PESNIČKI susreti "Lazar Vučković", 52. put održani u organizaciji "Panorame - Jedinstvo", svečano su otvoreni u Bogosloviji U Prizrenu, odakle je karavan pesnika nastavio svoje gostovanje po Metohiji, u Orahovcu, a potom po centralnom i severnom Kosovu. Tokom dvodnevnih susreta pesnici su prezentovali žiteljima srpskih sredina svoja najnovija ostvarenja. Nagrada za najbolju poeziju objavljenu u knjizi "Stremljenja" koju izdaje "Panorama" ove godine pripala je književniku Milovanu Vitezoviću.

- Očuvanje srpske pisane reči na Kosovu i Metohiji je znak da kultura koja se stvarala vekovima produžava nit trajanja i u teškim uslovima. Svaka reč koja je utisnuta o Kosovu i Metohiji, u bogatom stvaralaštvu srpskih književnika, predstavlja neizbrisiv trag da je srpski narod vekovima prisutan na ovoj teritoriji i dok god se na Kosovu i Metohiji čuje, čita, govori i piše srpska reč neće biti izgubljeni ni srpska prošlost ni srpska budućnost - rekao je Svetozar Vlahović, direktor "Panorame", obraćajući se poštovaocima poezije, podsećajući da se ovi susreti održavaju u slavu pesnika Lazara Vučkovića, koji je jako mlad izgubio život u vodama Ohridskog jezera.

Posebno je bio emotivan susret pesnika i dece u školi u srpskom delu Orahovca. Pesnici su kazivali svoje stihove, a potom su mališani pevali kosovske pesme.

Dodela nagrade "Lazar Vučković" je najsvečaniji čin pesničkih susreta. Odluku žirija, kojim je i predsedavala, obrazložila je Rada Komazec, urednica "Jedinstva" i časopisa "Stremljenja":

Pročitajte još - Milovan Vitezović: Ovo nije kralj Petar prvi - ni svoj, ni moj!


- U bogatim poetskim prilozima objavljenim između dva pesnička susreta izdvojila se poezija duhovnog i rodoljubivog karaktera Milovana Vitezovića. Ova poezija vrvi od lirsko - epske raspevanosti u čijoj srži dominiraju mit i istorija, ali i temelji naše materijalne i duhovne kulture. Kao istraživač srpskog istorijskog, etičkog i nacionalnog bića u poeziji primenjuje različite stilove i poetske elmente a pesmama često daje snažniji ritam kao neku vrstu zakletve otadžbini na beskonačnu ljubav i vernost.

Tu je i naše trajanje obeleženo ratovima, zatvorima, vešalima, ali i težnje da se tiranin zaustavi, da se uspravimo i opstanemo na ovoj svetoj Vidovdanskoj zemlji. Tu su naše crkve i zadužbine, naše deobe i seobe, naše Kosovo, junaci i svetitelji - istakla je urednica Komazec i dodala da je pored poezije u "Stremljenju" objavljen i Vitezovićev esej "Kosovo" koji je, prema rečima predsednice žirija ovogodišnje agrade "Lazar Vučković" pun nezaboravnih reči, koje su ugrađene u nacionalno pamćenje.

Milovan Vitezović, foto A.Stevanović Živković


- U njemu se neguju epske vrline, kao hrabrost, vernost i pravda a iznad svega Kosovski zavet . Za Vitezovića Kosovo je nepresušna duhovna riznica, a sam pesnik Vitezović kaže da i nije pesnik onaj koji ne piše o Kosovu i Metohiji - navela je Rada Komazec.

TRAJANjE I PROGON

Književna manifestacija "Lazar Vučković" koja se tradicionalno organizuje u čast nekadašnjeg kosovsko metohijskog pesnika do 1999. godine trajala je po nedelju i više dana. Međutim, progonom iz Prištine ovi susreti su znatno redukovani zbog situacije na KiM i traju uglavnom po dva dana.