Slana jela od bundeve
08. 10. 2017. u 09:16
Pravo je vreme za spremanje bundeve na različite načine. Probajte sočnu pastu, jesenji potaž, narandžasti pire ili mediteransku salatu i nećete se pokajati
Shutterstock
SOČNA PASTA
Potrebno je: 300 g bundeve, pakovanje špageta, taljatela ili neke druge testenine, glavica crnog luka, kašika putera, šolja milerama, pola šolje rendanog parmezana, šaka seckanog svežeg peršuna, so, biber.
U većoj šerpi skuvajte testeninu u slanoj vodi. Potom je procedite, ali šolju vode sačuvajte. U istoj šerpi na srednje jakoj temperaturi istopite puter, dodajte crni iseckani luk, posolite i pobiberite. Dinstajte ga dok ne omekša, a potom dodajte očišćenu i izrendanu svežu bundevu i mileram. Mešajte dok ne proključa, pa sipajte testeninu i šolju vode u kojoj se kuvala. Sve dobro promešajte, sklonite sa ringle i po površini sipajte parmezan i peršun. Poslužite odmah
* * * * * * * * * * * * * *
JESENjI POTAŽ
Potrebno je: 400 g bundeve, 2 šargarepe, 2 krompira, 2 kašike suvih začina, 2 kašike kisele pavlake, šaka seckanog peršuna, glavica crnog luka, mleveni biber po ukusu.

Bundevu i krompir oljuštite, isecite na sitne kocke i kuvajte 20 minuta u litar vode. Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckani crni luk i šargarepu, pa potom dodajte u čorbu kada bundeva i krompir omekšaju. Kuvajte zajedno nekoliko minuta, zatim procedite i sve sastojke iz čorbi ispasirajte. Dodajte suve začine, biber i peršun, potom vratite u čorbu i kuvajte još 15 minuta. Na kraju dodajte kiselu pavlaku. Servirajte potaž dok je vruć, uz tost hleb, a po površini možete da pospete nekoliko semenki bundeve.
* * * * * * * * * * * * * *
NARANDžASTI PIRE
Potrebno je: 800 g bundeve, krompir srednje veličine, glavica crnog luka, kašika ulja ili putera, so, biber i suvi začini.

Bundevu očistite od semenki, oljuštite, iseckajte na kockice i zajedno sa očišćenim krompirom kuvajte u hladnoj vodi dok ne omekša. Dok se povrće kuva, iseckajte glavicu crnog luka i propržite u dubljoj posudi ili tiganju, na ulju ili puteru. Skuvano povrće procedite, ali ostavite malo vode sa kojoj ćete ga ispasirati u fini pire. Kada to uradite, sipajte u posudu sa proprženim lukom, dodajte so, biber i suve začine po ukusu, dobro promešajte i krčkajte još dva minuta. Izvadite pire u posudu za posluženje i pospite malo peršuna po površini ili ubacite nekoliko glavica kuvanog brokolija.
* * * * * * * * * * * * * *
MEDITERANSKA SALATA
Potrebno je: 200 g bundeve, 300 g rukole (zelene salate ili kupusa), štap praziluka, 4,5 sušenih paradajza, nekoliko maslina, glavica crnog ili crvenog luka, kašika seckanog peršuna , maslinovo ulje, so, biber, suvi bosiljak ili origano po ukusu.

Očišćeni komad bundeve možete da grilujete ili pečete u rerni, ali ne do kraja da se bundeva ne bi raspala. Zatim isecite na kockice ili tanke šnite, pa pomešajte sa ostalim povrćem. Možete da dodate i kukuruz ili svež parajaz, tikvicu, cveklu... Ovu, izuzetno zdravu i hranljivu vitaminsku salatu, začinite maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pospite bosiljak ili origano. Kockice feta sira daće joj još bolji ukus, pa možete i njih da dodate.