KAD pesnik Rajko Petrov Nogo objavi novu zbirku stihova, to je važan datum u našoj poeziji. U knjižarama i na kioscima od danas je njegova knjiga "Dokumentarni detalji", u izdanju Kompanije "Novosti", u kojoj su, osim pesama koje su nastajale poslednjih godina, u vreme dok se pesnik lečio od moždanog udara i one iz njegovih ranijih zbirki "Lazareva subota" i iz ciklusa "Malo dokumentarnih detalja". Taj ciklus "dao" je i naslov novoj knjizi.

- Rajko je davno, pre četrdeset godina, priređujući svoju knjigu "Planina i počelo", napisao u autorskoj napomeni da ta knjiga nisu ni sabrane, još manje izabrane pesme, nego da je to deo jedne knjige koju celog života piše - kaže književni kritičar dr Duško Babić. - I za "Dokumentarne detalje" bi se moglo reći da je to jedan deo te knjige koju celog života piše. Središte "Dokumentarnih detalja" jesu nove pesme, koje su nastajale od 2017. naovamo i one se naslanjaju na njegovu knjigu "Sonet i smrt", koju je nešto pre toga napisao. Obe knjige su deo njegove pesničke biografije, koja je u "Dokumentarnim detaljima" data iz perspektive bolesničke sobe, dok su pesme iz njegove ranije faze kao neka vrsta prologa za čitaoce njegovih novih stihova.

"Dokumentarni detalji" su osmišljeni kao autobiografska knjiga, ali su u Nogovu porodičnu i ličnu istoriju ušli i događaji iz srpske istorije.

Jovan Delić, Duško Babić i Aleksandar Jovanović Foto V. Danilov

- To je karakteristično za ovog pesnika - objašnjava Babić. - On, poput zemljaka Alekse Šantića, ne razdvaja svoju porodičnu i ličnu istoriju od istorije naroda. Oni čuveni Šantićevi stihovi, da u njemu cvile duše miliona i da se njegovim glasom govori ono što je narod živeo i osećao kroz svoju istoriju, na najlepši mogući način se potvrđuju u Nogovoj poeziji. Vezivanje ovog pesnika za tradiciju jeste nešto što je deo ne samo njegove poetike, nego i psihološkog ustrojstva, mentalne osnove iz koje on govori i peva.

U zapisima iz bolesničke postelje, Nogo je ostao veran sebi i svojoj poeziji.

- Suočen sa teškom bolešću koja ga je jedno vreme ostavila u polupokretnom stanju pesnik se branio jedino čime ume i može da se brani: pisanjem poezije - kaže prof. dr Aleksandar Jovanović, za "Novosti".

- To je poezija koja proizilazi iz onog što se pesniku stvarno dogodilo. Ali, kao i uvek kada je reč o velikom pesniku i velikoj poeziji, ona obuhvata i promišlja čitav njegov život, istovremeno i čitav život njegove poezije. Dokumentarni detalji o kojima peva su s jedne strane neposredni podaci iz njegovog života i najnovijih dešavanja iz bolnice i oko bolnice, ali i dokumentarni detalji njegove kulture od Kosova do današnjeg dana. To su istovremeno i dokumentarni detalji o mukama i teškoćama pevanja i nastajanja poezije.

U ovoj knjizi, Nogo je još jedanput potvrdio da pesnik peva jedino o onome što živi, što mu se desilo i što zna, a raskorak između tih prvih podsticaja i konačnog uobličenja pesme je mera poezije i mera velikog pesnika. Bolnički slučaj Rajka Petrova Noga nije samo njegov slučaj, nego je slučaj njegove poezije u celini.

PROČITAJTE JOŠ - RAJKO PETROV NOGO: Za mene je ćirilica i više od identiteta


Prof. dr Jovan Delić je u recenziji napisao da je Nogo nužno bio i ostao večiti pobunjenik protiv svega što ugrožava slobodan život i slobodnog čoveka, a višestruki neposredni susreti sa smrću usmeravali su ga i na jovovski dijalog sa samim Gospodom - na metafizičku pobunu:

- Nogov pesnički opus jeste o smrti pojanje, ali to pojanje sa brega sa koga oči "na oba sveta gledaju" nalazi i otkriva radost u najelementarnijim znacima života. Tek iz blizine smrti obasjani, život i poezija dobijaju svoju punu vrednost. To ova knjiga nedvosmisleno potvrđuje.

Da su i prvi i drugi deo zbirke "Dokumentarni detalji" pokretali unutrašnji drhtaji, vibriranje izazvano potresima kolektivnim u kojima je pojedinac nalazio sebe čuvajući ono što mu je prošlost u amanet dala, mišljenje je književnog kritičara Dušana Stojkovića.

- Pesme prvog dela utonule su u davna, mitska vremena da bi iz njih iznele lirske zlatne grumene koji bi trebalo da budu ono što nam osvetljava trenutak u kojem jesmo, a drugi deo je ličan i govori o pesniku svesnom da se borba više ne vodi za ideale nacije već za goli život kako bi se narodu kojem se pripada mogla prozboriti koja o tome kako ta borba izgleda pošto ona svakoga čeka. Rajko Petrov Nogo napisao je veliki broj pesama koje ne mogu biti zaboravljene. Učinio je to i u "Dokumentarnim detaljima" koji su dokument o pulsiranju poezije sposobne da se svojim uzletima i same smrti oslobodi - zaključio je Stojković.


ATAK NA MOZAK I POŠTENjE

- U "DOKUMENTARNIM detaljima" postoji čitav ciklus kritičkih pesama, između ostalih, "Kad je promenjena kulturna paradigma" - kaže Stojković. - Završava se gorkim stihom "Lako je ubiti pesnika, ali pesnici imaju naviku da vaskrsavaju". Nimalo slučajno, popriličan broj ovih gorkih stihova nazvan je moždanim udarima: opevano u njima atak je na zdrav ljudski mozak i na ljudsko poštenje.

PROČITAJTE JOŠ - Pesmom protiv smrti


DEO INTIMNE POVESTI

- PIŠUĆI o sebi i o svojoj borbi sa opakom bolešću i borbi za život, Nogo peva i o svojim prijateljima, značajnim ljudima srpske istorije i kulture - kaže Duško Babić. - Ti zapisi o pesnicima i njegovim prijateljima Miloradu Ekmečiću, Svetozaru Koljeviću, Slavku Leovcu, Stevanu Tontiću i Milutinu Najdanoviću su, takođe, deo njegove intimne povesti i pesničke biografije.