UGLEDNI pesnik, esejista i romanopisac Srba Ignjatović, inače svojevremeno predsednik Udruženja književnika Srbije, uputio je pismo Upravnom odboru ove asocijacije pisaca povodom nesvakidašnjeg slučaja sa objavljivanjem njegovog novog romana "Let gospodina Stajnica". Ovu knjigu, jula prošle godine, prihvatio je da objavi Dejan Mastilović, vlasnik i direktor izdavačke kuće "Filip Višnjić", ali...

- U međuvremenu sam od Mastilovića slušao razne priče i izmišljotine, da bih konačno, detektivskim metodama, utvrdio sledeće: Mastilović je roman štampao digitalnom štampom u tridesetak primeraka koje je razdelio, i o čemu me nije obavestio. Na tom "izdanju" je kao štampar naznačen "Art print" iz Novog Sada, a kao tiraž 500 primeraka. Iz dopisa koji mi je poslao "Art print" može se videti da o štampi moje knjige nikada nije bilo ni reči i da Mastilovića tuže jer ih je, kako doslovno piše, opljačkao. Sledi da je u slučaju moje knjige reč o prevari i falsifikatu izdavača - navodi Ignjatović.

Pročitajte još - Srba Ignjatović : Dovijanja su naš nacionalni sport

Šest obaveznih primeraka tog fantomskog izdanja Mastilović je dostavio Narodnoj biblioteci Srbije, te je knjiga katalogizovana i, kako stoji na sajtu, u čitaonici dostupna.

- Sledi da sam ovim sprečen da knjigu, premijerno, dam ma kom pravom izdavaču - a kao kolega ne treba da vam objašnjavam šta ovaj primer "knjigoubistva" po autora i njegovo delo znači. Dovoljno je da razmislite o posledicama - da se tako šta vama desilo - poručio je Ignjatović, ističući da su slično iskustvo sa istim izdavačem imali Mićo Cvijetić i još neki pisci.

Pozivajući se na nedavni zaključak Nadzornog odbora UKS, kojim je zamenik predsednika ovog tela Dejan Mastilović posebno zadužen za rad Ekonomskog saveta UKS, Ignjatović u pismu navodi:

- Neverovatan čovek, na neverovatnom mestu! Smatram da je u svetlu svega što sam naveo Upravni odbor dužan da u interesu UKS, vodeći računa o ugledu Udruženja, načinu rada i odgovornosti pred kulturnom javnošću, kao i pred vlastitim članstvom, razmotri sve moguće negativne efekte i posledice, te da zauzme jasan stav o tzv. poslovnim ljudima poput Mastilovića, njihovoj ulozi u radu UKS, izdavaštvu, odnosno etičnosti i odgovornosti kao nezaobilaznim principima.


NEMA VREMENA...

ŽELEĆI da čujemo i drugu stranu juče smo Dejanu Mastiloviću poslali SMS poruku. Najpre smo dobili odgovor da će danas pružiti svoje viđenje ovog slučaja, a zatim je stigla poruka da ide u Rumuniju i da se "nema kada dopisivati".