Domaći hleb bez kvasca

Ž. P.

05. 08. 2017. u 13:10

Zdrav domaći hleb može da se napravi s malo sastojaka, bez kvasca, praška za pecivo i sode bikarbone

Домаћи хлеб без квасца

Shutterstock

ZDRAV domaći hleb može da se napravi s malo sastojaka, bez kvasca, praška za pecivo i sode bikarbone. Potrebno vam je: 1 kg integralnog brašna (najbolje je da kombinujete pšenično, kukuruzno, ječmeno, ražano, heljdino), 1 supena kašika soli, 0,8 dl vruće (meke) vode. Opciono: 2-3 kašičice semenki po izboru (lan, suncokret, bundeva, susam).

U većoj posudi pomešajte brašno i semenke ako želite. Dobro promešajte pa sipajte vodu u koju ste prethodno razmutili so. Ponovo sve dobro promešajte varjačom. Ako želite da testo još više naraste, možete dodati prstohvat šećera ili kašičicu maslinovog ulja. Pošto ste testo dobro promešali, preko posude stavite providnu foliju i ostavite da odstoji najmanje šest sati, a najbolje da hleb zamesite uveče i ujutru ispečete. Naraslo testo ne morate da premesite, već ga samo oblikujte i stavite u podmazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 70-80 minuta. Isecite hleb pošto se ohladi, jer se vruće integralno brašno lepi za nož. Čuvajte ga u platnenoj ili plastičnoj zatvorenoj kesici i biće danima svež i ukusan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Alternativa

14.04.2018. 12:21

Već drugi put pravim neuspešno,nešto ne valja u sastavu ili je loš opis u pravljenju ...

Boban

09.07.2018. 08:59

Ma ovo je cista glupost.Voleo bih da vidim tu majstoricu kako po ovom receptu pravi hleb.0.8 dl vode na kilo brasna,i kulminacija ,na 200 stepeni 70-80 minuta.Boze me sacuvaj.Nit mozes da umesis,a i ako ga umesis,sigurno ces ga spaliti.