Nedopečen hleb nije kvalitetan

02. 08. 2017. u 11:15

Bez obzira na to od kog brašna se mesi hleb – mora biti dobro pečen, dovoljno narastao i pravilnog oblika

Недопечен хлеб није квалитетан

HLEB i peciva su proizvodi koji se dobijaju mešenjem brašna s vodom i kvascem (mlekom) ili drugim tečnostima i solju i pečenjem posle fermentacije testa.

Između hleba od pšeničnog brašna različitog stepena ekstrakcije nema razlike u energetskom pogledu. Međutim, hleb umešen od belog brašna T-400 ili T-500, sadrži znatno manje mineralnih soli i vitamina. Sadrži i izvesne količine oligoelemenata, kao i 1-1,5 odsto kuhinjske soli.

Nije sasvim jasno zašto naši pekari proizvode veći procenat belog hleba iako je proizvodnja skuplja. Za beli hleb brašno mora da se obogaćuje a svima je jasno da je crni hleb hranljiviji i zdraviji. Danas se industrijski proizvode i razne vrste crnog hleba (ječmeni, ražani, graham, sa sojinim brašnom). U svakodnevnoj ishrani treba što više koristiti hleb od brašna koje je dobijeno od celog zrna a ne - obogaćeni.

Bez obzira na to od kog brašna se mesi hleb – mora biti dobro pečen, dovoljno narastao i pravilnog oblika. Sredina hleba treba da je porozna s pravilnim šupljinama ili tamnomrke boje i prijatnog ukusa. Ako hleb nije dovoljno pečen, sadrži više vode i neprijatnog je ukusa. Ovakav hleb se teško vari i lakše se kvari, odnosno lakše podleže dejstvu bakterija i gljivica.

Ako se ovakav hleb čuva nekoliko dana u toplim prostorijama – prima neprijatan miris, a na prelomu se razvlači u tanke paučinaste, sluzave (lepljive) niti, to je takozvani paučljiv hleb. Do ovoga dolazi usled proklijavanja sporogenih bakterija B (panis viscosi), čije spore ostaju u životu i posle pečenja hleba.

Dragana VELjKOVIĆ, dipl.inž. zaštite bilja i prehrambenih proizvoda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

potrosac

02.08.2017. 11:32

Ukazujem na pojavu NEDOVOLJNO PECENIH svih lisnatih proizvoda narocito pasteta i nabedjenih kroasana!Inspektori bi morali da obidju pekare po naseljima Bgda da vide one blede pastete pa i zuzu koje su nepecene a to najvise jedu deca i djaci!Ja uvek kupujem samo res peceno jer je to svakako lakse za stomakali mladi to ne znaju!

dragoljub

02.08.2017. 12:09

u srbiji nijedan mlin ne melje crno brašno, špšenicu, to ne tvrdim ja , ja nemam pojma, nego to je objavljeno u nekim novinama a i na televizijama, više njih, razlog tako su podešeni svi kamenovi da melju samo belo brašno.ono št se zove crni leba je ustvari beli komeke dodat kakao da potamni. leba od crnog brašna mora da bude nakiseo a ne sladak kao ovaj "crni".

Aleksandar

02.08.2017. 12:18

Nisi bas u pravu , Potrosac... ja ne volim resije a volim da je peceno...

citalac Peca

02.08.2017. 16:45

@Aleksandar - Naravno,res moze znaciti da je nabrzinu peceno u pregrejanoj rerni ali bleda kora tih lisnatih peciva ukazuje da su nepecena unutra sto sam se uverio.

IntegralniHleb

02.08.2017. 15:31

Ne rekoše na koliko stepeni i koliko dugo treba peći hleb ? Mi sami pečemo integralni hleb, na 225C oko 30-40 min plus još oko 5-10 min na 275C . Da li je to dovoljno, zna li ko ?

MILA

07.08.2017. 15:13

Kupovali smo ponekad kukurzni hleb koji je uskoro poceo da se prodaje pod istim imenom ,sve belji,toliko nepecen da se na sredini lepio za prste.Sve bacali a skup.Sad shvrljamo,cas jedan cas drugi i nijedan nam se ne svidja.Neki su naglo peceni,kora dobra a unutra grozno.