz rerne i skinite foliju, samo pazite da se ne opečete. Cveklu oljuštite i isecite na parčiće, stavite u činiju, posolite i prelijte maslinovim uljem i sirćetom. Dobro promešajte i odozgo pospite komadićima sira i peršunom.

* * * * * * * * * * * * *

Kisela zimnica

Sastojci: sedam kilograma cvekle, tri litre vode, 10 kašika šećera, tri kašike soli, litar alkoholnog sirćeta, kesica konzervansa.

Cele glavice cvekle, sa korom, skuvajte, ali tako da ne budu previše mekane, a kada voda provri, kuvajte još 15 minuta. Ostavite da se ohladi. Ohlađenu cveklu oljuštite i isecite na kolutove ili krupno izrendajte i stavite u veću posudu. Pomešajte vodu, sirće, so, šećer i konzervans. Promešajte da se suvi sastojci istope i ovom mešavinom prelijte isečenu cveklu. Ostavite da stoji sat vremena i povremeno promešajte. Sipajte cveklu u tegle pa svaku nalijte prelivom tako da cvekla bude potpuno pokrivena tečnošću. Tegle zatvorite poklopcima.

* * * * * * * * * * * * *

Dodatak uz gulaš

Sastojci: glavica cvekle, so, crni mleveni biber, dve kašike maslinovog ulja, sok od limuna, šećer.

Sirovu cveklu oljuštite i krupnije narendajte ili isecite na kockice. Začinite prstohvatom šećera, solju (malo obilnije nego za druge salate), maslinovim uljem, limunovim sokom i biberom. Dobro promešajte i stavite u frižider. Salatu je dobro napraviti sat-

-dva pre posluživanja, tako da se ukusi prožmu i da cvekla pusti svoj sok. Ovako pripremljena salata može da se koristi i dva dana, a odlično ide uz gulaš, sosove od crvenog mesa i slična jela.

* * * * * * * * * * * * *

Sa belim lukom i žalfijom

Sastojci: veća glavica cvekle, kašičica soli, kašičica šećera, kašika balzamiko sirćeta, čen belog luka, 10 seckanih listova bosiljka, kašika sitno seckane žalfije.

Oljuštite i operite glavicu cvekle i stavite je u šerpu. Prelijte sa dve litre vode i dodajte kašičicu soli i kašičicu šećera pa dobro promešajte. Stavite šerpu na šporet i podesite na srednje jaku vatru da voda proključa. Kuvajte na laganoj vatri od 15 do 20 minuta. Nožem proverite koliko je omekšala, ako se lako probada, sklonite je sa šporeta i prebacite u posudu sa hladnom vodom. Posle pet minuta minuta izvadite glavicu i protrljajte palčevima da otpadne kora. Isecite je na kolutove i začinite sirćetom, belim lukom, bosiljkom i žalfijom.