DA li sam platio visoku cenu za "zabranjenu" ljubav prema Srbiji? Nisam platio i nisam trpeo ništa. U najboljem slučaju sam se čudio. Moć nije nešto dobro i ugrožen je onaj koji je ima. Utoliko se ja nisam napatio - kazao je pre nekoliko godina "Novostima" veliki pisac Peter Handke. Diskretan i tada, ali i sada, kada je pokrenuta lavina napada sa svih strana sveta zbog toga što je Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodeljena "apologeti Srba" i "prijatelju Slobodana Miloševića".

Hajka na najnovijeg nobelovca počela je samo nekoliko minuta pošto je Švedska akademija saopštila njegovo ime, a potencirala se njegova naklonost našem narodu i odbrana Srbije tokom bombardovanja i ratova devedesetih.

U napadima na austrijskog pisca nisu kaskali ni kosovski zvaničnici i mediji, a među njima je prednjačila Vljora Čitaku, ambasadorka Prištine u SAD, koja se tokom dana u petak "kačila" na tviter-naloge poznatih medija i uticajnih pojedinaca pišući o "skandaloznoj odluci Akademije".

Najdalje su pak otišli bosanski zvaničnici i tamošnja udruženja koja su najavila da će od Nobelovog komiteta zatražiti da Handkeu oduzme nagradu!?

Pročitajte još - Smeta im priznanje Handkeu: Nobel "čoveku koji voli Srbiju" razbesneo Albance, reagovala i Amerika

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić najavio je da će naredne sedmice Švedskoj akademiji i Komitetu uputiti protestno pismo i ocenio da je takva odluka "za svaku osudu".

RUŽDI NAJGLASNIJI PROTIVNIK U optužbama i diskusiji na "Tviteru" u petak je najaktivniji bio Handkeov kolega i "večiti pretendent na Nobela" Salman Ruždi. - Pisao sam o Handkeovim idiotlucima pre 20 godina i stojim iza svake reči - napisao je Ruždi čim je objavljeno ime novog laureata. Autor "Satanskih stihova" i "Dece ponoći" 1999. Handkea je nazvao "moronom godine" zbog "serije strastvenih apologija za genocidni režim Slobodana Miloševića". Do kasno u noć, Ruždi se na "Tviteru" dopisivao sa svima koji su se slagali sa njegovim mišljenjem, a blokirao one koji su branili Handkea i govorili mu da "iz njega progovara ljubomora jer nikada neće dobiti 'Nobela'".

I udruženje "Majke Srebrenice" saopštilo je da će od Komiteta za dodelu "Nobela" tražiti da mu se oduzme nagrada.

- Čovek koji je branio balkanske krvnike ne može dobiti tu nagradu. Mislim da ovo nije slučajno - izjavila je predsednica udruženja Munira Subašić.

I dok je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik siguran da je najveće književno priznanje na svetu otišlo u prave ruke, bošnjački član Šefik Džaferović protestovao je zbog ovakve odluke.

Handkeov "Nobel" sporan je i za udruženje PEN Amerika, gde smatraju da je on svoj glas koristio "za podrivanje istorijske istine" i takođe podsetili da je javno podržavao Miloševića i Radovana Karadžića.

I slovenački filozof i višegodišnji kritičar Handkeovog lika i dela reagovao je na vesti iz Stokholma, pozivajući se na reči samog laureata:

- Pre nekoliko godina Handke se zalagao za ukidanje "Nobela" zbog "lažne kanonizacije književnosti". Činjenica da ga je on sad dobio potvrđuje tu tezu - bio je zajedljiv Slavoj Žižek.

Koliko daleko ide odijum javnosti prema Handkeu, govori i to što je pokrenuta onlajn peticija za povlačenje odluke Nobelovog komiteta, koju je do sada potpisalo nešto više od 16.000 ljudi.

Dok traje kanonada napada iz sveta, Handkeove srpske kolege, prijatelji, akademici s poštovanjem govore o "najvećem živom piscu".

- Narod iz Velike Hoče i sa obala Dunava, Save, Morave i Drine deli veliku radost sa svojim velikim prijateljem. "Nobel" je mala uteha za sve nepravde nanete najvećem živom piscu. Srpski narod ga je odavno usvojio i bratski dočekivao na njegovim zimskim i letnjim putovanjima kroz Srbiju i Srpsku. Od danas će ga još više voleti i više čitati. Evo, malo melema i za našu dušu - kazao je, za "Novosti", Gojko Đogo.

Vest iz Švedske akademije pozdravile su i njihove srpske kolege iz SANU, čiji je Handke inostrani član.

- Jedan moj dobar prijatelj, poznati germanista, mnogo pre Handkeovog političkog izjašnjavanja kazao mi je da se radi o čoveku koji savršeno poznaje veliki jezik na kom piše, sa svim nijansama, i već tada ga je nazvao majstorom reči. Vest da je Handkeu dodeljen "Nobel" srpski akademici nisu dočekali sa uzvikom "zar već!" nego "zar tek sad!" - preneo je, za "Novosti", predsednik SANU Vladimir Kostić.

Sala u Švedskoj akademiji AP Photo

Udruženje književnika Srbije uputilo je austrijskom piscu čestitku, koju je potpisao predsednik Milovan Vitezović:

"Dragi Peter, Nobelova nagrada se evo potvrđuje nizom časnih pisaca, velikana epohe: Albert Kami, Žan-Pol Sartr, Harold Pinter i Peter Handke. Primite nagradu i za pravdu za Srbe. Jednodušno, svim srcima čestitamo. Vaši pisci iz Srbije."

I Handkeovi pariski prijatelji, kolege i saradnici smatraju da je zasluženo dobio nagradu, ali sa dvadeset godina zakašnjenja.

- Trebalo je mnogo ranije da dobije "Nobela", ali su ga ignorisali kada se angažovao na strani Srba - poručio je, u izjavi za "Novosti", francuski književnik Patrik Beson, koji je i sam pretrpeo mnogo neprijatnosti zbog glasne podrške našoj zemlji tokom ratnih godina. - U današnjem svetu ne vidim pisca na njegovom nivou. Ne samo zbog romana, već i pozorišta, poezije. Pisac je prvog ranga - poručio je Beson.

Veliki humanitarac Francuz Arno Gujon šokiran je "izlivima mržnje i uvreda na račun Handkea u zapadnoj štampi".

- Biti prijatelj Srbije i iskreno voleti slabe i potlačene koji žive u enklavama na Kosovu i Metohiji se očigledno ne prašta. Čak ni posle 20 godina - kazao je Gujon.

NOBELOVA NAGRADA NE MOŽE BITI ODUZETA

Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer u statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost, saopšteno je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka.

Nakon što su brojni pojedinci i organizacije osudili odluku tog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.

"Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodeljena", rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.