PROĐOŠE mnoge nedelje, ali karijera Minje Subote je neprolazna. I dalje se sa istim žarom raduje životu, igri i pesmi.

Upravo se vratio iz Belorusije, gde je gostovao sa predstavom "Dolče vita", a već se priprema za manifestaciju "Radost Evrope", koja traje pola veka.

* Koje utiske nosite iz Minska?

- To je jedan fantastičan grad, velikog prostranstva, grad reda, mira i dobrih ljudi. A i tamošnja pozorišna publika nas je fantastično dočekala.

* "Radost Evrope" iduće nedelje u Beogradu proslavlja 50 godina postojanja.

- Gotovo pola veka sam bio učesnik te manifestacije, uglavnom kao organizator. Značaj tog festivala je veliki i on je jedno ogromno bogatstvo. Tih dana Beograd postaje dečja prestonica Evrope. Ove godine nam dolaze deca iz 22 zemlje Evrope i iz Kine.

* Dolaze deca iz Evrope, a kada ćemo mi "zvanično" u Evropu?

- Nikada nismo izašli iz Evrope, između ostalog, zahvaljujući i ovom festivalu. I onda kada smo bili pod sankcijama, nama su dolazila deca iz mnogih zemalja. Generaciji koja raste bih poručio da smo oduvek u Evropi, zahvaljujući onom starom vremenu, koje nikada nije isteklo.

PROČITAJTE JOŠ - Minja Subota: Rad sa decom je čarolija


* Još se sa nostalgijom sećamo vaše TV emisije "Muzički tobogan", uz koju su odrastale mnoge generacije.

- Nema više te emisije, kao ni mnogih drugih. Naš "Tobogan" bio je u pedagoškim udžbenicima kao obrazac zabavno-edukativne emisije. Stvar je u tome da mi danas gotovo da ne možemo da vidimo na TV našu decu, ni kako izgledaju, čime se bave i koja su njihova interesovanja...

* Koji su vam dalji planovi?

- Da u svakoj oblasti nastavim da stvaram, bilo da je u pitanju pisanje, komponovanje... U tome imam iskrenu podršku mojih prijatelja.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Bio sam i u Kopenhagenu, gde smo Leontina i ja bili gosti naše ambasade. Bila su tamo deca i njihovi roditelji koji žive u Danskoj. Dirnulo nas je to što su svi s nama pevali i veselili se uglas. Osećali smo se kao da smo bili kod svoje kuće.