PROŠLO je pet dana otkako je Švedska akademija saopštila da je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. dodelila austrijskom piscu Peteru Handkeu, ali polemika u inostranim medijima i na društvenim mrežama ne jenjava. Svetski mediji objavili su na desetine autorskih tekstova o poslednjem nobelovcu, a u svima je akcenat stavljen na Handkeovo prijateljstvo sa Slobodanom Miloševićem i na podršku srpskom narodu tokom bombardovanja i ratova devedesetih.

I dok Nobelov komitet poručuje da, po statutu, "nema oduzimanja nagrade", zajednička ocena većine zapadnoevropskih medija je da "Handke ne zaslužuje Nobela". Ipak, ima onih koji razdvajaju piščeve literarne domete od njegovih dnevno-političkih stvavova. Kolumnista "Gardijana" podseća da su se "lomila koplja" i oko drugog nobelovca, slavnog dramskog pisca Harolda Pintera, koji je takođe ustao u odbranu bivšeg predsednika SRJ, baš kao i intelektualac i filozof Noam Čomski.

Odluka iz Stokholma najburnije reakcije izazvala je među kosovskim državnicima. Ipak, najavljen protest u Prištini, pod nazivom "Ne dajte 'Nobela' Handkeu", u organizaciji reditelja Bena Apolonija, odložen je do daljeg.

Koliki je odijum javnosti prema Handkeu kao "velikom prijatelju Srba" vidi se i po komentarima ispod čestitki koje austrijskom narodu upućuju svetski zvaničnici i ustanove, poput američke ambasade ili kineskog ambasadora u Austriji.

Kako primećuje srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević, "dok se svi pravi i iskreni ljubitelji književnosti raduju dodeljivanju Nobelove nagrade Handkeu, iz balkanskog regiona i ponegde iz sveta, sa dobro poznatih adresa stižu glasovi mržnje".


PROČITAJTE JOŠ - Peter Handke ugostio "Novosti": Nisam spavao, telefon je stalno zvonio (FOTO)


- Njihovi glasovi i repertoara odavno su nam dobro poznati. Ipak, donekle iznenađuje prava bujica antisrpske histerije, primitivnih invektiva, istorijskog revizionizma i izmišljotina svake vrste, sve zbog okolnosti da je Nobelovu nagradu dobio pisac koji se usudio da voli i poštuje srpski narod. Oni i piscu i narodu namenjuju istu sudbinu, osudu i raspeće na nečasnom krstu svojih neistina - poručuje ministar kulture.

Foto Ž. Knežević


A dok iz regiona stižu osude na račun Handkea, u našoj zemlji mnogo je svedoka njegovog prijateljstva i dobročinstva. Poznato je da je novac od nagrada poklanjao srpskom stanovništvu na Kosovu, a organizatori "Smederevske pesničke jeseni" (koja se trenutno održava jubilarni 50. put) podsetili su na još jedan Handkeov humani čin. Ovogodišnji nobelovac bio je 1998. laureat "Smederevske pesničke jeseni", a na ceremoniji uručenja, pred punom dvoranom Centra za kulturu, Handke se odrekao novčanog dela nagrade u korist jedne siromašne porodice iz sela Osipaonica.
VENDERSOV POETSKI POZDRAV ZA HANDKEA

SLAVNI nemački sineasta Vim Venders oglasio se u medijima i svom velikom prijatelju i saradniku Peteru Handkeu, na osoben način, čestitao Nobelovu nagradu. Dvojica velikana upoznala su se početkom sedamdesetih, kada je reditelj snimio film po Handkeovom romanu "Golmanov strah od penala". Nobelovac je nastavio da piše scenarija a Venders da režira filmove "Lepi dani u Aranhuezu" i remek-delo svetske kinematografije "Nebo nad Berlinom".

Venders je u nemačkim medijima objavio svojevrstan poetski pozdrav, pod nazivom "Ko inače?"

Ko inače?


Ko je inače jezik uzimao tako ozbiljno

kao svoj životni zadatak?

Ko je inače pritom uvek tražio

da o njemu brinemo kao o onom što nam je najvažnije?

Ko je inače nosio težinu sveta

ni sa čim drugim doli s poverenjem u reči?

Ko je inače, sa svakom novom knjigom,

ostajao tako veran sebi,

a pritom s tako mnogo odvažnosti?

Ko je inače opisivao prirodu s toliko ljubavi,

da smo je mogli videti novim očima?

Ko inače ako ne ti, Peter?

Kad sam se uopšte tako radovao zbog nekog drugog

kao danas zbog tebe!


Tvoj Vim(Preveo Dragan Stojanović)