Nedopečen hleb nije kvalitetan
02. 08. 2017. u 11:15
Bez obzira na to od kog brašna se mesi hleb – mora biti dobro pečen, dovoljno narastao i pravilnog oblika
HLEB i peciva su proizvodi koji se dobijaju mešenjem brašna s vodom i kvascem (mlekom) ili drugim tečnostima i solju i pečenjem posle fermentacije testa.
Između hleba od pšeničnog brašna različitog stepena ekstrakcije nema razlike u energetskom pogledu. Međutim, hleb umešen od belog brašna T-400 ili T-500, sadrži znatno manje mineralnih soli i vitamina. Sadrži i izvesne količine oligoelemenata, kao i 1-1,5 odsto kuhinjske soli.
Nije sasvim jasno zašto naši pekari proizvode veći procenat belog hleba iako je proizvodnja skuplja. Za beli hleb brašno mora da se obogaćuje a svima je jasno da je crni hleb hranljiviji i zdraviji. Danas se industrijski proizvode i razne vrste crnog hleba (ječmeni, ražani, graham, sa sojinim brašnom). U svakodnevnoj ishrani treba što više koristiti hleb od brašna koje je dobijeno od celog zrna a ne - obogaćeni.
Bez obzira na to od kog brašna se mesi hleb – mora biti dobro pečen, dovoljno narastao i pravilnog oblika. Sredina hleba treba da je porozna s pravilnim šupljinama ili tamnomrke boje i prijatnog ukusa. Ako hleb nije dovoljno pečen, sadrži više vode i neprijatnog je ukusa. Ovakav hleb se teško vari i lakše se kvari, odnosno lakše podleže dejstvu bakterija i gljivica.
Ako se ovakav hleb čuva nekoliko dana u toplim prostorijama – prima neprijatan miris, a na prelomu se razvlači u tanke paučinaste, sluzave (lepljive) niti, to je takozvani paučljiv hleb. Do ovoga dolazi usled proklijavanja sporogenih bakterija B (panis viscosi), čije spore ostaju u životu i posle pečenja hleba.
Dragana VELjKOVIĆ, dipl.inž. zaštite bilja i prehrambenih proizvoda
potrosac
02.08.2017. 11:32
Ukazujem na pojavu NEDOVOLJNO PECENIH svih lisnatih proizvoda narocito pasteta i nabedjenih kroasana!Inspektori bi morali da obidju pekare po naseljima Bgda da vide one blede pastete pa i zuzu koje su nepecene a to najvise jedu deca i djaci!Ja uvek kupujem samo res peceno jer je to svakako lakse za stomakali mladi to ne znaju!
u srbiji nijedan mlin ne melje crno brašno, špšenicu, to ne tvrdim ja , ja nemam pojma, nego to je objavljeno u nekim novinama a i na televizijama, više njih, razlog tako su podešeni svi kamenovi da melju samo belo brašno.ono št se zove crni leba je ustvari beli komeke dodat kakao da potamni. leba od crnog brašna mora da bude nakiseo a ne sladak kao ovaj "crni".
Nisi bas u pravu , Potrosac... ja ne volim resije a volim da je peceno...
@Aleksandar - Naravno,res moze znaciti da je nabrzinu peceno u pregrejanoj rerni ali bleda kora tih lisnatih peciva ukazuje da su nepecena unutra sto sam se uverio.
Hleb treba da bude pečen a ne dopečen.
Komentari (8)