Posle kraće bolesti, u Novom Sadu je preminuo dr Jovan Ljuštanović, veliki poznavalac i proučavalac književnosti za decu, profesor na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača, urednik časopisa "Detinjstvo", dugogodišnji predsednik UO Zmajevih dečjih igara.

Autor je nekoliko izuzetnih dela, "Dečji smeh Branislava Nušića", "Crvenkapa gricka vuka", "Brisanje lava", "Princeza luta zamkom", "Književnost za decu u ogledalu kulture"... Bio je autor čitanki, lektira za osnovnu školu, priredio je više knjiga poezije i proze za mališane.

- Ljuštanović je jedan od retkih istrajnih ljudi, čiji je naučni rad pokazao da se književnost za decu ne može isključiti iz vitalnih tokova književnosti u celini - ističe dr Valentina Hamović. Dr Zorana Opačić ukazuje na njegovu plemenitost, gospodstvenost, blagost i strpljenje, koji su plenili i pokretali, a pisac Mošo Odalović kaže: "Reklo bi se pristigao iz Vukovih vremena, sa tadanjim životnim načelima, ali svemu novom u modernijoj pevaniji - uvek naredan".

- Ljuštanović je bio predvodnik, umnogome i utemeljivač, jedne nove generacije tumača književnosti za decu - kaže dr Aleksandar Jovanović.