UMETNIČKI ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" čuva sećanje na "Beogradski vojni orkestar", kojeg je 26. septembra 1899, pre 120 godina, osnovao naš proslavljeni kompozitor, nastavnik i utemeljivač vojne muzike. Tačno na dan nastanka, u četvrtak u 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, ovaj ansambl će koncertom "Rok simfonija" obeležiti ovaj veliki jubilej.

U sklopu proslave u ponedeljak je u Maloj galeriji Doma vojske Srbije otvorena izložba "120 godina sa vama".

- Ansambl kroz tri veka promoviše srpsku kulturu, tradiciju i vojnu muziku. Naš put je započet sa "Beogradskim vojnim orkestrom", koji je prvi mogao izvoditi, za tadašnje doba, modernu muziku. Nastavio se preko orkestra "Kraljeve garde" i Ansambla Jugoslovenske narodne armije. Vreme je donosilo promene naziva, ali "Paradni marš" je zadržao kontinuitet izvođenja do današnjih dana - objašnjava, za "Novosti", načelnik ansambla, kapetan fregate Svetozar Vasileski.

Pročitajte još - U Parizu otvorena izložba „Srbija u Velikom ratu 1914-1918”

Početkom godine, povodom Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je ansambl Sretenjskim ordenom trećeg stepena, "za naročite zasluge u kulturi".

- Vojna muzika je postojala i pre Biničkog, ali tek je njegovim velikim trudom započet vojni simfonizam. Zapravo i samo simfonijsko funkcionisanje orkestara u našoj zemlji, tako da smo mi preteča svih muzičkih sastava - kaže, za "Novosti", rukovodilac orkestra major Nikola Živković. - Sistem u kome radimo zahteva, osim umetničke muzike, stalno prisustvo u protokolu najvišeg vojnog i državnog vrha. Repertoarski pokrivamo sve muzičke žanrove, po čemu smo specifični. Sa jedne strane vojska ima pravila koja moramo poštovati, a sa druge strane smo veoma avangardni jer imamo mogućnost da se iskažemo izvođenjem klasične, revijske, izvorne i popularne muzike.

Stanislav Binički

Na programu predstojećeg koncerta biće simfonijske obrade vanvremenskih svetskih i domaćih pop i rok hitova.

- Biće to praznik za uši - tvrdi, za "Novosti", Vojkan Borisavljević, koji će biti dirigent na rođendanskom nastupu. - Na početku će biti izvedena tema iz serijala "Igre prestola", a na kraju numera "Daj nam sunca" iz filma "Kosa". Pored Ansambla i Hora, nastupiće i primadona Jadranka Jovanović, Tijana Dapčević, Bojana Stamenov, Tanja Jovićević, Momčilo Bajagić, Bora Đorđević, Kiki Lesendrić, Dejan Najdanović Najda, Dušan Svilar i Nikola Mijić.


Orkestar "Kraljeve garde" u Solunu


AUTOR "MARŠA NA DRINU"

BINIČKI je iste 1899, zajedno sa Stevanom Mokranjcem i Cvetkom Manojlovićem, osnovao i prvu "Srpsku muzičku školu" (današnja MŠ "Mokranjac"). Prvu srpsku operu "Na uranku", na posebno pisani libreto Branislava Nušića, stvorio je 1903. Do Prvog svetskog rata sa "Orkestrom kraljeve garde" premijerno je izveo nekoliko dela Jozefa Hajdna i Betovena. Inspirisan pobedom srpske vojske u Cerskoj bici, godine 1914. u Valjevu, komponovao je čuvenu orkestarsku kompoziciju "Marš na Drinu" i posvetio je pukovniku Milivoju Stojanoviću-Brki, stradalom komandantu "Gvozdenog puka".